Nekoliko saveta za rentiranje automobila

Rentiranje automobila donosi vam mogućnost da na određeno vreme dobijete odgovarajuće i kvalitetno prevozno sredstvo za putovanja po vašem izboru.

Pored standardnih priprema za putovanje, iznajmljivanje vozila podrazumeva dodatnu pripremu i donosi neći stepen odgovornosti po pitanju odnosa prema automobilu.

Neophodno je vratiti ga u istom stanju u kome je zatečen, kako bi bila ostvarena obostrana korist ove razmene. Za vozače koji su inače navikli da se normalno ophode prema automobilima ovo neće biti nikakav problem.

U nastavku pročitajte nekoliko naših saveta koji vam mogu biti od koristi prilikom rentiranja automobila.

Parkiran automobil

Pronađite pouzdanu agenciju i automobil po meri

Za sam početak je potrebno pronaći pouzdanu agenciju i saznati što više informacija o tome kakav je tip usluge, pogodnosti, lokacija i ostalo.

Danas je to makar lako, jer se na samo nekoliko klikova krije sve ono što vam je potrebno. Internet i web prezentacije ovih firmi otkriće vam sve što vas interesuje, dok za više detalja možete obaviti telefonski poziv.

Prilikom potraživanja agencija za rentiranje vozila, najbitnije je napraviti procenu i upoređivanje cena. 

Jeftinije nije uvek i bolje, dok je na vama da pronađete idealan odnos cene i kvaliteta prema željama i mogućnostima. Prema tome, odaberite pouzdano vozilo uz zadovoljavajuću cenu.

Modeli na koje ćete naići pretežno pripadaju višoj srednjoj klasi automobila koji su veoma kvalitetni, novi i očuvani

U ponudi firmi za iznajmljivanje vozila nalaze se raznovrsni brendovi, među kojima su Fiat, Renault, Dacia i sve zastupljenija Škoda.

Rentiranje modela Škoda Oktavia bez depozita kao i rentiranje ostalih modela drugih proizvođača kod nekih agencija je moguće, a kod nekih nije. Na vama je da uporedite i pronađete one firme sa nižom cenom depozita ako je ima.

Proverite vozilo pre putovanja

Pouzdane agencija za iznajmljivanje automobila sebi neće dozvoliti da vam rentiraju vozilo sa oštećenjima.

Pa ipak, ukoliko želite da se dodatno osigurate, najbolje bi bilo da i sami pogledate u kakvom je stanju automobil i da li ima nekih spoljnjih oštećenja. Čak i da je vožnja moguća bez problema, pre puta uslikajte sve nedostatke, ogrebotine i ostalo kako ne biste vi odgovarali za oštećenja.

Pored toga, politika mnogih agencija je da se pri povraćaju vozila mora ostaviti rezervoar sa kapacitetom kao pre preuzimanja.

Obavezno proverite i kapacitet rezerovoara, kako ne biste bili oštećeni dopunom koja ne bi trebala da ide na vaš račun.

Adekvatno postupajte tokom vožnje i u slučaju nezgode

Posebnu brigu vodite tokom vožnje rentiranog vozila. Ukoliko se dogodi saobraćajna nezgoda, vi plaćate kompletnu štetu u sledećim slučajevima:

  • nije sastavljen policijski zapisnik;
  • vozili ste u pijanom stanju;
  • vozilo je lice koje nije naznačeno u ugovoru u rentiranju.

Kada se dogodi šteta bez vaše krivice i ne ispunjavate neki od navedenih uslova, tada ne plaćate ništa. Ako je ipak vaša krivica, podrazumeva se plaćanje učešća u osiguranju.

Zaustavljanje vozila na putu će svakako usporiti vaše putovanje, ali agencija ima zadatak da vam u najkraćem roku obezbedi novo vozilo.

Vožnja automobila

Potpisivanje ugovora i osiguranje

Prilikom iznajmljivanja automobila u saradnji sa profesionalnom agencijom za rentiranje potpisaćete i ugovor u kome se nalaze sva prava i obaveze za obe strane.

Savetujemo da obavezno pročitate ugovor i sami se uverite u uslove poslovanja. Ovde možete saznati neke informacije koje potecnijalno mogu izmeniti finalnu cenu, pa tako obratite pažnju na:

  • naplatu goriva;
  • doplatu dodatne opreme;
  • tačno vreme povraćaja;
  • čišćenje automobila.

Osigurajte se pre svakog puta i tako sebi obezbedite lagodnije putovanje. Ovo možete obaviti u agenciji prilikom potpisivanja ugovora, pri čemu je veoma bitno da pogledate šta sve spada pod osiguranjem.

Ukoliko ste već nabavili zdravstveno osiguranje za put u inostranstvo, njega možete izbaciti iz paketa koji dobijate u rent a car firmama.

Vozila su uglavnom unapred osigurana, dok ćete dobiti i osiguranu pomoć na putu prilikom potpisivanja ugovora. 

Uslovi za iznajmljivanje automobila i dokumentacija

Proverite i koji su uslovi za iznajmljivanje vozila, a ono što je nephodno u većini agencija jeste da:

  • vozač ima minimum 21 godinu;
  • više od 3 godine iskustva;
  • poseduje svu važeću dokumentaciju kao što su: vozačka dozvola, lična karta, pasoš;

Ukoliko putujete u inostranstvo, od dokumentacije će vam biti potrebna:

Prilikom potpisivanja ugovora i preuzimanja vozila, u agenciji je potrebno naglasiti da li će biti i drugih vozača tokom putovanja.

Vratite vozilo u skladu sa pravilima

Još jednom želimo naglastiti važnost povraćaja vozila u skladu sa unapred dogovorenim pravilima. Svaki započeti čas se nakon isteka poslednjih 24h najma računa kao jedan novi dan za plaćanje, što vam nikako ne ide u prilog.

Potrudite se da automobil bude u identičnom stanju po pitanju spoljašnjeg i unutrašnjeg izgleda, kao i da bude onoliko goriva koliko ste zatekli pre polaska.

Iznamjlivanje automobila je danas poprilično uigrano, tako da bez previše muke možete dobiti vozilo spremno za put. Ukoliko pratite naše savete i preporuke ne biste trebali da imate nikakavih problema. Odaberite desitnaciju, nabavite željeno vozilo i vaše putovanje može otpočeti!

Podeli