Kopaonik za mlade – šta sve nudi najpopularniji planinski centar u Srbiji?

Kopaonik, kao najpopularniji ski centar u Srbiji, nudi mnogo više od zimskih sportova. Kao destinacija koja privlači mlade iz celog regiona, Kopaonik je idealan izbor za sve studente koji žele da se opuste, zabave i uživaju u prirodnim lepotama i to ne samo zimi, već tokom čitave godine.

Bez obzira na to da li ste ljubitelj adrenalinskih aktivnosti poput skijanja i snowboardinga ili preferirate mirnije aktivnosti kao što su planinarenje, šetnja najlepšim pešačkim stazama ili jednostavno opuštanje u prirodi, Kopaonik ima ponešto za svakoga. Sa bogatom ponudom smeštaja, raznovrsnim sportskim sadržajima i dinamičnim noćnim životom, ovaj planinski raj je savršen izbor za mlade avanturiste i ljubitelje dobre zabave.

Zimska sezona i ponuda aktivnosti za studente

Kopaonik je najpoznatiji po svojim skijaškim stazama koje su prilagođene svim nivoima skijaša. Pored skijanja, na našoj planinskoj lepotici možete probati snowboarding, sankanje, kao i noćno skijanje za one koji žele da iskoriste svaki trenutak na snegu. Svakako da je zimska sezona vrhunac, ali Kopaonik isto tako nudi mnogo drugih aktivnosti na snegu osim skijanja. Evo šta sve možete raditi tokom zimovanja na Kopaoniku. 

Skijanje i snowboarding

Sa oko 60km uređenih skijaških staza, Kopaonik nudi raznovrsne terene za skijaše i snowboardere. Skijašima i borderima su na raspolaganju tridesetak uređenih staza koje su prilagođene različitim nivoima skijaša. Početnici mogu započeti svoje skijaške avanture na lakim stazama koje su idealne za učenje i usavršavanje osnovnih tehnika. Mnoge škole skijanja nude grupne časove sa posebnim popustima za studente, što je idealno za one koji žele da nauče ili unaprede svoje veštine. 

Za one koji već imaju iskustva, tu su staze srednje težine koje nude veće uzbuđenje, dok studenti koji u skijanju i snowboarding-u vide vrhunski izazov mogu testirati svoje veštine na zahtevnim crnim stazama koje pružaju najveću dozu adrenalina.

Noćno skijanje

Jedna od posebnih atrakcija Kopaonika je noćno skijanje. Sa osvetljenim stazama koje omogućavaju skijanje do kasno u noć, mladi mogu uživati u jedinstvenom iskustvu skijanja pod zvezdama. To je savršena opcija za sve koji žele da produže svoj boravak na snegu i iskoriste svaki trenutak na planini.

Za noćno skijanje su predviđene tri staze. U pitanju su Malo jezero, Pančićev vrh i Karaman greben. Noćno skijanje se dodatno naplaćuje pa ćete, ukoliko želite da koristite ove tri staze i posle 18 časova, morati da imate odgovarajući ski pas. 

Zabava na snegu

Za one koji nisu skloni skijanju ili snowboardingu, Kopaonik nudi brojne druge aktivnosti na snegu. Sankanje je izuzetno popularno među mladima, a dostupne su i staze za tjubing (spuštanje velikim gumama niz plastičnu podlogu). Posebna atrakcija je vožnja motornim sankama koja pruža visok nivo adrenalina dok prolazite kroz neopisive zimske pejzaže Kopaonika. Svakako, uvek morate imati na umu da vožnja motornim sankama nije dozvoljena na skijalištu i ski stazama kao i u određenim delovima nacionalnog parka Kopaonik. 

Ukoliko volite da svakodnevno šetate, to isto možete upražnjavati i po snegu, samo sa dodatnom opremom. Hodanje krpljama (snowshoening) kroz predivno prirodno okruženje i predele koji ostavljaju bez daha je za mnoge opcija broj jedan, posebno za one studente koji žele da ostanu u kondiciji a nisu ljubitelji skijanja i snowboarding-a. Neki od najlepših lokacija za popularno “krpljenje” su Markov kamen, vrh Treska, vrh Gobelja, Metođe i Kukavica. Naravno, ukoliko prvi put planirate da prošetate Kopaonikom na krpljama angažovanje vodiča je obavezno. Licencirani vodič će vam pokazati kako da pravilno koristite opremu, hodate po snegu, ali i odrediti sigurnu rutu. 

Dnevne žurke i after ski zabava

Kopaonik je poznat po svojim popularnim ski-barovima na stazama i restoranima koji organizuju dnevne žurke. DJ-evi uživo stvaraju savršenu atmosferu za pauzu između spustova. Uz tople napitke, osvežavajuće koktele i ukusnu hranu, dnevne žurke na Kopaoniku su idealno mesto za okupljanje mladih ljudi punih energije i nova poznanstva.

Kako je nezamislivo razdvojiti mlade i noćni provod, korisno je znati da Kopaonik nakon dana provedenog na stazi, nudi i bogati noćni život. Brojni kafići, barovi i klubovi nude odličnu muziku, tematske žurke i posebne studentske popuste. Ovo je savršena prilika za druženje i sklapanje novih prijateljstava uz dobar provod. Česti gosti hotela i restorana na Kopaoniku su i najveće muzičke zvezde iz Srbije i regiona, čije pesme mladi uvek rado slušaju.

