Pilula za dan posle – Kako funkcioniše postkoitalna kotracepcija?

Seksualno si aktivna osoba i hoćeš da saznaš sve o korišćenju pilula za dan posle? Ne želiš da slušaš savete tvojih vršnjaka jer misliš da nisu dovoljno upućeni u antibebi pilule? Pokušala si da izbegneš pilule za kontracepciju, ali si ipak bila primorana da uzmeš pilulu za dan posle jer je kondom pukao ili partner nije reagovao na vreme? 

Ne brini, ovde ćeš saznati sve što te zanima jer smo u nastavu teksta pripremili odgovore na sva pitanja koja se tiču tableta za dan posle. Bićemo iskreni oko svih nedomica, zato hajde da objasnimo sve.

pilula za dan posle

Šta je pilula za dan posle?

Pre svega da razjasnimo šta je pilula za dan posle, kako bismo mogli dalje da pređemo na iskustva pri korišćenju, neželjena desjtva, i uopšte koje vrste postoje.

Da li su pilule za dan posle u stvari pilule za kontracepciju? 

Nisu, to su dve različite vrste kontracepcije.

Pilula za dan posle spada u urgentnu kontracepciju, jer se uzima u hitnim slučajevima, ako vam je pukao ili skliznuo kondom, ili ste imali nezaštićen seks. U takvoj situaciji, u narednih 72h može da se popije tableta za dan posle.

Koja je razlika između pilula zan posle i pilule za kontracepciju?

Kao što smo već pomenuli pilule za kontracepciju, drugačije poznate kao antibebi pilule, i tablete za dan posle nisu ista vrsta kontracepcije. Prve se koriste na “duže staze”, kontinuirano, bez pauze, dok ne odlučiš da prestaneš da ih piješ. Antibebi pilule prepisuje doktor, na osnovu prethodno obavljenih lekarskih pregleda.

Zabuna nastaje zbog toga što imaju istu svrhu – da spreče neželjenu trudnoću. Hormoni koje sadrže ove kontracepcije, sprečavaju nastanak ovulacije i oplodnju jajne ćelije. 

Kako pilula za dan posle deluje?

Kao što sigurno znaš, nije moguće da odmah nakon nemarnog seksualnog odnosa, ostaneš u drugom stanju. Neophodno je da se mnogi faktori poklope, i da se razni procesi odviju.

Hormoni koji su zaduženi za plodnost su etrogen i progesteron. Estrogen je aktivniji pre perioda ovulacije, i utiče na sazrevanje jajne ćelije. Da bi do začeća došlo, ovi hormoni moraju da budu u skladu. Ukoliko je rad progesterona visok, onda ne dolazi do ovulacije, pa samim tim nije ni moguće da zatrudniš.

Zato pilula za dan posle sadrži sintetički hormon levonorgestrel, koji deluje kao kada je rad progesterona visok. Tableta za dan posle: 

 • odlaže ovulaciiju
 • sprečava oplodnju ukoliko je nezaštićen seks bio tokom ovulacije.

devojka ustaje iz kreveta

Kada i kako se pije pilula za dan posle?

Pilula za dan posle se isključivo pije kada imate pravi razlog za to – pukao vam je kondom, ili nije došlo do vađenje penisa pre ejakujacije

Imala si ovu situaciju? Onda pilulu za dan posle možeš da se popiješ u narednih 72h. Naravno, što pre popiješ dejstvo će biti bolje. 

Ova kontracepcija nema preventivno dejstvo kao što to imaju antibebi pilule. Pitaš se šta to znači? Pa ukoliko hoćeš da je popiješ pre odnosa sa partnerom, radi boljeg zabavljanja kasnije, pilula neće imati nikakav efekat. Čak će šanse za začeće biti veće.

Pilule za dan posle vrste – šta izabrati?

Kako i kada ćeš da koristiš pilulu za dan posle zavisi od vrste koju uzmeš. Kada se odlučiš da je popiješ, posavetuj se pre toga sa farmaceutima u apoteci da ti objasne koja je možda pilula za tebe najbolja. 

Vrste koje postoje razlikuju se u količini sintetičkog hormona levonorgestrela u piluli, samim tim se razlikuje i način konzumacije.

 

 • kontraceptivi u dozi od 50 mikrograma etinil estradiola i 0,25 mg levonorgestrela, piju se po dve tablete na 12 h (ukupno četiri tablete ), efikasnost 75 odsto.
 • pilule koje sadrže 0,75 mg levonorgestrela, se piju po jedna tableta na 12h (ukupno dve tablete), efikasnost 85 odsto.
 • pilula koja sadži 1,5 mg levonorgestrela. pije se jednom jedna tableta, efiksnost 85 odsto.

