Popularne tehnologije u službi zaštite domova

Fizičko-tehničke tehnologije zaštite su u današnje vreme toliko napredovala da, ukoliko odlučite da postavite neki oblik zaštite na svoj dom ili poslovni prostor, možete biti skoro stoprocentno uvereni da će on svoju funkciju i obaviti na najbolji mogući način.

Savremeno doba donelo je naročito delikatne i “pametne” uređaje kojima se možemo zaštititi, a o nekima od njih upoznaćemo se baš ove, u tekstu koji smo posvetili naprednim tehnologijama koje nas čuvaju i koje posredno ili neposredno utiču na naš mir.

Kontrola pristupa – najpopularniji oblik zaštite

Kontrola pristupa je jedno od prvih sredstava za kojim ćemo posegnuti u nameri da zašitimo svoju imovinu od neželjenih pogleda ili bilo kog vida kriminalnog ponašanja. Naročito je popularna u stambenim objektima i zgradama koje iznajmljuju poslovne prostore.

Prilikom odabira kontrole pristupa uzimaju se u obzir osnovne karakeristike zgrade, namene prostora i broj ljudi koji radi ili živi na tom mestu, kao i vrsta posla koja se obavlja unutar jednog, na primer, poslovnog centra.

Kontrola pristupa obično podrazumeva obaveznu instalaciju interfona (video interfona sa ili bez slušalice), kao i dodeljivanje stanarima ili radnicima vlasničke kartice ili žetone za pristup zgradi.

Automatizacija kapije – potpuna autonomija nad ulazom u dvorište

Svaka kapija ime dve osnovne funkcije: da omogući ljudima ulazak u ograđen prostor i da drži ljude izvan ograđenog prostora. Sada, zahvaljujući unapređenju tehnologije, kapije i teška vrata mogu da se otvore i zatvore na  komandu, što dosta olakšava održavanje Vašeg doma bezbednim.

Automatizacije kapija ili vrata, odnosno postavljanje klizne kapije, obično obavljaju bravari i inženjeri, a u izvedbi svega toga koriste se neke od najnaprednijih tehnologija kao što je lasersko sečenje ili postavljanje kružnih ležajeva i motora za pokretanje – kako bi vaša kapija bila potpuno prilagođena vašim potrebama. Na sve to mogu se dodati i senzori za blizinu ili elektronski čitači signala.

Šta sve može “pametna kapija”?

Da bi vaše dvorište postalo pravi mali kontrolni centar, potrebo je početi od automatizacije ograda koje ga štite od pogleda i neovlašćenih ulaza. Instalacija klizne kapije danas obavezno dolazi sa još nekim korisnim mogućnostima osim lakog upravljanja ulaska i izlaska, a to su stvari poput:

  • Otvaranje kapije putem kratkog signal koji možete poslati ne samo putem daljinskog upravljača, već i pomoću telefona, iz kuće.
  • Obaveštavanje sms-om kada je izdata komanda za otvaranje.
  • Mogućnost povezivanja rasvete na početak otvaranja kapije, kako biste videli ko ulazi
  • Upravljanje sistema za daljinsko upravljanje na garažnim vratima ili interfonu.

Instalacija sigurnosnih brava – sistem koji je nemoguće obiti

Na spoljnim vratima ali i na prozorima često se instaliraju sigurnosne brave koje onemogućavaju provalu u stan ili kuću. Moderne brave imaju viši stepen sigurnosti jer koriste veći broj reza i poluga unutar mehničkog sistema za zaključavanje, odnosno otključavanje, i jedina mera opreza pri tome treba da bude vođenje računa o tome ko sve ima ključeve.

Devojka zvoni na interfon

Video nadzor – Vaše oči i uši gde god da ste

Sigurnosne kamere su i dalje neprevaziđen deo sistema tehničke zaštite i nezamenljive su u nadgledanju prostorija i obeshrabrivanju potencijalnih provalnika. Na tržištu danas postoji veliki broj kamer za nadzor među kojima možete birati i Bluetooth kamere, za koje nije potreban veliki (ili bilo kakav) ruter, a kretanje unutar i izvan zgrade možete pratiti i putem mobilnih uređaja.

Zaštita od temperaturnih uslova

Zaštitita Vaše imovine ne mora da bude samo u smeru zaštite dobara od neovlašćenog upada, krađe ili štete. Zaštita dobara sporvodi se i radi osiguranja poseda od različitih vremenski, temperaturnih oscilacija ili nepogoda. Tako danas imamo mreže, protivgradne i one koje štite od mraza, pa čak i one koje upozoravaju na nadolazeće promene vremena, mereći vlažnost i strujanja vazduha.

Osim mreža koje se koriste mahom na poljoprivrednim dobrima, jedan od najboljih načina da zaštitite svoj dom od sličnih nedaća su i pergole. Samostojeće pergole na kućama i drugim (poslovnim) objektima omogućavaju širok spektar načina upotrebe i kreiraju veoma funkcionalna i praktična rešenja, kao i veoma moderan prostor.

Pergole – moderan detalj koji štiti

Ovaj jedinstven i veoma moderan detalj koji nam dolazi još iz renesansno doba sa Sredozemlja, danas je postao mnogo više nego dekorativa u dvorištima i poslovnim prostorima. Sa napretkom tehnologije, napredovale su i mgućnosti pergola i tendi, te se one danas povlače – sklapaju i rasklapaju, samostalno i bez mnogo buke, na potrebe domaćinstva, ili nadolazećih vremenskih nepogoda.

Obično se izrađuju od gvožđa ili aluminijuma,  postavljaju se kao vrsta nadstrešice, iznad terasa ili vrtova – otvorenih ili poluotvorenih prostora, pa tako dobijate svojevrsnu “sobu na otvorenom”.

Vrste pergola koje su idealne za zaštitu domova

Kada je u pitanju cena pergole za terasu se uvek pokažu kao veoma isplative jer mnogo njih poseduje ugrađene, samoregulišuće mehanizme koji detektuju i štite usred kiše ili grada. To znači da pergole za terasu koje su izrađene od nekih vrsta aluminijuma imaju ekstrudiranu konstrukciju i već ugrađen sistem drenaže, koji će svu vodu usmeriti van kućnih uslova.

Zaštita prostora u kojima se boravi duže vreme postala je svojevrsna potreba modernog čoveka, naročito sa porastom stope devijantnih ponašanja, ali i porastom vrednosti svih vidova ljudskog poslovanja. Razmislite na vreme o potrebama svojih domova ili poslovnih prostora, i osigurajte sigurnost svoje porodice ili zaposlenih.

Podeli