Najbolji filmovi koji su snimljeni po stripovima 

Pre nego što je filmska industrija krenula da se razvija, ljubitelji stripova su svoje omiljne superheroje mogli da vide samo kao ilustracije na papiru, pa su gestikulacija, mimika kao i njihovo ponašanje bili ostavljeni mašti čitaoca. Zato ne treba da čudi količina uzbuđenja koju izazivaju filmovi snimljeni po stripovima, koji su oživeli superheroje. 

Njihov prikaz na bioskopskom platnu napravio je pravi bum u filmskoj industriji, upravo zbog velikog broja pasioniranih čitalaca stripova koji su pohrlili u bioskope. Junaci stripova Alana Forda bili su popularni još u bivšoj Jugoslaviji, a Marvelovi filmovi danas pune bioskopske sale širom sveta.

Bilo da te tvoja radoznalost ili velika ljubav prema stripovima dovela do ovog teksta, na pravom si mestu! Pa hajde da otrkijemo koji su to filmovi nastali po stripovima.

Film Supermen – najpoznatiji superheroj na bioskopkom platnu

Legendarni Supermen nastao je kada su se ujedinile snage kanadskog crtača Džozefa Šustera i američkog scenariste Džeroma Sigela, koji su ga osmislili davne 1932 godine u Klivlendu. Strip o Supermenu je prvi put objavljen 1938. godine u časopisu Action Comics.

Prvi film o Supermenu snimljen je 1978. godine, a ovog čuvenog junaka glumio je poznati glumac Kristofer Riv.  Ovaj film je takođe poznat jer se u njemu pojavljuje i Marlon Brando. Film Supermen je 1979. godine nominovan za tri Oskara, osvojio je Gremi 1980. godine, a  ukupno je dobio 10 nagrada i 14 nominacija.

Film Supermen 2 snimljen je 1981. godine, zatim Supermen 3 1983. godine, a Supermen 4 1987. godine. U svim ovim filmovima Supermena glumi Kristofer Riv. Novi Supermen je britanski glumac Henri Kevil, a prvi put se pojavio u toj ulozi u filmu “Čovek od čelika” (Man of Steel), koji je režirao Zak Snajder.

Ilustratvna fotografija supermena

Film Betmen – “Čovek Šišmiš” kome svetlo reflektora ne smeta

Jedan od najpoznatijih junaka stripova Betmen nastao je 1939. kada je njegovu ilustraciju uradio Bob Kejn. Ubrzo je heroj koji brani Gotam Siti od zlikovaca poput Džokera, Zagonetača, Gospodina Ledenog i Žene-mačke, postao omiljeni među ljubiteljima stripova. 

Pvi film Betmen snimljen je 1989. a popularnog junaka tada je glumio Majkl Kiton,a Džokera, njegovog zakletog neprijatelja, glumac Džek Nikolson. Ovaj film imao je tri nastavka: Povratak Betmena, Betmen zauvek  i Betmen i Robin.

Kada je u pitanju film Betmen iz godine u godinu snimani su nastavci u kojima se pojavljivali različiti negativci, ali i pozitivci sa kojima se Betmen suočavao. Tako je 2016. godine snimljen film Betmen protiv Supermena: Zora pravde, u kome se pojavljuje Ben Aflek. Najnoviji film o Betmenu čeka nas 2021. godine, a ako osoba koja ti se sviđa voli ovakve filmove, možeš organizovati sastanak iz snova i pozvati je u bioskop da ga pogledate zajedno.

Film Spajdermen – jedina mreža u koju želite da se upletete

U najpopularniji trojac kada su superheroji u pitanju osim Supermena i Betmena, spada i najmađi među njima – Spajdermen. Čovek pauk se prvi put pojavio 1962. godine u stripu Amazing Fantasy, i odmah je osvojio fanove širom sveta. Spajdermen dobija svoj prostor, njegov lik osmišljava Sten Li, a crta ga Stiv Diko.

Film Spajdermen se 2002. godine prvi put pojavljuje u bioskopima, a tom prilikom ovog superjunaka glumio je Tobi Megvajer. Prvi film Supermen doživeo je veliki uspeh, i zaradio oko 140 miliona dolara, što je nagovestilo nove filmove o Spajdermenu koji su nastavili da se nižu. 

Ilustrativna fotografija različitih stripova

Wonder Woman film – eksplozija feminizma na bioskopskom platnu 

Filmovi koji su snimljeni po stripovima ne mogu proći bez jakih ženskih superheroja a takva je zasigurno Wonder Woman. Ova junakinja jedna je od najuticajnih ženskih likova u stripovima o čemu govori i podatak da je Wonder Woman film iz 2017. godine postao planetarni hit. 

