Studentski popusti – za šta postoje i kako se koriste?

Studentski popusti donose ulazak u brojne kulturno-obrazovne ustanove, popuste za hranu i jela u studentskim menzama, ali i popuste na kupovinu, putovanja i još mnogo toga. Pogledajte kako se koriste studentski popusti i kada je potrebno koristiti studentski indeks, a kada studentske kartice.

Studentski popusti uz indeks i kartice

Povlastice koje studenti svoji statusom stiču su brojne. Veliki je broj popusta koje je omogućio Savez Studenata Beograda zajedno sa studentima Beograda koje ostvarujete uz indeks, a tu su i pogodnosti koje možete iskoristiti na osnovu studentske kartice.

Kako do studentskih popusta?

Pokazivanjem indeksa ili studentske kartice ostvarujete pravo na povlastice u većini institucija kulture, autobuskom i železničkom saobraćaju, nekim sportskim centrima, pojedinim školama stranih jezika, kao i popuste na kupovinu festivalskih ulaznica i putovanja, koje možete iskoristiti kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

Raspon popusta se kreće od 10 %, pa do čak 70%, a za neke kulturne ustanove ulaznice su potpuno besplatne.

Znači, sve što vam je neophodno, jeste da uz sebe imate indeks ili neku od studentskih kartica.

Studenti, u narednim redovima upoznajte se sa svim beneficijama koje možete ostvariti svojim statusom.

Pogodnosti i popusti sa ISIC i EYCA karticama

Beneficije koje vam pružaju ISIC i EYCA studentske kartice su brojne, kako u zemlji, tako i tokom boravka u inostranstvu:

 • popust na železnički i autobuski saobraćaj u zemlji
 • besplatno putno i zdravstveno osiguranje u svim zemljama sveta
 • popust u muzejima i pozorištima širom sveta
 • u školama stranih jezika, sportskim centrima i klubovima, kafićima, restoranima
 • popust u skijalištima Srbije
 • pogodnosti pri kupovini garderobe, obuće, kompjuterske opreme
 • popust u knjižarama na izdanja IP Laguna
 • popust u sportskim radnjama, Sport Vision
 • posebne pogodnosti u NIVEA shop – u, KFC – u, Converese Shop – u
 • u mnogobrojnim salonima lepote, stomatološkim, oftalmološkim i opštim ordinacijama
 • posebne pogodnosti za prijavu na omladinski program Work&Travel
 • informacije i pogodnosti na prijave za omladinska dešavanja, aktuelne konkurse, seminare iz račitih oblasti
 • međunarodni studentski ID
 • mogućnost platne funkcije
 • korišćenje pogodnosti širom Evrope i sveta.

Kliknite na naredni link ako vas zanima kako funkcionišu ISIC i EYCA studentska kartica, ali i koje sve studentske kartice postoje, kako funkcionišu, ko može da ih izvadi i kako

Studentski popusti za gradski i međugradski prevoz

Autobuski prevoz

Studenti uz indeks mogu ostvariti popuste u gradskom i međugradskom autobuskom prevozu, koje pružaju brojni autoprevoznici.

Tako, na primer, pravo na popust od 30%, za sve studente uz indeks ili neku od studentskih kartica, u međugradskom prevozu daje Gaga Tours Zlatibor (povratna studentska karta pravac Beograd – Užice iznosi 1050 dinara, umesto redovne cene od 1550 dinara). Pored ovog prevoznika tu je i veliki broj drugih koji pružaju slične popuste.

Recimo, Niš – ekspres i Lasta daju popust akademcima mlađim od 26 godina.

Sam prevoz GSP- om za studente je prilično jeftiniji i cena mesečne karte dosta je niža u odnosu na standardnu.

Železnički prevoz

Železnice Srbije, takođe, pružaju 30% popusta akademcima na redovnu voznu cenu uz legitimaciju RAIL PLUS i SRB PLUS, kada je reč o kupovini krata u unutrašnjem saobračaju i za relacije do Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije, dok kada se radi o međunarodnom saobraćaju sa ostalim železnicama odobrava se popust od 25% na redovnu voznu cenu.

Srbija Fleksipas

Ponuda Srbija Fleksipas, koja je namenjena mladima do 26 godina starosti omogućava putovanje prugama Železnica Srbije 10 dana, po izboru putnika, u okviru mesec dana važenja karte.

