Koji su najpoznatiji brendovi alata?

Bilo da ste profesionalni majstor, hobista ili jednostavno povremeno imate potrebu za određenim radovima u kući ili stanu – osnovni alat je nešto što morate posedovati u svojoj kolekciji! Naravno, u zavisnosti i od vaših potreba i zanimanja, kolekcija može biti šira ili uža.

U svakom slučaju, bilo da vam je potreban samo osnovni ručni alat, električni ili profesionalni alat – kvalitet je bitan faktor koji se ne sme zapostaviti prilikom odabira! Upravo zbog toga za vas smo napravili listu 5 najpoznatijih brendova alata, koji su svojim kvalitetom uspeli da se održe na svetskom tržištu godinama unazad! Sigurno ste već čuli za njih, a sada ćemo saznati i po kojim vrstama alata se posebno ističu!

Alat klešta

#1 Beta alati

Za sam početak, predstavljamo jednu od najpoznatijih italijanskih kompanija za prodaju i proizvodnju ručnih alata! U pitanju su Beta alati, proizvod BETA Utensili S.p.A, koja je jedna od najuspešnijih italijanskih kompanija specijalizovanih za proizvodnju profesionalnog ručnog alata. 

Kompanija BETA je firma poznata širom sveta, zahvaljujući svom kvalitetu, ali i dugoj istoriji, budući da je osnovana krajem prvog svetskog rata, tačnije još davne 1923 godine. Zanimljivo je to da je ovo jedna od retkih kompanija, nastalih tako davno, koja je i dalje u vlasništvu porodice. 

Ovo je ujedno i kompanija koja još od 1995 godine radi po zahtevima ISO standarda i broji preko 10,000 artikala. Beta alati su široko poznati među profesionalcima, ali i među samostalnim majstorima

Ljubiteljima auto sportova će biti posebno interesantna informacija da kompanija BETA već više od 40 godina sarađuje sa timovima Formule 1, 2 i 3 – Ferrari, Jordan, McLaren i Minardi, a prisutna je i u Moto GP-u gde sarađuje sa timovima Yamaha, Honda, Suzuki i Kavasaki.

Pored ručnih alata, BETA je poznata i po proizvodnji visokokvalitetnih nevarničećih alata, zaštitne odeće i obuće, kao i pneumatskih alata.

#2 Stihl alati

Stihl je kompanija koja se na ovim prostorima ne mora mnogo predstavljati! 

Stihl je nemački proizvođač motornih testera i druge ručne električne opreme, poput trimera, motornih testera, duvača lišća, bušilica, ali i građevinskih i industrijskih alata. Sedište Stihl-a je u Vaiblingenu, Baden-Virtemberg, blizu Štutgarta, Nemačka. Osnovana je davne 1926, a danas ima čak 17.122 zaposlenih širom sveta.

Kompanija Stihl je već dugo prisutna na našem tržištu, a zbog svog porekla, ali i kvaliteta proizvoda, i dalje predstavlja jedan od najpopularnijih i najcenjenijih proizvođača u Srbiji. Ipak, kompanija Stihl prepoznata je i širom sveta, o čemu svedoči činjenica da je tokom 2020. godine ostvarila 4,41 milijardu dolara — što kompaniju čini jednom od 10 najboljih brendova alata po prihodu.  

#3 Makita alati

Sledeći brend na listi jeste jedan od najpoznatijih proizvođača električnih alata na svetu – Makita. 

Makita je japanski proizvođač električnih alata, osnovan 1915. Makita posluje u Brazilu, Kini, Japanu, Meksiku, Rumuniji, Ujedinjenom Kraljevstvu, Nemačkoj, Dubaiju, Tajlandu i Sjedinjenim Državama. 

Makita je tokom 2020. godine ostvarila prihod od neverovatnih 2,9 milijardi dolara — što ga čini jednom od najvećih kompanija za električne alate na svetu. Makita je specijalizovana za akumulatorske alate kao što su akumulatorski odvijači, akumulatorski udarni ključevi, akumulatorske rotacione bušilice i akumulatorske ubodne testere. 

Pored toga što nudi razne druge alate kao što su baterijske testere, akumulatorske ugaone brusilice, akumulatorske rende, akumulatorske makaze za metal, odvijači na baterije i akumulatorske glodalice; Makita nudi i proizvode, odnosno električni alat koji obuhvata i klasične alate kao što su čekići za bušenje i vretene, bušilice, rende, testere i rezne i ugaone brusilice, baštenska oprema (električne kosilice, čistači pod visokim pritiskom, duvaljke) i merni alati (daljnomeri, rotacioni laseri).

#4 Black&Decker

Black & Decker je jedan od najpoznatijih američkih proizvođača električnih alata, pribora, ali i hardvera, proizvoda za poboljšanje doma i sistema za pričvršćivanje. Ovo je američka firma sa sedištem u Tousonu, Merilend, severno od Baltimora, gde je kompanija prvobitno osnovana 1910. 

Danas ova kompanija broji neverovatnih 27.000 zaposlenih širom sveta, što samo  svedoči o neverovatnom uspehu ove kompanije, koja postoji čak više od jednog veka!  Osim toga, Black & Decker je tokom 2020. godine ostvario zaradu od 11,41 milijardu dolara — što ga čini jednim od 10 najboljih brendova alata na svetu u odnosu na ostvareni prihod.

Black & Decker uređaji su takođe izuzetno cenjeni i zastupljeni na našem tržištu, naročito kada je reč o električnom i pneumatskom alatu!

#5 Bosch

Za kraj, nipošto najmanje važan – već naprotiv, po mišljenju mnogih, jedan od najboljih brendova električnih alata na svetu! U pitanju je kompanija Bosch! Bosch je nemačka multinacionalna inženjerska i tehnološka kompanija sa sedištem u Gerlingenu, blizu Štutgarta. 

Osim električnih alata, ovo je kompanija koja je poznata po mnogo više proizvoda! Bosch-ova osnovna operativna područja su raspoređena u četiri poslovna sektora: mobilnost (hardver i softver), roba široke potrošnje (uključujući kućne aparate i električne alate), industrijska tehnologija (uključujući pogon i upravljanje) i energija i tehnologija zgrada. 

Pored električnih alata kao što su bušilice, akumulatorski odvijači i ubodne testere, širok asortiman Bosch proizvoda uključuje i baštensku opremu odnosno kosilice, makaze za živu ogradu i čistače pod visokim pritiskom. 

Tokom 2020. godine Bosch je ostvario prihod od 91,66 milijardi dolara — što Bosch čini jednim od najboljih brendova električnih alata na svetu, a ova kompanija trenutno ima neverovatnih 400.100 zaposlenih širom sveta.

Svi navedeni brendovi su vam s razlogom poznati – dokazan kvalitet proizvoda, izuzetne performanse i širok asortiman su razlozi zbog kojih se mnogi profesionalci, kao i hobisti, odlučuju da im poklone svoje poverenje.

Nadamo se da vam je naša lista pomogla da se bolje upoznate sa najpoznatijim brendovima alata na tržištu danas, a ujedno odlučite i koji od njih će činiti vašu ličnu kolekciju alata u budućnosti!

Podeli