Materijali koji se mogu reciklirati i zašto treba da ih recikliramo

Recikliranje predstvlja jednu od najbitnijih (i najlakših) aktivnosti koje možemo preuzeti na sebe, ako želimo da smanjimo zagađivanje naše planete, i pročistimo svoju okolinu, koja je svakim danom sve zagađenija. Budući da zakoni Srbije još nisu na dovoljno visokom nivou kada je reč o recikliranju, evo šta mi možemo da vam kažemo po pitanju materjala koje možete reciklirati, kao i zašto, ako želite da otpočnete sami sa ovom praksom, ali i da osvestite i druge da počnu.

Šta sve možemo da recikliramo?

  • Aluminijum

Konzerve od alumijuma se mogu reciklirati u potpunosti, a najbolje od svega je što se mogu reciklirati iznova i iznova, a takođe, proizvodnja novih konzervi od reickliranih iznosi 95% posto manje enerigije, nego proizvodnja novih metalnih ambalaža od samog početka.

  • Čelik

Baš kao i alumijum, i čelik se može reciklirati iznova, bez narušavanja kvaliteta metala. To se ne odnosi samo na čeilične konzerve i njima slične proizvode, već i na stare auto-delove za koje verujemo da znate da ih ima i previše po otpadima, a kada je u pitanju otkup starih vozila Beograd zaista prednjači sa upravo ovakvom vrstom delova, spremnim za reciklažu.

  • Plastične flaše

Preveliki broj ljudi kupuje vodu u plastičnim flašama, da ne pominjemo razne sokove i druge proizvode koji se prodaju u istim, a najgore od svega je što 80% ovakvih flaša završi na deponijama, zbog čega spadaju u top 3 zagađivača planete. Reciklaža ovih flaša se ohrabruje pre svega zbog toga proizvodnja novih flaša od recikliranih koristi ⅔ manje energije od proizvodnje potpuno nove plastike, a prednost je što je ovu vrstu plastike najlakše i reciklirati.

  • Papir (novine, magazine, kombinovani papir)

Za početak, novina zaista ima previše, i još ih kupujemo maltene svaki dan, pa je nekako potpuno prirodno da ih bacimo nakon što smo ih pročitali, što se odnosi i na sve druge vrste tiražnih novina i publikacija (osim ako niste kolekcionari, pa ne želite). Reciklaža papira je dobra jer uzrokuje čak 95% manje aero zagađenja, što nije zanemarljivo za nešto što je toliko svakodnevno i na šta smo svi navikli.

  • Staklo

Reciklirano staklo štedi čak 50% energije u odnosu na proizvodnju čistog stakla, a reciklaža samo jedne staklene čaše štedi dovoljno energije da jedna sijalica od 100 W sija satima, slikovito rečeno. Drugi pozitivni efekti su 20% manje aero zagađenja i 50% manje zagađuje vodu, što je je procentualno gledano izuzetno značajno, a predstavlja realnost koja može biti i naša samo kad bi nam redovno recikliranje prešlo u naviku.

  • Kompjuteri

Kompjuteri se mogu reciklirati na nekoliko načina u zavisnosti od očuvanosti mašine. Davanjem starih, upotrebljivih kompjutera na poklon prijateljima, članovima porodice ili dobrotvornim ustanovama, ne samo da sprečavate da završi na otpadu i time doprinesete dodatnom zagađenju, već omogućavate da kompjuter pripadne nekome ko inače ne bi mogao da ga priušti.

Kompjuteri koji više nisu u funkciji se mogu poslati u centre za reciklažu gde se demontiraju, i vredne komponentne se izdvajaj za ponovnu upotrebu.

Zašto reciklirati?

  • Čuvanje i obnavljanje resursa

Kad recikliramo, već upotrebljavani materijali dobijaju obnovljenu svrhu, čime se smanjuje potreba za korišćenjem prirodnih resursa, što pomaže u zaštiti prirodne sredine.

  • Štednja energije

Kao što smo više puta naglasili, upotreba recikliranih materijala u velikoj meri smanjuje utrošak energije inače potreban za proizvodnju.

  • Zaštita okoline

Recikliranje smanjuje potrebu za ekstrakcijom, preradom i procesiranjem sirovih materijala, što sve uzrokuje zagađenje vode i vazduha, koji su od suštinske važnosti za život. Recikliranje takođe smanjuje pojavu gasova staklene bašte, što stabilizuje klimatske promene.

  • Smanjuje potrebu za deponijama

Pošto se reciklirani produkti procesiraju u nove produkte, rezultat je da se smanjuje količina đubreta koja se šalje na deponije pa se samim tim smanjuju i emisije metana, koji je jedan od najmoćnijih gasova staklene bašte.

Svi ovi razlozi su potpuno legitimni i važni za očuvanje životne sredine, a recikliranje je toliko lako, i zaista pravi razliku, zbog čega svim nama treba da postane ne samo navika, već i način života.

Podeli