Najbolji saveti za organizovanje putovanja tokom studiranja

Ukoliko si student, sigurno ti se mnogo puta do sada desilo da kroz razgovor sa starijima od sebe čuješ reči “uživaj dok još možeš, to su ti najlepše godine”.

Istina i jeste u tome što fakultet, iako zna ponekad da bude veoma stresno iskustvo, nosi sa sobom brojne povoljnosti koje ćeš imati jedino kao mlada osoba. Godine koje sada imaš, najbolje su za provod i uživanje, a ono što danas postaje dostupnije svakom studentu jesu putovanja.

Putovanja za sobom nose i brojne pritiske, vezane prvenstveno za troškove i organizaciju. Kako bi što efikasnije izašao/la na kraj sa svim nedaćama, samo za tebe smo spremili nekoliko saveta za organizovanje putovanja u studentskim danima, koji će ti pomoći da uštediš vreme, novac i (što je najvažnije) živce.

Devojka sa naočarima sedi na automobilu

Izaberi destinaciju: urbane sredine pune mladih ljudi

Bilo da je odluka pala na letovanje ili na običnu posetu nekom mestu, veoma je bitno da za sebe odabereš destinaciju koja će ti najviše odgovarati. U idealnom slučaju to su urbane sredine, pune mladih ljudi, za koje brojne turističke agencije nude i cenovne pogodnosti. Neke od takvih destinacija su sledeće.

Kušadasi (Turska)

Iako sve do skoro Turska nije mogla da se pohvali stabilnom situacijom na svojoj teritoriji, Kušadasi je ipak uspeo da zadrži titulu jednog od omiljenih letovališta za mlade.

Ukoliko se odlučiš da u narednom periodu letuješ u ovoj zemlji kontrasta, i izabereš Kušadasi 2020 – letovanje u Turskoj sa Balkan Fun agencijom će biti definitivno jedno veoma zabavno i kvalitetno iskustvo koje ćeš još dugo prepričavati.

Beč (Austrija)

Ukoliko si zaljubljenik u istoriju, arhitekturu i prirodu – glavni grad Austrije je idealno mesto za tebe, jer ćeš sve navedeno imati prilike da vidiš u ovom evropskom gradu na Dunavu. 

Osim toga, brojne turističke agencije omogućavaju putovanja do Beča po veoma povoljnoj ceni, te ih može priuštiti gotovo svaki student.

Kavos (Krf, Grčka)

Ovo seoce koje se nalazi na jednom od najpoznatijih letovališta Grčke – ostrvu Krf, takođe predstavlja jedan od najčešćih studentskih izbora.

Sa svojim dugačkim peščanim plažama kao i velikim brojem klubova i kafića, Kavos predstavlja savršeno mesto za sve ljubitelje dnevnog i noćnog provoda. Zbog toga se ovo mesto neretko poredi sa američkim Las Vegasom.

Odaberi datum putovanja

Pored destinacije, jednako je važan izbor datuma putovanja. Studentima je ovo naročito bitno, jer je potrebno uklopiti putovanje sa ispitnim rokovima, kao i svim ostalim obavezama van fakulteta.

Neka se tvoje putovanje realizuje između ispitnih rokova, a u idealnom slučaju tokom letnjeg perioda, kada su obaveze na fakultetu najmanje. Iskoristi to vreme da napuniš baterije za nastavak studija i kvalitetan odmor. Ukoliko ne želiš da čekaš leto, uvek možeš iskoristiti sve pogodnosti vikend putovanja.

U svakom slučaju, shvati putovanje kao nagradu za uspeh na fakultetu. Neka ti to bude jedna od motivacija za učenje, kao i činjenica da ćeš moći da uživaš u potpunosti rastrećeno. 

Devojke zajedno skaču u vis

Organizuj svoje troškove

Ništa bez pažljivog organizovanja troškova u studentskim danima. Ovo važi i za putovanja, koja ponekad nisu nimalo jeftina za studente. Međutim, uz dobro planiranje sredstava, ne postoji mesto koje nećeš moći da posetiš. 

Odredi vrstu putovanja

Obično se ljudi koji putuju mogu svrstati u dve grupe: oni koji vole sigurnost, koja ih navodi da traže usluge turističke agencije i oni koji su avanturisti u duši, te ih više privlači samostalna organizacija putovanja.

Postavi sebi pitanje: kojoj grupi pripadaš? Posle izbora destinacije, ovo je drugi najvažniji kriterijum koji moraš ispuniti pre nego što se otisneš na put. Sagledaj sve prednosti jedne i druge varijante i odaberi onu najpovoljniju za tebe. 

Gde god možeš, iskoristi studentske popuste

Samim tim što si student, dobijaš veliki broj pogodnosti. One se odnose na mnoge stvari: od posete muzejima i pozorištima, pa sve do putovanja. Stoga, jako je važno da ih pravilno iskoristiš.

Svoj studentski popust možeš ostvariti tako što ćeš na licu mesta pokazati kao dokaz indeks ili studentsku karticu, zahvaljujući kojima će ti po povlašćenoj ceni biti otvorena mnoga vrata. Najvažnije je da se pre toga dobro informišeš o tome gde sve možeš dobiti povlastice.

Pre odlaska na putovanje, ne zaboravi da saznaš nešto više o državi u kojoj ćeš boraviti. Ovo je naročito bitno ukoliko samostalno organizuješ putovanje. Kako bi se sprečile dodatne neprijatnosti, osiguraj sebi zdravstveno osiguranje i informiši se o gradskom prevozu i mestima koja možeš posetiti. Ovo je zaista izuzetan životni period, stoga, iskoristi njegove čari na maksimalan mogući način!

Podeli