Nekoliko unikatnih ideja prilikom darivanja poklona za babine

Umetnost darivanja se ogleda u tome da svu ljubav, čestitke i tople reči skoncentrišemo i uobličimo u autentičan poklon za posebnu priliku, a rođenje deteta zasigurno potpada pod tu kategoriju. Ovakav događaj je jedinstvena prilika da ispoljite svoju kreativnost i sažmete sve najlepše emocije u jedan paketić.

Kreativni pokloni nose posebno značenje, jer izlaze iz okvira već viđenog i unose notu personalizacije – ukoliko uložite malo truda i mašte, od bilo kog predmeta možete napraviti zaista originalan dar.

U sledećim redovima vam otkrivamo korisne i inspirativne savete koji će vam pomoći da kreirate savršen poklon za babine!

Poklon za babine

#1 Personalizujte nameštaj za bebe – spojite praktičnost i estetiku

Oprema i nameštaj za bebe je ono što svakom novopečenom roditelju treba. Međutim umesto da samo kupite bezličan nameštaj, dodelite mu notu originalnosti tako što ćete se poslužiti dekupaž tehnikom.

Realizacija ovog projekta je krajnje jednostavna i neće vam trebati previše vremena:

  1. Najpre izaberite nameštaj za bebinu sobu – u prethodnoj konsultaciji sa roditeljima, izvidite koji komad nameštaja im najviše treba, da li komoda za presvlačenje bebe, krevetac, nunalica ili možda stolica za dojenje. Saveti za roditelje – jedan od najboljih materijala za sprovođenje dekupaž tehnike je drvo ili imitacija drveta, te je topla preporuka stručnjaka da pristanete da odabrani komad nameštaja bude izrađen od pomenutih materijala.
  2. Pripremite površinu – kako biste adekvatno primenili tehniku dekupaža neophodno je da pozadina predmeta bude glatka i čista, kao i da je svetle boje (ukoliko niste kupili svetao nameštaj možete ga ofarbati u pastelnu ili neutralnu nijansu). Preporučuje se i da blago išmirglate deo koji ćete obrađivati kako biste uklonili neravnine, a nakon toga da vlažnom krpom pokupite ostatke prašine.
  3. Odaberite motive – odaberite papir za dekupaž (ukrasni salveti, novine, časopisi, ukrasni papiri ili specijalni dekupaž papir koji možete nabaviti u prodavnicama slikarske opreme) ili laganu tkaninu i čipku. Isecite željeni oblik motiva makazama.
  4. Zalepite na pripremljenu površinu – možete koristiti običan lepak, pomešan sa vodom u razmeri 1:1 ili specijalni lepak za dekupaž. Nakon što zalepite motiv na nameštaj, iskoristite neki valjkasti predmet (npr. oklagiju) kako biste efektivno izravnali potencijalne nesavršenosti.
  5. Uradite finiš – nakon što se lepak u potpunosti osušio, površinu možete preći finiš lakom kako biste zaštitili tkaninu ili papir od daljeg oštećenja.

Na ovaj način ćete zasigurno oduševiti roditelje i opremiti kutak za bebe kao iz bajke.

#2 Izradite odeću za bebe – dodelite bebi garderobi autentičan pečat

Personalizovana odeća je jedan od najkreativnijih načina da dodelite poklonu sentimentalnu vrednost. Dečiju garderobu možete izraditi na nekoliko načina  – možete se poslužiti tehnikom pletenja, heklanja, vezivanja ili slikanja na tekstilu.

Slikanje na tekstilu – ovo je jedna od najinovativnijih tehnika da personalizujete vaš poklon. Pomoću specijalnog pribora za oslikavanje možete kreirate originalne motive i tako uručiti zaista poseban dar vredan pamćenja.

Heklanje – smatra se jednim od najstarijih zanata i sprovodi se pomoću jedne heklice. Zahvlaljujući ovom postupku izrade možemo napraviti kapicice, patofne, džemperčić ili kratke pantalonice za bebe. Odeće se može izraditi od tankog konca ili vunice, i predstavlja idealan poklon za mališane.

Pletenje (štrikanje)  – označava veštinu kojom se izrađuju stvari od vunice ili debljeg konca putem različitih tehnika (pletenje na kružnim iglama, sa pet igala, pletenje prstima, mašinsko pletenje, …). Za sprovođenje tehnika se koriste 2 igle, ravne ili okrugle, u zavisnosti od toga za koju se tehniku opredelite. Štrikanje je zahtevnija disciplina od heklanja jer iziskuje veću koncentraciju i stabilnije ruke.

Vez na odeći – vez na platnu je poslednjih godina povratio popularnost i može biti zaista unikatan način da dizajnirate odeću za vaše najmilije. Sve što vam je potrebno za realizaciju ove tehnike jeste odabran komad odeće, konac u boji, igla i strpljenje. Ručni vez možete izraditi na gotovo bilo kom komadu odeće, a ukoliko zaista želite da poklonite autentičan dar – kombinujte tehniku slikanja na tekstilu i ručnog veza.

Beba odeća

#3 Poklonite plišanog prijatelja – punjene igračke kao nepogrešiv izbor

Pored svih korisnih stvari za bebu, valja pokloniti i onaj koji će njoj biti najzanimljiviji – sa plišanim medom ili zekom ne možete pogrešiti, a ukoliko su oni ručno izrađeni onda se to zaista može uvrsititi u jedinstveni dar.

Za izradu plišanog prijatelja će vam najpre biti potrebni materijali pomoću kojih ćete napuniti igračku  –  to može biti organski pamuk ili kuglice od stiropora. Nakon što zamislite inicijalni izgled igračke, opredelite se za tkaninu kojom ćete izraditi stranice objekata, a potom ih ušijte. U međuvremenu ubacite punjenje i ravnomerno ga raspodelite unutar igračke.

Možete se poslužiti tehnikom vezenja ili heklanja kako biste finalizirali i upotpunili igračku pažljivim detaljima. Pored babine, ovo je i sjajan izbor za poklon za prvi rođendan deteta.

Nadamo se da smo vas ovim savetima inspirisali i ohrabrili da se okušate u kreiranju specijalnih i unikatnih poklona koji će kasnije vašim mališanima biti izvor nostalgije.

Podeli