Ovaj film je postao svojevrsna mini revolucija na više nivoa. Pre svega, film je režirala Peti Dženkins, rediteljka nagrađena Oskarom za svoju biografsku dramu. Ulogu “čudesne žene” dobila je Gal Gadot, Izraelka koja važi za jednu od trenutno najpoželjnijih holivudskih glumica.

Saradnja ove dve dame dovela je do toga da Wonder Woman film beleži neverovatne uspehe. Naime, ovaj film se upisao u istoriju kao film sa najvećom zaradom koji je režirala žena, a u tom trenutku je takođe bio i najuspešnija ekranizacija superjunaka, nadmašivši čak i Betmena i Supermena. Impresivno, zar ne? 

Marvelovi filmovi – inovacije u svetu ekranizacije stripova 

Filmska industrija je postala znatno bogatija za broj ekranizovanih superheroja kada je sa radom počeo Marvel Cinematic Universe (MCU) – Marvelov filmski univerzum, koji se isključivo bavi proizvodnjom i produkcijom filmova u kojima su glavni likovi Marvelovi superjunaci.

Mnogi smatraju da je za popularnost koju su doživeli Marvelovi filmovi najzaslužniji Iron Man iz 2008. godine, ogroman filmski hit nakon koga su iz godine u godinu krenuli da se ređaju Marvelovi superjunaci na bioskopskom platnu. Marvelovi filmovi doživeli su planetarnu popularnost kako zbog sjajne priče o superherojima tako i zbog ulaganja u ekranizaciju i kvalitet efekata i animacije korišćenih u filmovima. 

Film Iron Man iz 2008. – početak nove ere u ekranizaciji superheroja 

Kao što smo već rekli film Iron Man snimljen 2008. godine i predstavlja pistu sa koje su “poleteli” svi naredni Marvelovi filmovi. Film o “čeličnom čoveku” rađen je po istoimenim stripovima o superjunaku Iron Man-u. Režirao ga je režirao Džon Fevru, a  glavnog lika igra glumac Robert Dauni junior. 

Ovo filmsko ostvarenje doživelo je ogroman uspeh, pa je 2010. snimljen nastavak, dok se 2012 lik Iron Man-a pojavljuje u krosover filmu Osvetnici (Avengers). Osim što je bio hit za sebe, ovaj film je označio početak ere u kojoj su filmsko platno preplavili Marvelovi superjunaci. 

Kapetan Amerika filmovi – najpoznatiji nacrtani kapetan 

U martu 1941. godine u izdanju Timely Comics-a, nastao je lik Kapetan Amerika koga su stvorili Džo Simon i Džek Kirbi. Stripovi sa ovim superjunakom prodati su u više od 200 miliona primeraka, što je dovelo do ideje da je priča o Kapetanu Amerika plodno tle za snimanje filmova. 

Kada je u pitanju Kapetan Amerika filmovi su snimani kao serijali, a ovaj lik predstavlja prvog Marvelovog osvetnika. Nastavci filma Kapetan Amerika takođe su snimani u serijalima, koji iznova i iznova prolazi sjajno među kritičarima. Poslednji deo ovog filma je Captain America: Civil War

Avengers film – “osvetnici” koji obaraju sve rekorde 

Priča o družini u kojoj su se okupili najpopularniji Marvelovi superjunaci kako bi branili planetu, bila je osuđena na uspeh. Upravo je o tome reč u serijalu filmova Avengers (Osvetnici). 

Avengers film koji je doživeo najveći uspeh je upravo poslednji snimljen – Avengers: Endgame, ostvarenje iz 2019. godine koje predstavlja kulminaciju dogodovština najpopularnijih Marvelovih heroja. 

Reč je o 22. filmskom ostvarenju Marvelove produkcije, čija zarada je skoro tri milijarde dolara, kako prenosi portal Box Office Mojo, a ova brojka ga stavlja među filmove koji su zaradili najveće sume novca. Takođe, ovaj Avengers film bio je najgledaniji film u 2019. godini, što ne treba da čudi s obzirom na radnju.

Kako ne bismo spojlovali onima koji još nisu pogledali ovaj planetarni hit, reći ćemo samo da je radnja filma bazirana na posledicama događaja viđenih u filmskom ostvarenju Avangers: Infinity War, a kako kritičari navode franšiza Marvelovog filmskog univerzuma je ovim poslednjim ostvarenjem dostigla svoj vrhunac. 

Dakle, ako želiš da pogledaš ovaj film, on treba da dođe na kraju – baš kao šlag na tortu. Ovaj film predstavlja kraj ere superjunaka koje poznajemo, i ostavlja prostora za maštanje šta nas to sve čeka u budućnosti, kako će se kinematografija razvijati u ovom pravcu i kako će tehnologija doprineti nezaboravnim doživljajima u bioskopima. Mi smo uzbuđeni, a ti?

Podeli