10 mitova o alkoholu zbog kojih ćete piti odgovornije

Da li ste se ikad zapitali kako i koliko alkohol utiče na ljudski organizam? Sigurno ste se jednog jutra probudili mamurni, obećali sebi da više nikad ne pijete, a onda sledećeg vikedna ponovili istu grešku. Ako ste do sada verovali da je tamnije pivo jače od svetlog, da je staro vino bolje od svežeg, da od piva nastaje „pivski stomak“, onda nastavite da čitate ovaj tekst, jer ćemo otkriti istinu koja se krije iza 10 mitova o alkoholu.
Čaša viskija

#1 Mit: Mešanje alkohola sa energetskim pićima učiniće da se brže napijete.

Postoji mišljenje da alkohol pomešan sa energetskim pićem dovodi do bržeg pijanstva, zahvaljujući kofeinu koji se nalazi u energetskim pićima. Međutim, energetska pića ne povećavaju opušteni i druželjubivi osećaj koji alkohol izaziva. Umesto toga, kofein će učiniti da imate lažan utisak da vam se nivo energije povećava, pa ćete tako nastaviti da pijete.

Samo energetsko piće neće izazvati brži efekat alkohola, nego će vam dati osećaj da možete popiti mnogo više nego inače, pa ćete iz tog razloga biti zaista pijaniji. Rezultat mešanja alkohola sa energetskim pićima nekad zaista može biti fatalan, posebno kada se radi o većim količinama oba napitka.

Čak i ako posledice ne budu opasne po život, svakako ćete zažaliti što ste kombinovali ove dve vrste pića, jer će vaš mamurluk ujutru biti izrazito jači nego kada konzumirate samo alkoholno piće.

#2 Mit: Starije vino je bolje od svežeg.

Sigurno znate da godine na etiketi vina određuju kvalitet i cenu. Starije vino smatra se i kvalitetnijim i ukusnijim, zato najčešće ostavljamo vina da odstoje čak i nekoliko godina pre otvaranja.  

Istina je da godine kod nekih vrsta vina ne znače gotovo ništaZapravo, neka vina je dobro konzumirati najkasnije godinu dana nakon proizvodnje, dok su druga vina zaista bolja nakon godina stajanja u vinskim podrumima. Neka vina zaista treba konzumirati pre roka isticanja, jer se njihovi antioksidativni sadržaj umanjuje kada rok istekne, pa tako mogu biti kiselija ili manje ukusna.

Da biste znali koja vina mogu da stoje, a koja ne, morate se raspitati kod poznavalaca ovih napitaka. Na ambalaži najčešće nećete pronaći ovakve informacije.

#3 Mit: Tamno pivo je jače od svetlog.

Tamno pivo je zaista drugačije od svetlog, jer ima puniji ukus, sa više ugljenih hidrata i mnogo više kalorija. Mnogi misle da to znači da tamno pivo ima i veći procenat  alkohola od svetlog, što nije nužno tačno. Svetla piva generalno nemaju preterano jak ukus, dok tamna piva često imaju specifičan ukus koji može da vuče na čokoladu, kafu ili čak da budu sladunjavog ukusa.

Svetlo i tamno pivo

Istina je da su svetla piva „lakša“ za vaš stomak, jer su pravljena od vrste zrna koje organizam lakše metaboliše.

Što se tiče procentaže alkohola, vrlo često tamnija piva imaju veći procenat alkohola od svetlih, i taj procenat se kreće do 6%. Svetla piva uglavnom imaju procenat alkohola između 4.5 i 5%. Međutim, postoje i tamnija piva koja imaju manji procenat alkohola nego svetlije vrste.

Da biste bili sigurni u vezi arome i alkoholne vrednosti piva, morate isprobati više vrsta ili se jednostavno obratiti barmenu koji poznaje različitost između pivskih vrsta.

#4 Mit: Pivo pomaže u lečenju mamurluka.

