Prednost korišćenja prirodnih materijala u enterijeru

Prirodni kamen i kožna garnitura u dnevnoj sobi

Čovek je deo prirode, te i priroda treba da bude deo čoveka, a ima li boljeg načina za to od unošenja prirodnih materijala u dom, odnosno kreiranje omiljenog kutka za uživanje od drvenog nameštaja, dok toplini ambijenta doprinose prirodni kamen ili cigla

Prirodni materijali mogu biti izuzetno estetstki primamljivi, a izuzev toga, važno je pomenuti još poneke njihove karakteristike, te istaći sve benefite ovakvih materijala u životnom prostoru. U nastavku teksta bavićemo se svim prednostima korišćenja prirodnih materijala u enterijeru.

#1 Kamen – igra oblika i boja u vašem životnom prostoru 

Prirodni kamen kao dekorativni element u vaš životni prostor unosi neophodnu dozu elegancije, ali i udobnosti, a ono što karakteriše ovaj materijal je igra boja i oblika, te se može reći da je svaki komad unikatan. 

Prirodan kamen dolazi iz kamenoloma odakle se vadi, a potom transportuje i seče. Interesantno je da upravo od lokacije sa koje je iskopan, zavisiće i boja kamena koju ćete implementirati u svoj životni prostor. 

Danas na tržištu možete pronaći širok izbor kamena različite strukture i boje, a sigurni smo da će se svim ljubiteljima prirodnog materijala dopasti veliki izbor prirodnog kamena na Kojić shopu. 

Specifična struktura i osećaj pod rukama, ali i nekoliko boja koje se prepliću, predstavljaju autentičnost  koja kamen čini šarmantim dekorativnim elementom. Većina ljudi kamenom oblaže stubove, određen segment koji okružuje pećnicu ili kamin, ali i ceo zid. Naš predlog je da budete smeli i odaberete ovaj izuzetno izdržljiv materijal za uređenje enterijera vašeg doma. 

#2 Drvo – vanvremenski materijal koji se uklapa u sve stilove dizajna enterijera

Drvo je definitivno jedan od najpopularnijih materijala u uređenju enterijera, a nameštaj od punog drveta smatra se izuzetno kvalitetnim, izdržljivim i zdravim. Izuzev za konstruisanje nameštaja, drvo se uglavnom koristi za izradu podnih obloga, te su česta arhitektonska rešenja upravo brodski podovi i parket. 

Pomenućemo i zidove i plafone obložene drvetom, a svi znamo za popularne brvnare i kolibe sačinjene u potpunosti od drveta. Zanimljivost u vezi sa drvetom je i ta da se može uklopiti u različite stilove enterijera, te podariti vašem prostoru rustičnost, ali i neophodnu dozu elegancije i luksuza, u zavisnosti od vrste i načina obrade drveta. 

Enterijer u kom je prikazan drveni nameštaj i jastuci sa slikom jelena

Takođe, drvo je materijal koji daje neutralnost prostoru, te jedan komad nameštaja od drveta možete implementirati u prostorije raznovrsnog dizajna, a prostor dodatno oplemeniti upečatljivim elementima u sopstvenom stilu. 

Ova osobina drveta je izuzetno važna, s obzirom na to da i kada vam dizajn nekog prostora dosadi, to ne znači da morate baciti komade nameštaja koji se nalaze u njemu, već ih iskoristiti na drugačiji način. 

#3 Opeka – rustična rešenja su najzanimljivija 

Opeka u dizajnu životnog prostora predstavlja čest izbor ljudi, a sigurno je da daje poseban šarm prostoru pružajući osećaj rustičnosti, ali i topline koji je definitivno osnovna karakteristika svih prirodnih materijala. 

Opeka tj. cigla koristi se u građevinarstvu, posebno prilikom početnih radova, tj. podizanja zidova čiji je sastavni deo, a sve češće se može videti i u dizajnu enterijera. 

Zanimljivo je da je opeka odnosno cigla jedan od najstarijih građevinskih materijala, ali veoma uspešno odoleva vremenu i daje posebnu notu svakom prostoru u koji je implementirana, bilo da je čitav zid od cigle, ili je određeni životni kutak akcentovan ovim materijalom.

Inače opeka se kao i kamen i drvo, izvrsno uklapa u različite stilove dizajna enterijera, pa ukoliko je vaš zid upravo od opeke, postižete pomenuti rustičan efekat, ali postavljate idealnu osnovu za industrijski stil. 

#4 Dizajn koji odiše toplinom je uvek aktuelan 

Prilikom pisanja o prirodnim materijalima u enterijeru, posebno u životnom prostoru, dotakli smo se estetike prostora koja je uvek važna, kao i drugih segmenata poput kvaliteta i dugotrajnosti prirodnih materijala, ali i njihovog uklapanja u različite stilove. 

Sva tri pomenuta materijala izuzetno se uklapaju u moderna, ali i tradicionalna rešenja. Izuzev toga, naglasićemo još jednu nezaobilaznu stavku koja bi trebalo da bude vodilja prilikom odabira materijala za dekoraciju stana ili kuće. 

Tu mislimo na zdravstveni aspekt materijala, a kamen, drvo i cigla sasvim sigurno predstavljaju sjajno rešenje u ovom slučaju. Prilikom implementiranja bilo kojeg od ova tri materijala nećete morati da brinete o štetnim isparenjima koji mogu da utiču negativno na vas ili vaše bližnje. 

To je posebno važno kada uzmemo u obzir činjenicu da je moguće dekorisati čitav prostor na ovaj način, te izbeći negativne uticaje bilo koje vrste. Na kraju ćemo dodati da navedene osobine i pogodnosti prirodnih materijala svedoče u korist toga da su kamen, drvo i opeka vanvremenski materijali, te da je njihovo uključivanje u životni prostor prava odluka. 

Podeli