Nobelova nagrada – zanimljive činjenice koje niste znali

Svi znamo ko je bio Alfred Nobel, šta je Nobelova nagrada, kao i da je Ivo Andrić naš jedini nobelovac, ali da li ste znali ove zanimljive činjenice o Nobelovoj nagradi i zanimljivosti brojnim nobelovcima kroz istoriju?

Albert Ajnštajn dobitnik Nobelove nagrade za fiziku
Albert Ajnštajn

Oni su odbili Nobelovu nagradu

Žan Pol Sartr odbio je 1964. godine Nobelovu nagradu za književnost. Kao objašnjenje je naveo da ne želi da se njegov rad institucionalizuje.

Devet godina kasnije, 1973. godine,  vijetnamski političar i revolucionar Le Duk To odbio je nobelovu nagradu za mir jer se situacija u Vijetnamu nije zaista promenila.

Zbog političkih prilika u svojim zemljama nagrade nisu dobili nemački naučnici: Ričard Kun za hemiju, Adolf Butenant i Gerhad Domag za medicinu, kao i ruski pisac Boris Leonidovič Pasternak za književnost. Džordž Bernard Šo je svoju nagradu primio, ali je odbio njen novčani deo.

Pokojnici kao dobitnici

Nobelova nagrada se dodeljuje samo živim ljudima, međutim, dogodilo se i nekoliko presedana kada je nobelova nagrada dodeljena posthumno.

Šveđanin Dag Hamaršeld, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1961. godine, i dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1931. godine, Erik Aksel Karlfelt, preminuli su u razdoblju između nominacije i proglašenja pobednika, te su nagrađeni posthumno.

Takav vid nagrađivanja nije moguć od 1974. godine. Nobelovu nagradu za medicinu 2011. godine dobija Ralf Stajman koji je preminuo samo tri dana pre dodele. Odbor za nagrađivanje o tome nije bio obavešten tako da je njegova porodica preuzela nagradu.

Pjer i Marija kiri i njihova nobelovska porodica

Bračni par Pjer i Marija Kiri 1903. godine dobili su Nobelovu nagradu za fiziku. Ona je ponovo bila nagrađena 1911. godine, ovog puta za hemiju. Porodičnu tradiciju nastavila je i njihova ćerka, Iren Žolio-Kiri, koja je zajedno sa suprugom Frederikom Zoliom dobila Nobelovu nagradu za hemiju.

Ovo su najmlađi i najstariji dobitnici Nobelove nagrade

Najmladji dobitnik je Britanac Lorens Brag sa samo 25 godina, dok je najstariji dobitnik nobelove nagrade Amerikanac ruskog porekla Leonid Hurvic, sa 90 godina. Umro je samo tri meseca po preuzimanju nagrade. Doris Lesing je u svojoj 87. godini dobila Nobelovu nagradu za književnost, što je čini najstarijom dobitnicom među damama.

Nobel u zatvoru

Čak tri dobitnika nagrade za mir je u trenutku dodele bilo u zatvoru:

 • nemački pacifista Karl fon Osjecki (1935),
 • opozicionarka Mjanmara – Aung San Su Ći (1991) i
 • kineski disident Liu Sjaobo (2010).

Nakon dvadeset godina od dobijanja nagrade, Aung San Su Ći je otišla u Oslo da održi svečani govor tim povodom.

Kada se rađaju Nobelovci

Verovali ili ne, ukoliko ste rođeni 28. februara ili 21. maja, vi ste potencijalni dobitnik jer je ovo jedan od najčešćih datuma rođenja nobelovaca.

Nagrađivana polja

Vremenom, nakon velikog broja dodeljenih nagrada, mogu se izvući i zanimljivi zaključci o tome koja polja naučnog rada su do sada najviše puta bila nagrađena. Evo nekoliko primera:

 • Dobitnici Nobelove nagrade za književnost obično pišu prozu.
 • U fizici se nagrađuju najviše radovi posvećeni česticama, a
 • na polju hemije prednjači biohemija, dok
 • u medicini preovlađuje genetika.
 • U ekonomiji vođstvo ima makroekonomija.

Ovo su dvostruki dobitnici Nobelove nagrade

Svojim zaslugama čak četvoro naučnika imalo je tu čast da čak dva puta osvoje nobelovu nagradu:

 • Amerikanac Džon Bardin dvostruki je dobitnik Nobelove nagrade za fiziku. Jednom za razvoj tranzistora, a drugi put za pronalazak “BCS teorije”.
 • Britanski hemičar Frederik Sanger zaslužan je za objašnjavanje strukture insulina i za otkrivanje metode po kojoj se mogu utvrditi DNK sekvence u nukleinskim kiselinama, za šta je dva puta nagrađen.
 • Već smo spomenuli Mariju Kiri kao dvostruku dobitnicu, a
 • svakako jedan zanimljiv spoj napravio je Lajnus Poling, dobitnik Nobelove nagrade za hemiju i za mir.

Na kom fakultetu vi studirate? U kojoj oblasti se bavite naučnim radom? Učinite nas ponosnim, svi već dugo čekamo novog Andrića.

Podeli