Najbolji božićni filmovi koje ste zaboravili

Opet je to doba godine kada treptajuće svetiljke mrznu dok napolju pada sneg, a jedino što želite jeste da se utoplite, zatamnite sobu i pogledate koji su najbolji božićni filmovi, kako bi zimske čarolije bile potpune dok Vas greju topli napici.

okicena dnevna soba

Postoje naravno božićni filmovi koje smo gledali nebrojano puta i koji su ostali u sećanju čak iako nisu bili naročito dobri, najviše zbog činjenice da smo ih gledali kao klinci i zbog toga što su izgledali magično u dečijim očima. Upravo zato i danas, rado, pogledamo božićni flm koji se već nebrojano puta vrteo na TV-u, dok čekamo neki novi.

Bez ulaženja u to koji je film dobar a koji ne, definitivno najpopularniji Božićni filmovi koji su se puštali oko Nove godine na domaćim televizijama, jesu: čuveni Sam u kući sa simpatičnim klincem koji nadmudruje lopove koji žele da opljačkaju kuću u kojoj je ostao zaboravljen za Božić, zatim čuvena britanska romantična komedija „Ustvari ljubav“ iliti na engleskom „Love actually“, Elf sa Will Farrel-om , Preživeti Božić (Surviving Christmas) sa Ben Aflekom, kao i malo drugačiji, akcioni, a opet legendarni Umri muški sa Brus Vilisom u glavnoj ulozi.

Takođe, tu su i brojni filmovi koji se puštaju za Novu godinu, pa koje često poistovećujemo sa Novom godinom i Božićem iako im radnja ni najmanje nije praznična. Naravno to su Titanik, Gospodar prstenova, Hari Poter sa lepim božićnim sekvencama i drugi.

Ipak, pogledajte koji su to božićni filmovi koje niste imali priliku često ili uopšte da pogledate na domaćim televizijama, a koje bi definitivno trebalo da odgledate ove godine u toploj sobi, uz kuvano vino i naravno bezbedno skidanje sa torenta.

#1 – A Christmas Carol (sve verzije filma)

Verovatno najpoznatija božićna priča pored one glavne o rođenju Isusa Hrista, jeste „A Christmas Carol“ tj. Božićna pesma. Legendarno delo Čarlsa Dikensa, „Božićna pesma“, napisano je još u prvoj polovini 19. veka, ali još uvek ostavlja snažan utisak na sve koji se dohvate njenih korica, ili kako je to danas ipak modernije, kada pogledaju Christmas Carol film. Christmas carol je priča o mrzovoljnom i sebičnom starcu, Ebenizeru Skrudžu, kojeg na Božićno veče posećuje duh pokojnog poslovnog partnera, a zatim još tri duha, duh prošlih Božića, duh sadašnjosti i duh budućih Božića, koji ga vode na putovanje ka boljem sebi i koji polako uspevaju da smekšaju hladno srce Ebenizer Scroodge-a, jer je upravo na Božić sve moguće!

Koliko je ova priča Čarlsa Dikensa popularna, govori veliki broj ekranizacija u vidu filma, pa tako postoji oko 5 najpoznatijih i ko zna koliko snimljenih verzija Christmas Carol priče. Svakako najpoznatije verzije A Christmas Carol priče su crno-beli filmovi iz 1938. godine i 1951. godine, zatim nakon nekoliko godina pauze, stiže film iz 1984. godine sa oskarovcem Džordž Skotom u glavnoj ulozi. Svega četiri godine nakon ove legendarne verzije filma, 1988. stiže modernizacija Dikensove priče koja se odvija u sadašnjosti, „Scroodged“, sa gramzivim i sebičnim televizijskim urednikom kojeg glumi legendarni Bill Murray. Ebenizer Scroodge dobija novi lik sa čuvenim Magneto-m iz X-Men sage, Patrick Stewart-om, koji 1999. godine snima TV film „Božićna pesma“ i konačno 2009. godine, stiže i moderni crtani film „A Christmas Carol“, gde Jim Carrey daje glas Ebenizer Scroodge-u.

Podeli