Nega ženske kose tokom prolećne sezone

Proleće je vreme u kojem se priroda budi, a sa ovom promenom dolaze i one koje se dešavaju u našem telu, jer se i naš organizam prilagođava novim uslovima. Neke od njih, kao što je pojačano opadanje kose kod zena, i nisu baš prijatne i mogu da izazovu strah i paniku. Da ne bi došlo do ove situacije, pre svega treba da znate da je prolećno opadanje kose kod zena uobičajena pojava, ali je isto tako potrebno prepoznati simptome koji ukazuju na to da su vam možda ipak potrebni preparati za rast kose odnosno protiv njenog opadanja i prevremenog gubitka.

Ako prilikom češljanja primetite jače opadanje kose, kod zena tokom prolećne sezone ovo može biti česta pojava. Prema pojedinim istraživanjima pogađa oko 20% žena i uglavnom nema potrebe odmah da brinete i slutite na gubitak kose. 

Osim u proleće, pojačano opadanje kose kod zena (pa i muškaraca) primećeno je i u jesen i tokom prelaznih perioda, pa se zato naziva i sezonsko opadanje kose koje može da traje od 4-6 nedelja. Ovo se dešava usled različitih faktora. Najčešći je prirodno obnavljanje dlake, ali takođe stres, nekvalitetna hrana, promena kilaže, hormonski disbalans i slično mogu uzrokovati prekomerno opadanje kose kod zena.

Kako da prepoznate kada je potrebna samo drugačija nega zenske kose da bi se opadanje zaustavilo, a kada je vreme da se posavetujete sa lekarom o eventualnoj terapiji ili tome koji su preparati za rast kose pogodni u vašem slučaju? Uobičajeno dnevno opadanje kose je 50-100 dlaka i sve što je u toj granici nije prekomerno i nema potrebe za panikom. 

Ako ste pojačano opadanje kose primetili iznenada u ovom periodu, a da nema posebnih razloga za to – moguće je da se radi o sezonskoj promeni koju možete sprečiti time što će nega zenske kose sada uključiti i određene hranljive maske za kosu, ulja, a tu su i različiti preparati za rast kose.

Prolećna nega ženske kose

S obzirom da ostecena kosa nije nešto što nas privlači, potrebno je preduzeti određene korake za njen oporavak i vraćanje volumena koji se u zimskom periodu smanjio usled nošenja kapa, hladnoće, boravka u suvim i zatvorenim prostorima,… Sve to dovelo je do slabljenja, dehidratacije i naelektrisanja kose, pa je moguće da se dlaka stanjila, a krajevi ispucali. Ovako ostecena kosa bez adekvatne nege ne može postati bujna i zdrava, što je cilj svake žene.

Nasuprot zimi, prolećni dani donose nam često menjanje temperature koje takođe šteti našoj kosi i stvara stres, kvalitet dlake je smanjen, a teme glave osetljivije, pa kao rezultat toga može se javiti i pojačano opadanje kose kod zena. Drugačiji klimatski uslovi tokom proleća zahtevaju promenu i kada je u pitanju nega zenske kose!

Od suštinske je važnosti odabrati proizvode koji će učiniti da vaša ostecena kosa bude regenerisana i zaštićena od spoljašnjih faktora. Dakle, ono što možete učiniti da vratite vašoj kosi mekoću, sjaj, volumen i zdrav izgled jeste sledeće:

  • koristite proizvode u skladu sa tipom kose i uvrstite u negu hranljivu masku za kosu,
  • ne perite kosu svakodnevno, jer je time dodatno isušujete i pustite je da se osuši prirodno, a izbegavajte i druge aparate koji je zagrevaju,
  • ako ste primetili pojačano opadanje, pronađite najbolji sampon protiv opadanja kose, a u ponudi su i različiti suplementi za jačanje kosu.

Preparati za rast kose – sprečite prevremeni gubitak kose

devojka leži u krevetu

Skoro svi se u određenom periodu života suočavamo sa prekomernim opadanjem kose. Iako pojačano opadanje kose kod zena nije uvek razlog za brigu, ako primećujete da se gubitak kose javlja i nakon sezonskog perioda ili se pojavljuju pečati odnosno gubite kosu u pramenovima –moguće da se radi o nečemu ozbiljnijem. Kada je u pitanju nega kose koja pojačano opada, pre svega potrebno je znati tačan uzrok problema, pa je najbolje posavetovati se sa lekarom.

Kod žena koje su u menopauzi ili imaju druge hormonske promene smanjuje se uticaj estrogena (ženskog hormona), a pojačava uticaj testosterona što kao posledicu može imati i opadanje kose više nego što je to uobičajeno. Lekar će znati da prepozna uzroke i prepiše vam odgovarajuću terapiju, a osim toga – može vas posavetovati i o tome koji su najbolji preparati za rast kose, odnosno sampon protiv opadanja kose i drugi tome slični proizvodi.

Znajte i to da nisu samo starije dame podložne gubitku kose – mlađe žene se sa ovim problemom mogu suočiti tokom trudnoće ili nakon porođaja, kao i usled korišćenja pilila za kontracepciju i lekova koji remete hormonsku ravnotežu. 

U ovim slučajevima, najbolji sampon protiv opadanja kose dolazi iz nemačke kompanije Dr. Wolff, a reč je o Plantur 21 šamponu koji je namenjen za farbanu i tretiranu kosu.

Šampon sadrži nutri-kofeinski kompleks, biotin, cink i kalcijum – sastojke koji aktiviraju zdrav rast kose i jačaju dlaku iz korena. Da bi farbanjem ostecena kosa vratila volumen i mekoću, Plantur 21 sampon protiv opadanja kose sadrži i regenerator, dok za najbolje dejstvo šampon treba ostaviti da deluje 2 minuta.

Za žene u menopauzi su proizvodi iz kolekcije Plantur 39. Ako je vaša kosa farbana i oštećena, Plantur 39 fitokofeinski sampon protiv opadanja kose će je regenerisati, zaštititi i pružiti intenzivan sjaj uz ekstrakte pšenice, belog čaja i provitamin B5. Kofeinski kompleks će ojačati koren, produžiti fazu rasta i stimulisati rast kose, dok je surfaktant amino kiselina zadužen za negu kože glave i folikula dlake. 

Dame čija je kosa slaba i tanka mogu koristiti Plantur 39 kofeinski šampon sa regeneratorom koji kosi pruža volumen, kofeinskim kompleksom i fitoestrogenom koji sprečavaju gubitak kose, cinkom i niacinom za stimulisanje rasta dlake, ekstraktom belog čaja za jačanja zaštitne funkcije temena, pantenolom koji pruža elastičnost i mekoću i surfaktantom amino kiselina.

Preporuka je da uz odabrani Plantur 39 šampon koristite i Plantur 39 kofeinski tonik koji blokira negativne uticaje testosterona i aktivira rast kose iz korena. Pogodan je za svakodnevnu upotrebu i ne ispira se, a sadrži kofein, cink, niacin, fitoflavone i genistin iz soje – sastojci koji ublažavaju starenje kože, sprečavaju prevremeno opadanje kose, stimulišu njen rast, neguju i štite kožu glave.

Podeli