Najlepši načini da ofarbate uskršnja jaja prirodnim bojama

Farbanje jaja prirodnim materijalima se vraća na velika vrata. Sigurno ste primetili da se prilikom kuvanja često dešava da boja pređe i na jestivi deo jajeta. Kako veštačke boje sadrže određene hemikalije, ljudi se sve češće okreću prirodnim sastojcima.

Jedina prednosti veštačkih boja je u tome što intenzitet bude mnogo veći u odnosu na prirodne. Dok je tokom farbanja prirodnim bojama, intenzitet nešto manji, ali smo sigurni da nema štetnih sastojaka. U prirodi postoji mnogo sastojaka koji se mogu iskoristiti, ali i nekoliko sa kojima farbanje jaja provereno uspeva.

ofarbana jaja u kutiji

Farbanje jaja lukovinom

Lukovina je najpoznatiji i najzastupljeniji način bojenja. Boja je postojana, ujednačena, a već u roku od 15 minuta mogu se dobiti različite nijanse, podjednako lepe i na belim i na smeđim jajima.

Sve što vam je potrebno su ljuske luka, voda, malo soli i sirćeta. Pažljivo poređajte jaja u lonac, tako da budu skroz prekrivena i kuvajte na tihoj vatri.

Ukoliko si među onima koji vole detalje, onda pre kuvanja jaja treba da odvojiš malo vremena. Potrebno je da ubereš poneku detelinu, list, cvetić, obložiš ih preko jajeta i zatim staviš u najlon čarapu i vežeš. Isti postupak možeš uraditi i sa đžakom, a jaja će dobiti zanimljive detalje.

Koristite kurkumu za žuta jaja

Sigurno ste primetili da kurkuma ima veoma intenzivnu žutu boju. Može se koristiti i za bojenje jaja, ali da bi boja bila uspešna, bolje je koristiti čisto bela jaja.

Da biste pripremili smesu, potrebno je da u manju šerpu sa vodom dodate pet punih kašika kurkume, malo soli i dve kašike sirćeta. Zatim stavite jaja da se kuvaju, a nakon kuvanja ostavite jaja u toj vodi nekoliko sati, ili još bolje preko noći. Na taj način će poprimiti jarko žutu boju.

Crveni kupus za magično ljubičastu boju

Verovatno niste ni pomislili da se ljubičasta boja može dobiti od prirodnih sastojaka, ali moguće je, od crvenog kupusa. Doduše, priprema traje nešto duže, jer je jaja potrebno ostaviti u tečnosti tokom cele noći. 

Priprema izgleda tako što u lonac sa vodom i dve kašike sirćeta dodate izblendan crveni kupus. Nakon kratkog kuvanja, jaja ne treba vaditi iz vode, već ih ostavite da stoje preko noći. Boja može biti veoma zanimljiva, jer jaja neravnomerno primaju boju, pa ćete dobiti jaja prošarana različitim nijansama ljubičaste.

Koristite vino za neobične nijanse

U zavisnosti od toga da li farbate belo ili smeđe jaje, od vina ćete dobiti interesantnu smeđu ili ljubičastu boju jaja. Proces je veoma jednostavan, a rezultat je zaista dopadljiv.

Sve što treba da uradite je da jaja skuvate u crvenom vinu, bez dodatka sirćeta. Kada su skuvana, treba da ih ostavite da odstoje preko noći. Sutradan treba samo da ih isperete, a oslobađanjem šećera i kristala iz vina, jaja će po sebi imati sitne šljokice vidljive na dnevnom svetlu.

Upotrebite spanać za zelene nijanse

Kako bi zelena boja bila što intenzivnija, najbolje bi bilo da koristite bela jaja, ili da smeđa jaja prethodno izbelite. Zatim, u šerpu sa vodom dodajte sitno seckani spanać i kašiku sirćeta. Prokuvajte ih, a zatim ostavite da odstoje preko noći, kako bi zelena nijansa bila što intenzivnija.

Farbanje jaja prirodnim bojama je mnogo zdravija, ali i ekološki prihvatljivija opcija. Ukoliko do sada niste davali prednost prirodnim bojama, sada je pravo vreme da isprobate ovu tehniku. Ukrašavanje jaja za Uskrs treba da bude zabavno, stoga probajte i dekupaž i uživajte u ovoj kreativnoj aktivnosti.

Prirodno ukrašavanje – dekupaž sa belancetom

Dekupaž tehnika je veoma popularna širom sveta, kako za ukrašavanje predmeta, tako i za uskršnje dekoracije. Ukoliko želite da ostanete pri korišćenju prirodnih sastojaka, dekorišite jaja ovom tehnikom, ali umesto lepka koristite belance.

Postupak kako da uspešno uradite dekupaž:

  • Prvo što treba da uradite je da skuvate jaja i ostavite da se prohlade. Ukoliko želite, jaja možete skuvati u nekoj prirodnoj pre nego što ih ukrasite.
  • Pripremite motive sa salveta koje želite da zalepite na jaja. Birajte neke sitnije motive, zatim ih isecite sa salvete i odvojte samo jedan sloj, onaj najtanji na kom se nalazi slika.
  • Jaje stavite u držač za jaja ili manju čašicu, kako se ne bi pomeralo tokom dekorisanja.
  • Razmutite jedno belance, koje ćete koristiti kao lepak. 
  • Komadić po komadić salvete naslonite na jaje, a zatim četkicom razmažite belance preko. Pritom pripazite da na to da ne prelazite četkicom previše puta, kako ne biste pocepali salvetu.
  • Kada zalepite sve komadiće koje želite, ostavite da se osuše.

Podeli