Saobraćajni fakultet – Moj (budući) fakultet #11

Kad nekom od ’’starijih’’ osoba kažem da sam upisala Saobraćajni fakultet, prvo pitanje bude: ,, Šta bićeš saobraćajac, mahaćeš palicom i pisati kazne?’’. Ne, to neće biti moj posao. Počnem da objašnjavam kako ću se baviti organizovanjem transporta robe, kako mogu da radim u špedicijama, distributivnim centrima i tako dalje.

Saobracajni faks

Saobraćajni fakultet nije bio moja prva, pa čak ni druga želja za upis jer sam uvek više volela društvene nauke. Za sada se nisam pokajala i mislim da sam se lepo snašla. Svoje iskustvo bih htela da podelim i možda nekome pomognem da se odluči da upiše baš Saobraćajni faks.

Pripreme za Saobraćajni fakultet

Fakultet organizuje pripremnu nastavu iz matematike. Nastavu drže uglavnom asistenti i poneki profesor. Priprema traje 42 časa, održava se subotom i košta 30.000 dinara.

Ako vam mata ide od ruke postoji zbirka za prijemni ispit za Saobraćajni fakultet, koju nudi skriptarnica fakulteta, pa možete raditi sami ili uz pomoć profesora. Zbirka ima rešenja pa možete da kontrolišete zadatke. Na kraju zbirke su prijemni iz ranijih godina tako da možete videti šta vas očekuje. Ja sam počela pripremu za prijemni u februaru i stigla sam 3 puta da pređem te zadatke i još neke dodatne. Što je sasvim dovoljno. Fakultet organizuje i probni prijemni ispit 2 nedelje pre pravog da bi ste videli na čemu ste i gde škripi. Probni i pravi prijemni se plaća 7.000 dinara.

Upis na Saobraćajni faks

Zadaci na prijemnom su uvek na foru onih iz zbirke. Eventualno promene brojeve ili malo promene tekst zadatka i to je to. Saobraćajni fakultet prima 360 studenata, 300 na budžet i 60 samofinansirajućih. Samofinansirajući studenti plaćaju školarinu 90.000 dinara. Nije teško upisati Saobraćajni fakultet na budžet, a broj poena za budžet na Saobraćajnom fakultetu se vrti oko 65-70 poena. Problem je u tome što se smer bira na prozivci, tako da najbolji i najtraženiji smerovi uvek budu prvi popunjeni. Ako ste dobro uradili prijemni neće biti problema da upišete željeni smer. Postoji devet smerova na fakultetu i to:

 • Bezbednost drumskog saobraćaja (Budžet -40, Samofin.- 8)
 • Drumski i gradski saobraćaj (Budžet -40, Samofin.-8)
 • Drumski i gradski transport (Budžet – 40, Samofin.-8)
 • Logistika (Budžet-40, Samofin.- 8)
 • Poštanski saobraćaj (Budžet-40, Samofin.- 8)
 • Telekomunikacioni saobraćaj (Budžet-35, Samofin.-8 )
 • Vazdušni saobraćaj i transport (Budžet-15, Samofin. -5)
 • Vodni saobraćaj i transport (Budžet-15, Samofin.- 3)
 • Železnički saobraćaj i transport (Budžet-35, Samofin.- 4)

Rang lista se uvek pomeri za nekih 30-ak mesta. Mnogima je prva želja FON ili ETF, pa im SF bude neka sigurna opcija ako tamo ne upadnu. Na prozivci se uvek prvo popune smerovi:

 • logistika,
 • bezbednost drumskog transporta,
 • telekomunikacioni saobraćaj,
 • vazdušni saobraćaj.

Ovako izgleda studiranje na Saobraćajnom

Iako smo podeljeni po smerovima, prva 3 semestra (1. godina i prva polovina 2. godine) svi imamo iste obavezne predmete i izborne predmete. Posle odvajanja dolaze malo stručniji predmeti za svaki smer.

Ukoliko niste zadovoljni sa smerom koji ste upisali, a upisali ste ga na budžet jer je samo to ostalo dok su došli do vas na prozivci, možete promeniti smer u 2. godini. Uslov za promenu smera je da ostvarite budžet za 2. godinu i da prosek ocena bude 8,00. To nije toliko teško izvesti, godišnje oko 20-ak ljudi promeni smer.

Predmete delimo na lakše i teže. Teži predmeti na SF su:

 • Matematika 1, 2, 3
 • Fizika
 • Osnovi programiranja
 • Mehanika
 • Statistika…itd.

Lakši su izborni ili neki bubački predmeti gde nema usmenog nego se sve položi preko kolokvijuma. Ako date dva teža u godini na konju ste, to jest sigurno upisujete sledeću godinu na budžet.

Za budžet je potrebno skupiti 48 ESPB iliti položiti 10 predmeta. Prosek ocena ili kada ste položili neki predmet se ne gleda, bitno ih je položiti kako znate i umete. Ako ne skupite poene za budžet, na SF postoji opcija poluobnove godine. To znači da ako npr. skupite 32 ESPB plaćate samo razliku poena koje niste skupili – (60-32=28), s tim da 1 ESPB košta 1.000 dinara. Tako da plaćate 28.000 dinara umesto da upišete na samofinsirajuće i plaćate 90.000 dinara. Naravno možete uzeti i nekoliko predmeta iz sledeće godine da biste ukupno imali 60 ESPB za tu godinu.

Na fakultetu su organizovali sredom otvorena vrata za sve buduće studente, pa ako imate još neka pitanja, slobodno možete da posetite Saobraćajni fakultet i pitajte usmeno.

Podeli