Šta je kontracepcija i koje vrste kontracepcije postoje?

Kontracepcija je pojam sa kojim treba da budu upoznate apsolutno sve seksualno aktivne osobe, bez obzira na pol i godine, a činjenica je da i dan danas postoje mnoge zablude oko primene, vrsta i učinka zaštite tokom odnosa.

Da je cilj kontracepcije da zaštiti žene od neželjene trudnoće, a oba pola od seksulano prenosivih bolesti – sigurno dobro znaš. Ukoliko, međutim nisi siguran/na kako da izabereš kontracepciju za sebe, da li je jedna efikasnija od druge, i koje uopšte vrste kontracepcije postoje – verujemo da ćeš u tekstu koji smo pripremili pronaći sve odgovore i rešiti svaku nedoumicu. 

momak i devojka u krevetu

Šta je kontracepcija i čemu služi?

Kontracepcija podrazumeva niz metoda u sprečavanju neželjene, odnosno neplanirane trudnoće. Postoji ženska kontracepcija, kao i muška. Neke kontracepcije za žene sprečavaju oplodnju jajne ćelije, a neke uopšte ne dozvoljavaju ulazak sprermatozoida u sluzokožu materice, kao što je to slučaj kod mehaničkih kontracepcija. 

S druge strane, muška kontracepcija, konkretno oralna, “isključuje” testosteron muškarca i hormone koji su zaduženi za proizvodnju spermatozoida. Mehanička kontracepcija, kondom, pored toga što štiti od neželjne trudnoće, čuva seksualno aktivne osobe od polno prenosivih bolesti.

Kako da znam koju kontracepciju treba da koristim?

Ima toliko vrsta kontracepcije, a ti ne znaš koju treba da koristiš? Misliš da ti kondom nije dovoljna zaštita od neželje trudnoće? Čula si da je spirala za kontracepciju efikasna, ali ne znaš da li ti možeš da je koristiš, i ne znaš da li je bolja spirala ili pilule?

Ono što je zaista bitno jeste da u reproduktivnim godinama razgovaraš sa svojim odabranim ginekologom, i da vodiš računa o zdravstvenom stanju tvog reproduktivnog sistema

Ginekolog je taj koji će devojke najbolje posavetovati i pomoći oko odabira kontracepcije. Ukoliko, na primer, želiš da piješ pilule, prouči koje vrste kontraceptivnih pilula postoje, konsultuj se sa doktorom, jer ne bi trebalo da “na svoju ruku” bilo šta preduzimaš.

Kako se prepisuje kontracepcija?

Izbor kontarcepcije nije lak, pogotovu danas kada je ona izuzetno razvijena. Postoje razne vrste kontracepcije, od upotrebe spirala za kontracepciju, metode merenja bazalne temperature, konzumiranja kontraceptivnih pilula, a neki se odlučuju i za ekstremne mere poput sterilizacije. 

Odluku će doneti isključivo doktor na osnovu tvog zdravstvenog stanja. Kontracepcija se prepisuje na osnovnu starosnog doba, urađenih određenih lekarskih pregleda, faktora da li si pre rađala ili ne, i naravno tvoje same želje.

Koliko je kontracepcija efikasna?

Različite vrste kontracepcije nose sa sobom i različitu efikasnost. Postoje one manje sigurne i one pouzdanije. Efikasnost nekih metoda će upravo od tebe zavisiti, odnosno od toga da li pravilno koristiš kontracepciju. 

Na primer, ako koristiš kontraceptivne pilule i pridržavaš se načina korišćenja, efikasne su u 99% slučajeva. Ukoliko se preskoči jedna ili više tableta, zaštita je manje efikasna.

devojka u krevetu

Vrste kontracepcije – koje metode zaštite postoje?

