Pas u dvorištu ili u stanu – gde je vaš ljubimac srećniji?

Život sa kućnim ljubimcem sa sobom nosi mnogo neprocenjivih trenutaka radosti, kao i mnogo pozitivnih efekata po vaše psihičko i fizičko zdravlje. Istina je da psi kao kućni ljubimci uzvraćaju desetostruko u odnosu na to što im se pruža, pa nije čudno kako u njihovom društvu sve postaje bolje.

 

Međutim, pre nego što požurite da udomite psa, važno je da dobro promislite o uslovima koje možete da mu priuštite kako bi vaš ljubimac zaista bio srećan. U pitanju je životinjica koja će potpuno zavisiti od vas tokom deset i više godina života.

Jedno od osnovnih potreba ljubimca – sigurno mesto za život, je neretko sporno pitanje među ljubiteljima životinja: da li pas može biti srećan u malom stanu ili je život u modernim kućicama za pse u dvorištu jedina prihvatiljiva opcija?

U daljem tekstu smo se potrudili da nešto više razmotrimo ovo pitanje, pa nastavite sa čitanjem i upustite se sa nama u ovu virtuelnu diskusiju.

 

Pas kao kućni ljubimac – šta psu zaista treba?

Na samom početku, potrebno je da istaknemo ono što svi znamo, a ponekad zaboravimo: pas je životinja – ima prirodne instinkte koji vladaju njegovim ponašanjem i potrebe koje bi u prirodnom staništu bile zadovoljene. 

Pre svega, ovde mislimo na redovnu fizičku aktivnost, dovoljnu izloženost sunčevoj svetlosti, okruženje puno dešavanja i neprestane zabave, kao i lov plena koji bi obezbedio sve potrebne hranljive materije.

Pas je pripitomljena životinja, usko povezana sa čovekom. Arheološki nalazi ukazuju na to da pas živi uz čoveka već najmanje devet hiljada godina, pa su tako evoltivno značajno prilagodili svoje potrebe načinu života ljudi.

Međutim, udomljavanje psa će zasigurno promeniti vaš dosadašnji stil života, jer će na vama biti da zadovoljite baš sve (prirodne) potrebe svog ljubimca u njegovom novom (veštačkom) okruženju:

  • Dovoljno fizičke aktivnosti
  • Kompletna i pravilno izbalansirana ishrana
  • Adekvatna redovna nega i higijena
  • Pravilna obuka ponašanja psa – radi bezbednosti ljubimca i drugih
  • Adekvatna zdravstvena zaštita

Takođe, kao što će pas biti beskrajan izvoj smeha i zabave za vas, važno je da mu istim uzvratite. Vašem ljubimcu je potrebno dovoljno vašeg vremena i pažnje izdvojenih za zajedničku igru i maženje. 

Udomljavanje psa jednostavno nije za svakoga. Odgoj ljubimca sa sobom donosi mnogobrojne obaveze od kojih, nakon što četvoronožni prijatelj ušeta u vaš dom, ne postoji pauza.

Važno je i da ne zaboravite da se pas izrazito vezuje za svog vlasnika, pa je važno da unapred budete sigurni kako ćete o kućnom ljubimcu moći da brinete tokom celog njegovog života.

Zato, ukoliko trenutno živite u iznajmljenom stanu, možda nije najbolji trenutak za novog ljubimca, jer će isti uneti mnoga ograničenja po pitanju vašeg odabira smeštaja.

Da li je dvorište neophodno kako bi pas bio srećan?

Život u dvorištu zaista ima mnoge prednosti, a sa tim bi se, bez sumnje, složili i naši četvoronožni prijatelji. Pas u dvorištu ima tu slobodu da uživa u prostranstvu kad god to želi.

Svi psi, a posebno oni lovačkih gena, uživaju u njuškanju svog okruženja. Zato će svoje vreme rado ispuniti u istraživanju različitih kutaka vašeg vrta. To će biti sjajan izvor zabave za vašeg ljubimca.

Međutim, netačno je da je “prostor” jedino što je vašem psu potrebno. Psi su druželjubive životinje i usamljeni u dvorištu postaju izuzetno tužni i bezvoljni, te razvijaju destruktivne obrasce ponašanja.

Takođe, ekstremne temperature – vrela leta i ledene zime, nisu pogodni uslovi za očuvanje zdravlja vašeg ljubimca. Pas će u dvorištu biti zadovoljan samo onda kada ste i vi sa njim.

Kako obezbediti ispunjen život u stanu za psa?

Život u stanu, iako je u pitanju mali životni prostor, sam po sebi psa može činiti srećnim. Šta više, postoje čitave rase pasa poznate po tome što uživaju da sede u vašem krilu. 

Preduslov za srećnog psa u zatvorenom prostoru je odgovorni vlasnik koji će posvetiti dovoljno pažnje pravilnom odgoju ljubimca i adekvatnom negovanju njegovog psihičkog i fizičkog zdravlja.

Redovne šetnje i igra na otvorenom će biti korisne i za vas same. Poznato je da briga o psu podstiče fizičku kondiciju vlasnika, te umanjuje rizik od mnogih zdravstvenih tegoba.

Nakon šetnje i istrošene energije, vaš pas će poželeti da odmori. Neki psi mogu biti prave spavalice, pa je potrebno omogućiti im dovoljno mesta za odmor na kojem će moći da se udobno smeste i ušuškaju kako bi obnovili svoju snagu u miru i tišini.

U stanu je potrebno da obezbedite i kutak u kojem će vaš ljubimac moći da se igra, kako ne bi razvio navike problematičnog ponašanja. Najbolje igračke će biti one koje podstiču vežbanje, kao i one koje podrazumevaju mentalne igre koje stimulišu um ljubimca.

Udomljavanjem psa preuzimate čitav niz obaveza koje će sigurno izmeniti vašu ustaljenu rutinu. Svakako, pas je divan kućni ljubimac koji će se najčešće lako prilagoditi uslovima i navikama svojih ukućana.

Bez obzira da li možete da vašem ljubimcu obezbedite život u dvorištu ili u stanu, psa će srećnim učiniti vaša briga i pažnja, kao i sve vaše aktivnosti tokom dana kojima će se vaš četvoronožni prijatelj radosno pridružiti.

Podeli