Pregled kroz istorijske tokove viskija – vrste, počeci i značaj

Kako se pije viski i na koji način se najčešće poslužuje danas je poznato gotovo svima. Tradicionalno i ujedno vrlo moderno piće ima istoriju dugu više od 400 godina. Online prodaja pica omogućila je da bilo koje količine viskija budu univerzalno dostupne i na raspolaganju svima – upravo to je omogućio i distributer Calix, čija smo žestoka pića istraživali. 

Čaša viskija na kamenu

Dostupnost i obimna distribucija omogućile su da za viski cena bude povoljna i da ih svako može priuštiti za užitak u čuvenim ukusima. Upravo u vezi sa tim, možemo slobodno reći da za viski prodaja je odlična, bez obzira na period godine, zemlju i običaje. Ipak, posmatrajući kroz istoriju, proizvodnja i promet viskija imali su težak put.

Istorija koja se vezuje za viski – vrste i proizvodnja potiču od procesa destilacije

Proces koji je omogućio razvoj mnogih inovacija, među kojima je i proizvodnja viskija, jeste destilacija. Kao svetski fenomen, zasniva se na formiranju izdvojenih jedinjenja od ukupne smese uz pomoć procesa isparenja. To je potpuno isto kao kada posmatramo pečenje rakije. Takođe, kao što je poznato i za rakiju, vrsni obožavaoci znaju kako se pije viski, dok su za viski vrste često misterija.

Online prodaja pica pružila je mogućnost da svako ko želi isproba i pronađe omiljeni ukus viskija, i znatno unapredila obime prodaje na tržištu. Uz to, za viski cena je na pristupačnom nivou, što čini još jednostavnije poručivanje i isprobavanje aroma. 

Iako je viski veoma popularno i moćno piće, proces destilacije je često nepoznat. Istorijski je značajan za stvaranje alkoholnih pića. U nastavku ćemo predstaviti sve ono do čega smo došli, a u vezi je sa istorijskim nastankom viskija i procesom destilacije koji je zaslužan za stvaranje ovog svetskog pića. Od početka do činjenice da je za viski prodaja vrlo rasprostranjena, ima mnogo velikih koraka.

Period od 2000. godine p.n.e. do 100. godine p.n.e.

Kako se pije viski danas je poznato. Ipak, 2.000. godine pre nove ere nije bilo viskija ni u najavi u okviru destilacije. Stvaranje parfema u Mesopotamiji primaran je podatak o nastanku procesa destilacije. Ipak, postoje određeni zapisi da je još u staroj Grčkoj korišćena destilacija za proizvodnju vode za piće od morske vode. Prošlo je oko 500 godina od tada tokom kojih je destilacija korišćena za parfeme i vodu, ali ne i za alkoholna pića.  

Period od 500. godine do 1000 godine

U navedenom razdoblju monasi su u velikoj meri koristili proces destilacije u okviru Hrišćanskih manastira, posebno za pravljenje lekova, među kojima se ističu oni za kolike i male boginje. Pored toga, destilacija je bila pogodna za stvaranje ceremonijalnih i obrednih materijala.

Istorijski pomak u destilaciji – proizvodnja alkohola od 1250. godine

Istorijski početak u proizvodnji alkohola događa se 1250. godine od strane monaha, kada je u Italiji Ramon Lul izveo proces destilacije alkohola i stvorio vino. Daljim širenjem procesa destilacije u Irsku i Škotsku počela su se koristiti burad nedostatka prostranstva za stvaranje vinograda i proizvodnju vina. 

Zlatni početak za viski – vrste broj 1. datiraju od 1405. godine

Drveno bure u kome se nalazi alkohol

Prolazi 200 godina od početka destilacije alkohola i stvara se sve više vrsta pića u okviru manastira. U jednom od njih, pojavljuje se i čuveni viski, vrste koja nije poznata. Prva pojava naziva bila je u zapisu „Irski anali Klonmakzonije“, kada je jedan poglavar usled popijene veće količine „aqua vitae“, odnosno „vodice života“ preminuo. Kako su tek počeli sa proizvodnjom alkohola, nije pravljena razlika u smislu vrste i ukusa. Imali su definisanje da se radi o „vodici života“, „agua vitae“, „životnoj vodici“ i slično. 

Od 1494. godine proizvodnja viskija se širi

Škotski kralj Džejms IV poslao je slad za životnu vodicu svešteniku Džonu Koru i to je jedna od znatno većih narudžbina alkoholnog pića viski – prodaja nije bila razvijena, ali je zato proizvodna bila na visokom nivou i široko prihvaćena. 

Period od 1536. do 1541. godine – godine preokreta

Engleski kralj Henri VIII odlučio je da raspusti sve manastire, čime je veliki broj monaha dobilo nezavisnost. Teškim trudom i traganjem za načinom da se što pre obezbede, poznavali su proces destilacije recepture, što ih je i učinilo velikim proizvođačima i posrednicima koji su mogli svakoga da obuče. Od tada datira veliki obim proizvodnje i upotrebe ovog pića, što je omogućilo da za viski prodaja zaživi na stabilnim osnovama. 

Period od 1600. do 1608. godine idealan za viski – vrste ukusa se razvijaju

U vremenskom intervalu kada je počela kolonizacija Amerke doselili su se Škoti i Irci i rado preneli destilacioni proces. To je omogućilo da se kreira novi viski – vrste, ukusi, arome i drugi eksperimenti zaživeli su u Americi. Koristile su se tek pronađene žitarice, a otvara se i čuvena destilerija viskija. Najstarije mesto proizvodnje viskija sa licencom je upravo Stara Bušmilska Destilerija.