Pre nego što pređemo na podelu kontracepcije, bitno je da napomenemo da zaštita od neželjene trudnoće može biti reverzibilna i ireverzibilna. Prva, podrazumeva onu vrstu kontracepcije čije dejstvo može da se poništi, odnosno kada se prestane sa njenim korišćenjem – možeš da ostaneš u drugom stanju. Irevrzibilna je nepovratna kontracepcija, što znači da nakon ovog metoda ne postoji mogućnost da zatrudniš.

Hajde prvo da pobrojimo sve metode kontracepcije, pa ćeš u nastavku imati prilike da se upoznaš detaljnije sa njima. Postoje:

  1. Prirodna kontracepcija
  2. Hormonalna kontracepcija
  3. Mehanička kontarcepcija
  4. Hemijska kontracepcija
  5. Intrauterina kontracepcija

Sada kada znamo koje vrste kontracepcije postoje, upoznaćemo se sa time koje su metode namenje muškarcima, a koje ženama.

Kontracepcija za muškarce

Poznato je da muškarci imaju na raspolaganju manje vrsta kontracepcije od žena, ali svakako da to nije razlog da ih skroz zanemariš.

#1 Prirodna kontracepcija

Po samom imenu, nekako možeš da predpostaviš šta podrazumeva ova kontracepcija – prekinut snošaj, odnosno vađenje penisa pre ejakujacije. Ako je ova muška kontracepcija tvoj izbor i sa devojkom je upražnjavaš, treba da imaš dobru samokotrolu.

Primena ove kontracepcije je vrlo čest slučaj, ali ne i baš siguran, zbog činjenice da prilikom prirodne kontracepcije može da dođe do prenošenja polnih bolesti. Takođe, kada čekaš zadnji trenutak pre ejakujacije, može da ti se desi da kasno reaguješ, što verovatno ne želiš da ti se desi ako još ne planiraš decu sa partnerkom.

mehanička kontracepcija

#2 Mehanička kontracepcija

Kada je u pitanju muška kontracepcija vrste zaštite poput prirodne nisu u tolikoj meri zastupljene, već je u najvećem broju slučajeva prvi izbor – mehanička kontracepcija. Kondom spada u mehaničku vrstu kontracepcije, njegovo korišćenje je uvek odličan izbor za siguran seks.

Ovo je jedina zaštita koja ima dvosturko dejstvo – štiti devojke od neželjene trudnoće, a oboje od polno prenosivih bolesti. Ukoliko si seksualno aktivan sa više partnera u isto vreme, onda je korišćenje kondoma i više nego potrebno.

Danas postoje razne vrste kondoma različitih veličina, kao i okusa, tako da sigurno možeš da pronađeš tvoj odgovarjaći, i tako budeš i ti seksualno odgovorna osoba. Zapamti da korišćenje kondoma nije sramota, iako takvo mišljenje društvo nekad ume da nametne. 

#3 Hormonalna kontracepcija

Muška hormonalna kontracepcija podrazumeva da piješ kontraceptivne pilule. Korišćenje je slično kao kod žena, pije se jednom dnevno. Naravno sastojci ovih pilula su potpuno dručačiji od onih kod žena. Jedan od sastojaka je testosteron koji u određenim dozama uzrokuje neplodnost. Delovanje pilula za muškarce,, redovnim korišćenjem, nastupa brzo, a pritom ne smanjuje libido.

Kontracepcija za žene 

Ukoliko tvoj partner ne koristi ni jedan vid kontracepcije za muškarce, a ti želiš da se zaštitš od trudnoće, imaš zaista mnogo mogućnosti. Siguran seks je veoma važan, kako zbog izbegavanja drugog stanja, tako i zbog zaštite od polno prenosivih bolesti.

#1 Prirodna kontarcepcija

Kalendarska metoda

Ova metoda je najmanje pouzdana ženska kontracepcija od svih, a posebno nije preporučljiva za devojke koje nemaju redovan menstrualni ciklus jer je ključ metode da gledaš kad su ti plodni dani, a kada ne. Da bi nastavak teksta bio jasniji prvo da objasnimo da se menstrualni ciklus računa od prvog dana jedne menstruacije pa sve do prvog dana sledeće menstruacije.