Smeštaj na Kopaoniku

Kopaonik nudi raznovrsne opcije smeštaja koje odgovaraju različitim budžetima. Od hotela sa tri i četiri zvezdice do apartmana i vikendica, svako može pronaći nešto po svom ukusu i mogućnostima. Takođe, postoje mnoge organizovane ture i prevozi koji povezuju Kopaonik sa većim gradovima u Srbiji, što dodatno olakšava planiranje putovanja.

Što se smeštaja tiče, u planinskom centru Kopaonik najzastupljeniji su hoteli, a neki od poznatijih su Putnik, Gorski, Grand, Kraljevi čardaci, Srebrna lisica, Grey, Club A i Srebrna Planina. Tu su i Jat apartmani, Nebeske stolice 1 i 2, Apartmani Konaci u samom centru skijališta, kao i veći broj vila i odmarališta. 

Takođe, smeštaj po nešto povoljnijm cenama možete pronaći u Brzeću, koje je udaljeno od najurbanijeg dela Kopaonika petnaestak kilometara. Iz Brzeća kreće i već pomenuta gondola do Malog Karamana, jedne od omiljenih skijaških staza.

Imajte na umu da u zimskoj sezoni dosta ranije treba rezervisati smeštaj jer su smeštajni kapaciteti u udarnim terminima, kada je Ski opening, oko novogodišnjih i božićnih praznika i za vreme raspusta u školama, gotovo uvek rasprodati. 

Letnji sadržaji na Kopaoniku

Iako je Kopaonik najpoznatiji po zimskim aktivnostima, letnji period nudi jednako zanimljive sadržaje. Letnja sezona na našoj najlepšoj planini otvara se u drugoj polovini juna, kada JP Skijališta Srbije kreću sa letnjim režimom rada. Mladima, ali i svim ostalim posetiocima na raspolaganju je niz atraktivnih sadržaja. Bob na šinama, planinarenje, planinski biciklizam, paraglajding, zip-line, jahanje konja, streličarstvo, rafting Ibrom koji se nalazi u blizini, teretana na otvorenom, tjubing i posebno interesantno letnje skijanje su samo neke od aktivnosti koje se mogu upražnjavati i koristiti. 

Letnje skijanje je omogućeno na lokaciji Krst. Veštačka staza duga 900 metara na kojoj se simuliraju prirodni uslovi snega radi od 10 do 17 časova vikendom. Za studente koji vole biciklizam, tu su i planinski bicikli sa električnim motorom, dok oni koji samo žele da uživaju u prirodi i da provedu lep dan nakon žurke mogu iskoristiti jednu od najvećih atrakcija Kopaonika, šestosednu gondolu Brzeće – Mali Karaman. U letnjoj sezoni gondola radi u periodu petak – nedelja od 10 do 17 časova. 

Krajem jula tradicionalno se održava i najveći MTB događaj u Srbiji pod nazivom “Tri strane Kopaonika”, kada je naša planinska lepotica domaćin biciklistima iz Srbije i regiona. Za one koji vole da trče, u istom periodu organizuje se i brdska trkaTrail race Kopaonik” sa dve trke na 7 i na 15km i stazama koje prolaze kroz najlepše delove planine. U trkama svoje učešće uzima i veliki broj studenata, posebno onih koji studiraju Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja. Naravno, studentske žurke su i u letnjem periodu aktuelne i nude zagarantovano dobar provod. 

Korisni saveti za studente koji borave na Kopaoniku 

Kako biste u potpunosti uživali u svom boravku na Kopaoniku, preporučujemo da unapred rezervišete smeštaj i ski-pasove, istražite sve dostupne popuste za studente i dobro isplanirate aktivnosti koje vas najviše interesuju. Ne zaboravite da ponesete odgovarajuću ski opremu ukoliko je imate. Ako ne posedujete ski opremu, možete je iznajmiti i na samoj planini po relativno pristupačnim cenama.

U protekloj zimskoj sezoni JP Skijališta Srbije omogućila su 15% popusta na cenu ski pasa za studente koji poseduju novu studentsku karticu, pa je sva prilika da će tako biti i u narednoj zimskoj sezoni. Za ostale popuste koje kao studenti možete koristiti pogledajte sajt Skijališta Srbije.

Kao studenti treba da znate da je Kopaonik jedna od destinacija na kojoj se često održavaju brucošijade i ostale “jade” koje organizuju fakulteti i savezi studenata. To može biti još jedna lepa prilika da posetite našu najlepšu planinu.

Kopaonik je destinacija koja nudi nezaboravna iskustva za mlade tokom cele godine. Sa bogatom ponudom aktivnosti, razvijenim hotelijerstvom i turističkom organizacijom i odličnom zabavom, Kopaonik je savršen izbor za sve studente koji žele da spoje avanturu i opuštanje. Planirajte svoj sledeći odmor na Kopaoniku i uživajte u svim čarima ove predivne planine!

Podeli