 

Kao što možeš da primetiš ni jedna od ovih kontraceptiva nema efikasnost od 100 odsto, jer niko ne može da ti garantuje da će te sigurno zaštititi od neželjene trudnoće. Uvek je prisutan onaj mali procenat šansi za trudnoću, koji može da ti ne da mira. Zbog toga je najbolji savet zaštititi se pre početka odnosa.

Pilula za dan posle koliko često može da se pije?

Svakako ne često, otprilike dva puta godišnje. Razlog tome je što mnogi ginekolozi ovu tabletu nazivaju hormonskom bombom i zbog toga nije zdravo da se često konzumira.

Ukoliko si seksualno aktivna osoba, možda bolje da se konsultuješ sa svojim ginekologom i počneš da piješ pilule za kontracepcije. Jer ne bi trebalo da svoj organizam pumpaš nepotrebno velikom dozom hormona.

pakovanje pilula za dan posle

Da li ima pilula za dan posle posledice?

Često je pitanje da li pilula za dan posle može da poremeti ciklus. Prilikom uzimanja pilule za dan posle posledice ne mogu biti toliko velike da poremeti ceo tvoj organizam. Mogući su sledeći neželjeni efekti, koje možeš da osetiš dan posle pilula:

 • blaži poremećaj menstruacije (kašnjenje, ili da se produži trajanje menstrualnog ciklusa)
 • mučnina
 • napetost u stomaku
 • napetost u grudima
 • u retkim slučajevima povraćanje
 • alergijska reakcija na levonorgestrel ili ulipristal acetat, koji blokiraju rad progesterona

Ukoliko dođe do povraćanja u prvih tri sata od kako si popila tabletu za dan posle, možeš da je uzmeš ponovo.

Da li izaziva pilula za dan posle krvarenje?

Sama pilula ne izaziva obilno krvarenje. Ukoliko primetiš bilo kakve ozbiljne promene u menstruaciji, neuobičajno je oskudna ili obilna, treba da se obratiš svom ginekologu.

Pilule za dan posle – iskustva pri korišćenju

Iskustva prilikom upotrebe pilule za dan posle su različita, tako da nečije iskustvo ne treba da ti bude glavno merilo. Neko ima osetljiviji organizam i reagovaće drugačije od tebe. Moguće su gore navedene indikacije, a za sve ozbiljnije situacije, ako ti se dese, treba  da se obratiš lekaru.

Ko sme da koristi, a ko ne pilulu za dan posle?

Pilula za dan posle nije za svakoga, zbog svojih sastojaka koje sadrži. Ne bi trebalo da je uzimaš ako boluješ od sledećih bolesti:

 • bolest tankih creva koja utiče na varenje
 • teži problemi s jetrom i oboljenja
 • ako već uzimaš lekove za: terapiju sistemske gljivične infekcije, epilepsije, tuberkuloze, HIV-a..

Da li je moguća trudnoća posle pilule za dan posle?

Trudnoća posle pilule za dan posle je apsolutno moguća, ona nema toliku moć da te kasnije učini neplodnom. Efekat hitne kontracepcije je privremeni, i uticaće na tvoje hormone i jajnu ćeliju u tom periodu kada si je uzela.

Ali ono što bi još trebalo da znaš je da isto tako ova pilula nema moć da prekine trudnoću. Možda jeste efikasna da spreči trudnoću, pomeranjem ovulacije, ali nije toliko jaka i da zaustavi začetak koji se već dogodio.

Tableta za dan posle cena – koliko košta ova pilula? 

U Srbiji je zakonom zabranjeno da se ovo kontarceptivno sredstvo prodaje online. Međutim, moguće je da se nabavi u skoro svakoj apoteci. Takođe, domovi zdravlja imaju pilule za dan posle za hitne slučajeve.

Cena pilule za dan posle se razlikuje od vrste i proizvođača, otprilike se kreću od oko 600 do 1200 dinara.

Dobra strana pilule za dan posle jeste to što će te u hitnoj situaciji zaštiti od trudnoće, ali treba da imaš na umu da ovo kontraceptivno sredstvo nije svemoguće. To znači da ne može da te zažtiti od polno prenosivih bolesti, koje nekad mogu da budu i mnogo gore po tvoje zdravlje. 

Zbog toga je važno da na vreme misliš o zaštiti i praktikuješ siguran seks, a da se ovom vidu kontracepcije okreneš samo u hitnim slučajevima.

Podeli