Naziv kalendarska metoda kontracepcije je nastao jer beležiš i računaš razliku trajanja ciklusa u proteklih 6 do 12 meseci. Razlika bi trebalo da bude manje od 15 dana, jer ovulacija, period kada imaš najviše šanse da zatrudniš nastupa 15 dana pre sledeće menstruacije.

Ovulacija označava otpuštanje zrele jajne ćelije koja može da preživi narednih 12 do 24h, a spermatozoidi imaju moć da oplode 3 do 5 dana. Dakle u svakom mentrualnom ciklusu ima 6 plodnih dana koje treba da izbegneš kako ne bi ostala u drugom stanju.

Postoji računanje plodnih dana prema Knausovoj metodi i prema Oginovoj metodi, pa hajde da na konkretnom primeru da objasnimo.

 

Knausova metoda

PD – plodni dani, NKC -najkraći ciklus, NDC – najdulji ciklus)
PD = (NKC – 15d -2d) do (NDC -15d + 2 d)

Ako je ciklus stabilan i traje 28 dana, prema ovoj računici plodni danu su od 9 do 15 dana, ali brojeći od početka predhodne menstruacije.

Oginova metoda

PD – plodni dani, NKC – najkraći ciklus, NDC – najdulji ciklus)
PD = (NKC – 18 d) do (NDC – 11 d)

Takođe ako ciklus traje 28 dana, prema ovoj metodi plodni dani su od 11 do 17 dana, brojeći od početka predhodne mensturacije.

Metoda merenja bazalne temperature”

Ova metoda podrazumeva svakodnevno merenje jutarnje temperature pre ustajanja iz kreveta, otprilike 3 do 4 meseca. U prvoj fazi ciklusa pod uticajem estrogena, bazalna temperatura je nešto niža od 37°C, a nakon ovulacije ona se povećava na oko 37,2°C. Ovulacija nastupa kod najniže tačke bazalne temperature. Sigurni neplodni dani su posle 3 dana od povišenja bazalne temperature.

Metod određivanja kvaliteta cervikalne sluzi

Brojne su promene u periodu ovulacije, pa tako plodne dane možeš i da pratiš prema izgledu cervikane sluzi.  

Hormon estrogen je aktivniji u fazi pripreme za ovulaciju, a progesteron nakon ovulacije. O količini rada ovih hormona zavisi će i izgled cervikalne sluzi. Rad estrogena se odražava na sve većem lučenju cervikalne sluzi, tako da ona postaje obilna, providna, rastegljiva. Ako uočiš takvu promenu, speramtozoidi mogu tada da požive i 72h.

Kada se smanji aktivnost estrogena a poveća progesterona, sluz postaje mutna i gusta, i to znači da ovuacija polako prestaje.

pilule za kontracepciju

#2 Hormonalna kontacepcija

Ova vrsta kontracepcije je najzastupljenija kod žena, jer ova grupa nudi veću mogućnost izbora, a takođe su u velikoj meri efikasnije od prirodnih. Hormonalna kontracepcija podrazumeva različite vrste kontraceptivnih pilula, kontraceptivne flastere i implante.

Pilule za kontracepciju (antibebi pilule)

Oralna hormonalna kontracepcija ža žene podrazumeva korišćenje tableta koje sadrže kombinaciju hormona – estrogena i progesterona. Postoje različite vrste kontraceptivnih pilula, ali sve imaju isti cilj, utiču na izostavljanje ovulacije u toku menstrualnog ciklusa.

Pilule se piju 21 dan, potom sledi 7 dana pauze za vreme menstrualnog ciklusa. Pored kontracepcijske svrhe, antibebi pilule se koriste za lečenje akni, regulisanje obilnog ili nestabilnog ciklusa, smanjivanja menstruacijskih grčeva.

Ko sme da koristi antibebi pilule, a ko ne?