Inter Rail

Tu je i Inter Rail karta koja je namenjena onima koji bi u inostranstvo da putuju vozom. Postoje dve vrste Inter Rail karata:

 1. Inter Rail Global Pass – karta važi za 30 evropskih zemalja, a postoji i u varijanti za neprekidno putovanje (22 dana ili jedan mesec) i kao Fleksipas gde imaš popust od 50% do granice Srbije, a kad je pređeš, više ne plaćaš kartu.
 2. Inter Rail One Country Pass – ova karta važi za jednu od 30 zemalja po izboru putnika, sa pravilom da plaćaš punu cenu karte do granice zemlje za koju važi povlastica, s tim što u nekim zemljama i na to možeš da dobiješ popust, a u zemlji za koju si kupio Inter Rail ne plaćaš ništa.
Balkan Flexipass

Balkan Flexipass pruža mogućnost da se u Bugarskoj, Rumuniji, Grčkoj, Turskoj, Makedoniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i SRbiji putuje pet, sedam, deset ili petnaest dana, a sve to po izboru putnika, u okviru jednog meseca.

City Star

City Star namenjena je prevozu manjih grupa u oba smera između Srbije sa jedne strane i Austrije, Češke, Hrvatske, Grčke, Crne Gore, Sovačke, Slovenije, Rusije i Ukrajine sa druge strane.

Easy Travel Card (ETC)

Ovom katicom studenti imaju popust na putničke linije prevoznika u autobuskom, železničkom i avionskom saoraćaju, kao i na preko sto ostalih popusta u Srbiji.

International Student Identity Card (ISIC) i Internatonal Teacher Identity Card (ITIC)

Ove dve kartice su međunarodno priznate kartice koje služe kao potvrda da ste student, odnosno nastavnik – profesor i sa istom stičete pravo na popuste koji se tiču smeštaja, prevoza, uzlaza u muzeje, galerije, bioskope, sportske utakmice i slično, a sve to u preko 100 zemalja sveta.

U slučaju da se umorite od ovih putovanja i poželite da se opustite i uživate baš ovde, u Beogradu, onda naočare za sunce, rančić na leđa  i pravac Botanička bašta, gde možete da uživajte u zelenilu i prirodi bez plaćanja ulaznice (važi za studente fakulteta Univerziteta u Beogradu uz indeks), jer studenti to je jedna od mnoštva povlastica koje dobijate baš zbog toga što ste studenti.

Popusti i besplatan ulazak u kulturne ustanove

Između ostalog, studentima su omogućene povlastice kada su u pitanju i institucije kulture, gde su im odobreni popusti koji dosežu i 70%, kada je reč o muzejima i pozorištima, pa i do toga da u pojedine muzeje mogu ući i potpuno besplatno.

 

Muzeji Beograd

Muzej Nikole Tesle

Redovna cena ulaznice za Muzej Nikole Tesle iznosi 250 dinara, a cena za studente uz ISIC karticu je 150 dinara na sve muzeje i pozorišta u Beogradu sa popustima za studente.

Narodni muzej

Za Narodni muzej cena ulaznice je 200 dinara, a sa indeksom ostvarujete popust od 100 dinara. Besplatan ulaz je za studente filozofskog, arhitektonskog i umetničkih fakulteta. Dok je nedeljom za sve posetioce besplatan ulaz.

Etnografski muzej

Besplatan ulza za studente antropologije i etnologije. Za sve ostale studente Beogradskog univerziteta ulaz je 100 dinara.

Istorijski muzej Srbije

Studenti mogu iskoristiti popust i kupiti ulaznice po ceni od 100 dinara. Besplatan ulaz za studente Filozofskog fakulteta.

Muzej primenjene umetnosti

Ulaz je slobodan za studente Fakulteta primenjenih umetnosti i srodnih nauka, za ostale cena iznosi 200 dinara, dok je svake poslednje subote u mesecu ulaz besplatan za sve.

Prirodnjački muzej

Uz indeks, studentima je svakoga dana besplatan.

Muzej grada Beograda

Regularna cena ulaznice je 200 dinara, uz idekst ostvarujete popust od 100 dinara. A, za studente sa ISIC i EURO<26 ulay je besplatan.

Muzej istorije Jugoslavije

Za studente cena ulaznice je 100 dinara, dok je za studente istorije umetnosti, etnologije, arheologije, istorije i umetničkih akademija besplatan. Svakog prvog četvrtka u mesecu za Muzej istorije Jugoslavije, u periodu od 17 do 20h, ulaz je za sve besplatan.

Vojni muzej

Muzej automobila

Cena ulaznice za studente iznosi 100 dinara.

Studenti plaćaju ulaznicu 100 dinara, dok u grupnoj poseti plaćaju samo 70 dinara.

Popusti za predstave u beogradskim pozorištima

Veliki je broj ljubitelja pozorišta, međutim, kako su cene karata za pozorište prilično visoke, iz tog razloga, studenti retko posećuju iste.

Zato studenti, indeks u ruke, jer uz njega možete ostvariti prilično velike popuste.

