Ivo Andrić biografija

Ivo Andrić je živeo od 1892-1975. Rođen je u selu Dolac u blizini Travnika. Išao je u Višegrad u osnovnu školu, a Veliku gimnaziju je završio u Sarajevu. Još u gimnaziji se priključio naprednom nacionalističkom pokretu Mlada bosna. Studirao je slovensku književnost i istoriju u Zagrebu, Beču, Krakovu i Gracu. Doktorirao je u Gracu 1924. godine. Bio je u braku sa Milicom Babić, ali nisu imali decu. Umro je 1975. godine u Beogradu.

Faze u stvaralaštvu Ivo Andria

U najranijem periodu stvaralaštva bavio se lirikom i pesmama u prozi. On je 1911. godine objavio  prvu pesmu pisanu u prozi – U sumrak. Pisao je i dok je bio u zatvoru, tako da su posle rata objavljene 2 njegove zbirke pesama: Ex Ponto i Nemiri.

U drugoj fazi njegovog stvaralaštva Ivo Andrić počinje da piše na srpskoj ekavici i okreće se pisanjem proze. Prva njegova priča Put Alije Đerzeleza je objavljena 1920. godine. Voleo je da piše priče o Srbima, Hrvatima i Bošnjacima. Ova faza se smatra najproduktivnijom i traje sve do Drugog svetskog rata.

U trećoj fazi, za vreme i posle Drugog svetskog rata, piše i romane. 1945. godine objavljeni su: Travnička hronika, Gospođica i Na Drini ćuprija. Pisao je najviše o prošlosti Bosne, najviše o istoriji, a manje o savremenim zbivanjima. Koristio je psihoanalizu (u romanima Gospođica i Na Drini ćuprija),  što je moderan postupak u oblikovanju likova. Kod nas su to koristili i Stanković, Laza Lazarević i Sremac .

Ova faza je obeležena i njegovom najpoznatijom pripovetkom Prokleta avlija, koja je objavljena 1954. godine. Takođe, ističe se i Andrićeva meditativna proza: Znakovi pored puta. Do kraja života napisao je još lirskih pesama, koje su objavljene posthumno, a ostao je još jedan roman: Omer-Paša Latas, koji je nedovršen. Ivo Andrić je stvorio filozofski realizam. U delima je polazio od konkretnih slučajeva i onda ih uopštavao što se može videtu u njegovom delu – Put Alije Đerzeleza. 

slika

Ivo Andrić je 1961. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost. A 1972. dobija Orden junaka socijalističkog rada.


Najpoznatija dela Ivo Andrića:

Da li biste dodali još neku korisnu informaciju o biografiji Ivo Andrića, a koja bi mogla biti korisna za čas iz srpskog jezika? Slobodno nam pišite u komentarima, rado ćemo dopuniti biografiju.

Podeli