Nisu za svakoga kontraceptivne pilule. Pre nego što se odlučiš na njenu upotrebu trebalo bi da uradiš ginekološki pregled, papa i kolposkopiju, pregled dojki i merenje krvnog pritiska. Pored ovih analiza, potrebno je da uradiš dodatne analize, kao što su krvna slika, biohemija, hapatogram, ultrazvuk dojki. 

Ukoliko neki rezultatii nisu dobri ne bi smela da ih piješ. Takođe, ako imaš proširene vene, hronično boluješ od neke bolesti, imaš dijabetes, česte migrene, osetljivost na neke od sastojaka ovih pilula ne treba da ih piješ.

Ukoliko piješ još neke tablete, obavezno reci ginekologu pre prepisivanja antibebi pilula, takođe ako ti neki drugi lekar prepisuje lek obavesti ga o konzumaciji kontraceptivnih pilula.

Kontraceptivni flasteri

Kontraceptivni faster se zalepi na kožu i nosi se neprekidno 7 dana, osmi dan se menja. Nakon što ga zalepiš, flaster počinje da oslobađa hormone, koji sprečavaju da dođu do trudnoće. Terapija traje 3 nedelje, dok se u četvrtoj, menstrualnoj nedelji pravi pauza. Efikasnost ove kontracepcije dostiže i do 99%.

Flaster je proziran što je mladima bitno, kako se ne bi videlo, i lepi se na neki od sledećih delova tela: trbuh, zadnjicu, spoljašnu površinu nadlaktice.

Implanti

Implant je dugotrajni oblik kontracepcije. Postavlja se pod kožu u predeo unutrašnjeg dela nadlaktice nedominantne ruke. Štapić je nevidljiv, ali se oseti na dodir, samo postavljnje se vrši pod dejstvom lokalne anestezije. Dejstvo je takvo da sprečava pojavljivanje ovulacije u menstrualnom ciklusu. 

Ako se odlučiš na implant, njega možeš da držiš 3 godine. Nakon što odlučiš da ga ukloniš, možeš da se ostaneš u drugom stanju. Naravno, moguće je da prekineš ovu kontracepciju i pre isteka njenog dejstva.

#3 Mehanička kontracepcija

Da li ste znali da postoji i kondom za žene? Femindom je vid kontarcepcije za žene koji kod nas nije toliko zastupljen, ali u principu je namena identična kao kod muških kondoma. Ženski kondom, poznat pod nazivom femidom ima oblik creva, na krajevima ima dva gumena prstena, koji te štiti od mogućih infekcija i neželjene trudnoće.

Samo postavljanje može da ti bude komplikovano prvih par puta. Uži deo kondoma, tj. manji prsten ide u unutrašnjost vagine i srečava dalji ulazak kondoma u vaginu. Penis treba da udje u veći deo prstena. Nakon završenog odnosa, kondom možeš da izvadiš i baciš.

Ono što je drugačije kod ovog kondoma je to da moguće da ga postaviš i do 8h pre odnosa.

#4 Hemijska kontracepcija – spermicid

Spermicid je hemijsko kontraceptivno sredstvo koje podrazumeva korišćenje gelova, krema, tableta koje stavljaš neposredno pre svakog odnosa, duboko u vaginu specijalnim aplikatorom. Dejstvo kreće 10-15 minuta nakon nanošenja kontracepcije, i traje oko sat vremena.

Spermicid ima za cilj da onesposobi spermatozoide za oplodnju jajne ćelije. Takođe, ima i zaštitnu ulogu od polno prenosivih bolesti (na bakterije N. gonorrhoeae, T. pallidum, G. vaginalis, protozoe Ch. trachomatis, Tr. vaginalis, viruse HIV, HSV, CMV, HBV).

#5 Intrauterina – spirala za kontracepciju

Da li si znala da intrauterini ulošci, poznatiji kao spirale pružaju i do 5 godina zaštite? Spirala za kontracepciju je plastični umetak koji se postavlja u matericu. Samo postavljanje kratkao traje i mnoge žene kažu da ništa ne boli, efikasnost dostiže i do 99%. 