Narodno pozorište u Beogradu

Studenti uz indeks mogu ostvariti popust od 40% na redovnu cenu ulaznice.

Jugoslovensko Dramsko pozorište

Studenti mogu ostvariti popust od 50% za predstave u Jugoslovenskom Dramskom pozorištu.

Atelje 212

Uz pokazan indeks, za mesta od šestog reda partera dobijate popust od 30% za predstave označene zvezdicom i 50% za predstave koje nisu označene zvezdicom.

Pozorište na Slaviji

U ovom pozorištu studenti mogu kupiti karte za predstavu po ceni od 300 dinara.

Detaljnije na studentski popusti za muzeje i pozorišta u Beogradu.

Sportski centri i rekreacija za studente

Studentima su omogućeni brojni popusti (beneficije) kada je reč o sportskim centrima u Beogradu.

Tašmajdan

Studentima Ekonomskog fakulteta u prolećnim mesecima obezbeđeni su besplatni termini za zatvoren bazen na Tašmajdanu.

SC Vračar

Na bazenu na Vračaru mesečna karta za studente iznosi 1.800 dinara umesto redovne cene od 2.300 dinara.

SC Milan Gale Muškatirović (25. Maj)

Mesečna karta za studente iznosi 2.750 dinara, dok redovna cena iznosi 3.850 dinara.

11. April – Novi Beograd

Iznos mesečne karte za studente iznosi 3.000 dinara umesto redovne od 5.000 dinara.

SC Olimp Zvezdara

Povlašćena pretplatna pojedinačna karta za jednu osobu sa mogućnošću korišćenja do 15 ulazaka u svakom vremenskom periodu od 01.07. do 31.08. za studente, uz indeks, iznosi 3.200 dinara.

Pored ovih sportskih cenatara u Beogradu, veliki broj Fitness & gym objekata van sportskih centara, a koji  pružaju popuste za studente i do 10 – 15%.

Škole stranih jezika

Queen Victoria

Queen Victoria škola stanih jezika obezbedila je studentima:

 1. gratis pripreme za IELTS – gratis kurs priprema za polaganje IELTS ispita za 10 polaznika, koji traje 10 nedelja, ima fond od 20 časova i nastava se održava vikendom;
 2. intenzivne kurseve nemačkog/engleskog jezika – fond od 24 časa po 90 minuta;
 3. dvonedeljni kurs konverzacije za engleski – fond od 10 časova po 90 minuta.

Akademija Oxford

Akademija Oxford nudi studentima uz indeks na uvid od 10 – 20% popusta za polaznike škole stranih jezika.

Mogi škola stranih jezika

Mogi škola stranih jezika tokom 2017. godine pruža svim studentima 40% popusta na kurseve stranih jezika.

Merryland – centar za engleski jezik i prevođenje

Merryland uz indeks za letnje konverzacijske kurseve engleskog jezika odobrava 50% popusta i 15% popusta za sve ostale kurseve engleskog jezika.

Ostali studentski popusti

Studentski popusti

Plesna škola

Dosta se plesnih škola odlučilo da izađu u susret studentima i omoguće im da zaplešu i zanjišu kukovima uz pristojne cene. Jedna od njih je i plesna škola Armydance koja apsolventima nudi jedinstven kurs plesa u toku meseca maja, a u sklopu priprema za apsolventsko veče, uz 50% popusta na redovnu članarinu, što bi iznosilo 1.000 dinara. A, čak prvih 5 prijavljenih devojaka i 5 momaka dobijaju gratis. Prilično primamljivo, slažete se?

Šoping za studente

Složićete se da je ovo stavka sa kojom su studenti najmanje upoznati.

Pa, dragi studenti, pohrlite u pravcu Sport Vision – a, Converse – a, Springfild – a, i uz studentsku karticu ostvarite popuste na odeću od 10 – 15%.

Hrana

Ljubitelj ste brze hrane? ISIC i EYCA kartica vam pružaju mogućnost da uz popust dobijete vaš omiljeni obrok na nekim mestima.

Bioskop

Cineplex studentima omogućava da gledaju projekcije novih filmskih ostvarenja, ponedeljak – petak, po ceni od 400 dinara kada je u pitanju projekcija 2D i po ceni od 530 dinara kada je reč o 3D projekciji.

Festivali

Exit festival možete posetiti uz popust na redovnu cenu karte od 65%.

Nadamo se da smo vam pomogli da odlučite da koristite pogodnosti koje donose studentski popusti uz EYCA i ISIC kartice, kao i jednostavnim pokazivanjem studentskog indeksa. Ukoliko imate neke sugestije/predloge kako bismo još detaljnije dopunili ovaj teskst o studentskim popustima, pišite nam u komentarima. 

Podeli