Najautentičnije poslovne uniforme na svetu

Neka zanimanja prepoznajemo prvenstveno po njihovim uniformama, koje su po svim svojim karakteristikama podređene datoj profesiji, ali nemoguće je ne zapaziti i estetske, autentične elemente koje neke uniforme izdvajaju u odnosu na druge. 

Kada pomenemo uniforme, prva asocijacija su nam vojska, policija, medicinski radnici i slično. Međutim, postoji niz zanimanja koja propisuju tačno određene, a opet vrlo specifične odevne kombinaciju, koje privlače mnogo više pažnje u odnosu na bele mantile koje smo navikli da viđamo na lekarima, ili klasična plava odela policije. 

U nastavku vam predstavljamo najautentičnije uniforme na svetu, koje na najbolji način promovišu određena zanimanja, pa čak i države u kojima se nose. 

Zanimljiva uniforma vatikanske garde

#1 Stjuardi i stjuardese havajske nacionalne aviokompanije

Biti stjuardesa je definitivno izazovno i nesvakidašnje zanimanje, a gotovo da nema devojčice koja nekada nije poželela da radi “među oblacima”. Ipak, nije samo priroda posla ta koja stjuardese čini tako zanimljivim, već najupečatljiviji utisak ostavljaju upravo uniforme, crveni ruževi i široki osmesi koji dočekuju putnike na letovima. 

Ipak, koliko god bile specifične uniforme raznih avio-kompanija u svetu, jedan prevoznik se posebno izdvaja po izgledu svojih stjuardesa. U pitanju je Hawaiian Airlines. 

Kako zamišljate Havaje? Kao tirkizno plavo more, svilenkast pesak, i ljude obučene u široke, cvetne dezene koji odišu pozitivnim duhom? Upravo ove motive nose na svojim uniformama i simpatične stjuardese ove avio-kompanije. 

U pitanju su moderne, a udobne uniforme u nijansama plave boje, sa cvetnim motivima koji asociraju na Havaje. Stjuardese nose majice kratkih rukava sa ovim dezenom, u kombinaciji sa crnom suknjom, ili haljinu do kolena u istoj boji. Obavezan dodatak je i veliki cvet u kosi, koja je skupljena u nisku punđu. Stjuardi nose crne pantalone i plave košulje sa cvetnim dezenom. 

Ovako se kabinsko osoblje havajske nacionalne avio-kompanije razlikuje od svih drugih stjuarda i stjuardesa u svetu, koji su uglavnom obučeni u košulje i specifične kostime. Nama se, ipak, više dopada ležernija tradicija kakvu neguje Hawaii Airlines. A vama?

#2 Pripadnici Britanske kraljevske garde

Za mnoge garde sveta bismo mogli reći da liče jedne na druge, ali tu svakako ne bismo mogli svrstati Britansku kraljevsku gardu, čiji se pripadnici izdajaju vrlo specifičnim i lepim uniformama. Prepoznaćete ih po velikim crnim šubarama i upečatljivim crvenim odorama, a zbog specifičnog izgleda, postali su jedna od glavnih turističkih atrakcija Londona. 

Među najtraženijim suvenirima u Engleskoj je upravo olovna figurica vojnika Britanske garde, a sami vojnici izgledaju kao da su iskoračili iz nekog filma. Ipak, pored svoje ceremonijalne uloge koja najviše dolazi do izražaja tokom svečanosti u Bakingemskoj palati, britanska vojska čuva i stalno podseća na svoju bogatu ratnu istoriju koja je važan deo britanske tradicije. 

Uniforma pripadnika britanske garde

#3 Saobraćajna policija Fidžija

Saobraćajna policija Fidžija je definitivno jedinstvena u pogledu svojih uniformi. Gornje delove njihovih uniformi čine crne košulje kratkih rukava sa odgovarajućim oznakama, što je u velikoj meri tipično za sve policajce sveta. Međutim, odstupanje nastaje kada se uzmu u obzir donji delovi koji su, ni manje ni više, bele uske suknje sa crveno crnim pojasom u visini kukova. 

Iako nije potpuno jasno koja je svrha ove neobične, a u velikoj meri i ženstvene uniforme, pretpostavlja se da bele suknje do kolena čine policajce lakše uočljivim vozačima. Ipak, treba napomenuti da je suknja deo tradicionalne narodne nošnje ostrva Fidži, pa ova pojava i nije tako strana stanovnicima Fidžija. 

#4 Vatikanska garda 

Vatikanska garda je jedna od najstarijih vojski u svetu. U papinoj je službi, a još je poznata i kao Episkopska švajcarska garda. Uniforme ovih gardista bi se mogle opisati kao renesansne, u živopisnim plavim, žutim i crvenim odorama. Odora sa žuto plavim prugama je upotpunjena crnom kacigom i crvenom perjanicom. 

Ovo je standardna uniforma u kojoj se Vatikanska garda pojavljuje na svečanostima, dok u svakodnevnom vršenju dužnosti nosi plave odore, nešto jednostavnijeg, ali i dalje vrlo specifičnog dizajna koji se retko viđa u svetu. 

Specifične uniforme su pretvorile pomenute stjuardese, vojnike i policajce u prave turističke atrakcije, pa se po uzoru na njih izrađuju igračke, magneti i druge sitnice koje turisti kupuju kao suvenire. 

Ipak, ne treba zaboraviti da je reč o ljudima koji svoj posao obavljaju odgovorno i profesionalno baš kao i bilo ko od nas, ali u nešto drugačijim odevnim kombinacijama koje privlače mnogo više pažnje u turističkom svetu nego mantili medicinskih radnika i druge uniforme koje viđamo svakodnevno u našem okruženju.

Podeli