Ne brini se, spirala za kontracepciju ne utiče na seksualni odnos, nećeš se ugojiti nakon njenog postavljana, a plodnost se vraća čim je izvadiš.

devojka leži u krevetu

Postkoitalna kontracepcija – hitna zaštita nakon odnosa

Postkoitalna kontracepcija, drugačije poznata kao hitna kontracepcija označava primenu leka posle nezaštićenog polnog odnosa, u sprečavanju pojave neželjene trudnoće.

Efikasnost hitne kontracepcije je velika, ali isto tako treba da znaš da je manje efikasna od one regularne. Takođe, nije zamena za regularnu, već urgentan tretman u vanrednim situacijama.

Kada se koristi postkoitalna kontracepcija?

Ukoliko koristite mehaničku kontracepciju, sigurno ste se nekad zaptali – Šta ako mi pukne kondom? Upravo u ovim slučajevima se koristi postkoitalna kontracepcija.

Ako vam pukne ili se pocepa kondom u toku odnosa, partner i ti se u što kraćem vremenskom periodu obratite lekaru ili apotekaru. On će razmotriti da li treba da se uzme urgentna kontracepcija, a posle se testirajte na prisustvo polno prenosivih bolesti.

Postkoitalna zaštita – Pilula za dan posle”

Sigurni smo da, ako možda niste čuli termin “postkoitalna zaštita”, ovaj vid kontracepcije znate pod imenom “pilula za dan posle”.

Pilula za dan posle” je postkoitalna kontracepcija i kosristi se 72 sata nakon nezaštićenog seksualnog odnosa. Ne bi trebalo da je koristiš često, maksimum jedom u šest meseci. 

Efekat ove kontracepcije je isti kao kod antibebi pilula, sprečava ovulaciju i usađivanje jajne ćelije u matericu, ali zbog znatno veće količine hormona se ne sme koristiti više od dva puta godišnje, pa se na nju ne treba oslanjati. 

Pilula za dan posle” može da izazove kratkotrajnu glavobolju, mučninu, bol u stomaku, nekad i povraćanje.

Ekstremne metode kontracepcije

Iako nije čest slučaj, možda ste čuli da i sterilizacija može biti metod kontracepcije. Ovo možd jeste rešenje kod starijih ljudi koji su već zasnovali porodicu, ali za mlade postoje mnogi drugi načini da se zaštite od neželjene trudnoće, a da zbog toga ne zažale u budućnosti. 

Sterilizacija nije ni malo lak postupak, predstavlja operaciju koja onemogućava začeće zauvek, a nikad ne znaš da li će se tvoje želje u pogledu trudnoće promeniti. Ovaj postupak se može izvršiti i kod žena i kod muškaraca. Treba istaći da je zahvat kod žene dosta komlikovaniji i može imati dugotrajne psihičke posledice zbog gubitka plodnosti. Kod žena se prekida tok jajovoda, a kod muškara tok semenovoda. 

momak i devojka se ljube

Pouzdana zaštita za siguran odnos

Sigurni smo da ste, nakon čitanja ovog teksta, upoznati sa time koliko je razvijena i kontracepcija za žene, ali i kontracepcija za muškarce. Danas zaista postoje brojni načini da se ti i partner zaštitite od neželje trudnoće, kao i polno prenosivih bolesti. Živimo u 21. veku, vremenu kada nema tabu tema, i moguće sramote da razgovaraš sa nekim o partnerskim odnosima. Seksualno obrazovanje je važno i ne može ništa loše da ti donese, već samo siguran seks.

Neka istraživanja pokazuju da je čak 30% trudnoća neplanirano, i da je njihov ishod takav da se devojke odlučuju na abortus. S toga je promovisanje kontraceptivnih sredstava i podizanje svesti o njihovom korišćenju vrlo neophodno.

Ukoliko se zaštitite, nećete razmišljati o mogućim posledicama, pa će i užitak biti veći.

Podeli