Period od 1707. do 1783. godine – za viski prodaja je pod pretnjom poreza

Problemi u vezi sa proizvodnjom i prometom viskija javljaju se nakon stvaranja Velike Britanije, tačnije posle spajanja Engleske i Škotske. Teške 1725. godine uveden je porez na slad, koji je učinio da za viski cena neverovatno skoči, što je uticalo na manju prodaju i mogućnost da proizvodnja bude ugašena. 

Kako su legalni tokovi proizvodnje postali veoma ograničavajući, mnogo destilerija otpočela je ilegalnu destilaciju. Kako bi i dalje proizvodili, škotske destilerije radile su po celu noć da se ne bi video dim. Za ovaj viski, vrste jedne ilegalne proizvodnje stvoreno je ime Moonshine, što je u vezi sa noćnim stvaranjem. 

Da je za viski prodaja zaista zaživela bez obzira na ograničenja, dokazuje istovremeno iskustvo iz Amerike i rata u kome se upravo viski koristio kao valuta u trgovinskoj razmeni. Prva destilerija komercijalnog tipa stvorena je kod reke Ohajo u Kentakiju – Louizvilu, od strane Evana Vilijamsa.

Period od 1791. go 1794. godine – preokret i u Americi

Iako je delovalo da za viski prodaja u Americi dobija odličan obim, došlo je do skoba američkih farmera sa vladom. Celokupnu količinu žitarica koja ostaje farmerima, oni su pretvarali u viski – vrste koje bi imale jednu ili više njih u sastavu. Država je insistirala na zabranjivanju takvih aktivnosti i uveli porez. Farmeri su izazvali veliku pobunu u oblasti Pensilvanije i ostvarili ukidanje poreza. 

Zbog svih dešavanja, naoružani farmeri kojih je bilo preko 600 napalo je poreskog upravnika i generala Džona Nevila. Kako je Džordž Vašington kao predsednik poslao vojnike – njih 13.000 da uguši pobunu farmera, za viski prodaja ne samo da je pala, već je i proizvodnja bila prekinuta.

Period od 1801. go 1850. godine – ponovo oživljava za viski prodaja

Čaša viskija sa ledom

Kako su se proizvođači umorili od borbe sa porezima na viski, pobuna se umanjila. Kao prvo lice Demokratsko-Republikanske partije, Tomas Džeferson se borio za pobedu na izborima, obećavši ukidanje taksi na viski. Kako je dobio podršku naroda, čim je došao na vlast za viski prodaja je ponovo bila moguća uz podstaknutu proizvodnju.

Čuveni viski „Džoni Voker“ u ovom razdoblju dobija svoje pakovanje. Upravo Škot Džon Voker, iako nije bio obožavalac alkohola i samim tim nije znao kako se pije viski, otpočinje proizvodnju i promet viskija u svojim radnjama. 

Takođe, istovremeno dolazi i do legalizacije viskija u Ujedinjenom Kraljevstvu, uz pružanje mogućnosti za rad destilerija uz naknadu. Uz produžavanje procesa proizvodnje i veliki kvalitet viskija, Džon Krou pronašao je novi način stvaranja ovog pića. Zatim, kreiran je „Kofi stil“ od strane Aeanasa Kofija, kao novi patent za pomoć stvaranja viskija. 

Pored svih većih izuma u ovom razdoblju, nastaje i viski vrste koja nije viđena do sada – od kukuruza, čuveni Burbon. Patentira ga Džejkob Spirs i stvara u jedinstvenom procesu koji čini da Burbon i danas ima isti ukus. Ovo je jedan od najvećih uspeha, uz koji za viski prodaja na visokom nivou je zagarantovana. 

Period od 1920. do 1933. godine – Prohibicija kao nepovoljna mera

Navedeni period veoma je značajan u pogledu istorije alkohola. Uvedena je Prohibicija – zabrana proizvodnje, prometa i konzumiranja alkoholnih pića. To je učinilo da za viski prodaja u velikoj meri bude obustavljena, sem za korišćenje u medicinske svrhe, uz recept od doktora. Ekskluzivno pravo za prodaju imale su Volgrins apoteke, što je učinilo da se prošire čak 20 puta – na 400 prodajnih objekata.

Period od 1964. godine do danas – rastući trend ispijanja viskija

Od pre gotovo 60 godina do danas dogodilo se više bitnih događaja vezanih za viski – vrste, načine posluživanja i ispijanja. Zvanično u Americi Burbon postaje nacionalno alkoholno piće. Postaje sve popularniji i promoviše u muzičkim događajima, filmskoj umetnosti i popularnoj kulturi.

Za razliku od nekadašnjih godina, danas su svi upoznati kako se pije viski. Širi se tržište sa novim proizvođačima, otvaranjem destilerija i novim ukusima. Za viski cena postaje predmet tržišne regulacije – na osnovu susretanja ponude i tražnje. 

Nove vrste viskija šire se velikom brzinom u sve krajeve sveta uz veliku popularnost. Prisutni su, dostupni i pogodni za brzo poručivanje – tu je potpuno sigurna online prodaja pica koja donosi željeni viski sa najudaljenijih područja.

Za viski prodaja danas je veoma rasprostranjena

Viski je odličan način da obradujete sebe čašom kvalitetne kombinacije ukusa i aroma. Ujedno, savršen je kao poklon drugima sa ili bez povoda. Vrlo je moderan i ujedno tradicionalan poklon, za koji se zna da je kvalitetan. 

Za viski cena je svima poznata da je na nešto višem, ali pristupačnom nivou i zato je poklon koji vredi. Preporuka je da posetite sajt Calix i pronađete idealan napitak koji će brza online prodaja pića dostaviti na željenu adresu u kratkom vremenskom periodu.

Podeli