Zašto je dobro da napravite sajt u WordPress-u?

Najjednostavniji odgovor na ovo pitanje jeste zbog finansija. Naime, WordPress je CMS, platforma koju je moguće instalirati potpuno besplatno. Korisnicima je pružena mogućnost da odmah nakon instaliranja softvera počnu sa radom na kreiranju sopstvenog sajta.

wordpress logo

Imajte na umu da je WordPress jedan od najlakših softvera za korišćenje i da je potrebno prilično malo vremena da se napravi web prezentacija, odnosno sajt. Bez obzira da li imate iskustva ili ne.
Postoji mnogo drugih razloga zbog čega je dobro da koristite upravo WordPress kao CMS (Content Management System) za vaš sajt. Ako finansijski razlozi nisu dovoljni, evo još nekih koji idu u prilog korišćenju WordPress-a:

Neograničeno korišćenje

WordPress kada se jednom instalira nudi koriniku neograničeno korišćenje i primenu. Joomla možete da koristite ako želite da kreirate lični web sajt na kome možete da pišete nešto o ličnim stvarima iz vašeg života, da delite fotografije…Ovo je idealan način da uspostavite kontakt sa bliskim osobama koje žive bilo gde u svetu. Ovakav tip sajta je dostupan domaćinu u bilo koje doba dana i noći i ma gde se nalazio. WordPress možete koristiti za kreiranje poslovnog web sajta, jer pomoću takvog sajta vrlo lako možete u bilo kom trenutku objaviti različite marketinške materijale. Takođe, ako želite da napravite lični blog, preporučljiviji je WordPress.

Samostalni softver

Dakle, kada je izrada sajtova u WordPress-u u pitanju, nećete imati problem sa licencama, jer je WordPress samostalni softver. To zapravo znači da ne morate da kupujete kopiju FrontPage-a ili Dreamveaver-a kako biste ga koristili.
Dovoljno je da se odmah nakon instaliranja prijavite na administratorsku stranicu i počnete sa korišćenjem WordPress-a. Uz to, ono što je vrlo važno, nije potrebno gotovo nikakvo iskustvo da biste se snašli u radu sa WordPress-om.

WordPress je u osnovi Open Source softver, što znači da je dozvoljeno apsolutno svakome da ga koristi, a bez dinara nadoknade. Napravljen je u PHP programskom jeziku i sa MySql bazom podataka, koja je takođe Open Source. A i programski jezik i baza su standardni Internet sistemi koji nude visok nivo sigurnosti i pouzdanosti.

Lak za korišćenje

Ako se odlučite za izradu stranice u WordPress-u imajte na umu da većina web hosting kompanija daje svojim korisnicima mogućnost vrlo lake i brze instalacije ovog softvera. Sama administratorska stranica je vrlo jednostavna za korišćenje.

Veliki broj tema i šablona

Ono što umnogome olakšava rad u WordPress-u, čak i početnicima jeste veliki broj besplatnih tema i šablona za izradu sajtova. Zapravo, možete samo jednim klikom dobiti sajt kakav želite. Idealno je ako se uklapa u neki od mnogih postojećih simbola.

A ako vam se i ne dopadnu, možete instalirati nove i na taj način uštedeti mnogo truda i vremena.

Funkcionalnost

Veliki broj dodataka omogućuje da poboljšate funkcionalnost vašeg sajta. Oni se vrlo lako instaliraju. Potrebno je samo par klikova mišem.
Ono što je bitno za vas jeste da pronađete odgovarajući dodatak i da ga iskoristite na vašem sajtu.

Usaglašeni standardi

WordPress prati sve web standarde i čini da vaš blog ili web sajt uvek bude u skladu sa svim pravilima koja važe za određene tipove sajtova. To, zapravo znači da posetioci vašeg sajta neće imati problem da pristupe sadržaju vašeg sajta zbog, recimo lošeg programiranjaili nečeg sličnog.
Programeri WordPress-a se trude da WordPress u svakom trenutku bude sto posto kompatibilan.

SEO optimizacija

Svidelo se to vama ili ne, činjenica je da je Internet maltene „pod šapom“: Google-a, MSN-A i Yahoo-a. Sad koji se od ovih pretraživača više koristi i nije toliko važno, koliko činjenica da najveći broj korisnika interneta dođe do vašeg sajta upravo preko nekog od njih. Zato je vrlo važna SEO optimizacija. Dobro optimizovan sajt sadrži većinu ključnih reči, odnosno najtraženijih reči u pretraživačima.

Ukoliko vaš sajt nije indeksiran od strane pretraživača, teško da će veći broj ljudi čuti za njega. Kod WordPress-a je odlično što imaju tzv „friendly“ optimizaciju, odnosno pretraživači su prijateljski prema njegovim sajtovima. Na taj način vaš sajt izrađen u WordPress-u može brzo i lako da bude indeksiran.

Velika zajednica korisnika

Na različitim forumima i blogovima postoji veliki broj korisnika WordPress-a koji podržavaju razvoj ovog softvera.

U slučaju da vam ikada zatreba pomoć ili sugestija oko korišćenja WordPress-a, možete im se obratiti. Možda već postoje osobe koje su se pre vas srele sa istom nedoumicom ili imaju slična iskustva sa korišćenjem ovog softvera i nesumnjivo će ih podeliti i sa vama.

Dakle, ako to što je besplatan i lak za instaliranje i korišćenje nije dovoljan razlog za korišćenje WordPress-a, onda razmislite o ostalim navedenim razlozima i sigurno ćete odabrati WordPress.

Podeli