Neka istraživanja utvrdila su da pivo kod sportista bolje leči mamurluk nego voda, iz tri razloga:

Prvi je činjenica da pivo ima vitamine i minerale koje voda nema, drugi je to što krabonizacija pomaže da se ugasi žeđ, a treći je ideja da ugljeni hidrati iz piva pomažu podizanje energije u telu. Međutim, nastavljajući studiju, istraživači su otkrili da pivo ipak nije dobar lek za mamurluk. Zato je bolje da izaberete neko od sportskih pića, koja sadrže šećere, so i kalijum i mogu na isti način rehidrirati istrošeno telo bez negativnih, neželjenih efekata piva.

Pivo nije dobar izbor jer dejstvo alkohola na jetru i pankreas čini da kiseonik brže napušta telo, što sprečava transport digestivnih enzima i esencijalnih nutrijenata kroz organizam. Ovo usporava rast mišića i oporavak mamurkula i otežava metabolizam ugljenih hidrata.

Tri koktela

#5 Mit: Povraćanje će pomoći da se otreznite.

Ako ste popili najpopularnije koktele i želite da se rešite pijanstva, vrlo verovatno ćete pokušati da izbacite sadržaj svog želudca u nadi da će to rešiti problem.

Teorijski ima smisla. Kada izbacite iz organizma alkohol, za koji mislite da ga telo još nije apsorbovalo, logično bi bilo da ćete imati manji osećaj mamurluka sledećeg dana.

Međutim, činjenica je da apsorbcija alkohola počinje gotovo odmah nakon unošenja u organizam. Zato, izbacivanje alkohola iz tela povraćanjem nekoliko sati nakon konzumiranja neće puno pomoći da sprečite pijanstvo, jer ćete izbaciti veoma mali procenat alkohola, dok veći deo ostaje u vašem krvotoku.

#6 Mit: Jelo nakon pijanstva smanjuje mamurluk.

Gotovo svi najviše volimo one kasne, noćne obroke koje imamo nakon izlaska i puno alkohola. Neki će čak tvrditi da im je to omiljeni deo izlaska i da na ovaj način sprečavaju mamurluk.

Nakon što popijete određenu količinu alkohola, javlja vam se potreba za kaloričnom, masnom hranom. Čak i ako pođete za tim osećajem i ispunite sebi želju da se prejedete nakon izlaska, ovo vam neće pomoći u sprečavaju mamurluka.

U trenutku kada, nekoliko sati nakon što ste počeli da pijete, sednete i pojedete određeni obrok, u vašem organizmu je već apsorbovan alkohol koji ste pili.

Dakle, masna hrana neće pomoći vašoj jetri tako što će da “upije” piće.

Zapravo, kombinacija alkohola i masne hrane može doprineti povećanju kiseline, što znači da ćete se ujutru osećati još gore.

Ako želite hranu koja će usporiti apsorbciju alkohola, onda jedite užinu ili obrok pre nego što počnete da pijete, a ne posle.

#7 Mit: Hladan tuš i kafa uklanjaju mamurluk.

Istina je da će vas ova kombinacija dobro razbuditi kada se ujutru probudite mamurni, međutim, ona neće pomoći vašem organizmu da brže razgradi alkohol koji ste uneli u njega.

Jetra će svakako sopstvenim tempom obrađivati alkohol i kafa ili tuš joj u tome ne mogu pomoći.

#8 Mit: Pivo stvara “pivski stomak”.

Ako smatrate da je pivo više od pića i izuzetno uživate u konzumiranju ovog napitka, onda je ideja o “pivskom stomaku” zaista zastrašujuća, međutim, ako pijete pivo i dobijate stomak, svakako preterujete u još nečemu, što ne mora nužno biti pivo.

Sigurno poznajete mršave pivopije, ali i one sa pivskim stomakom.

Istina je da kalorije koje unosite pivom možete potrošiti tako da ne budu nagomilane u vidu “pivskog stomaka”.

Isto tako, možda popijete samo jednu čašu piva dnevno, a pojedete mnogo kalorične hrane, što znači da ne možete svoj stomak pripisati pivu, nego drugim faktorima koje unosite u telo.

#9 Mit: Jak doručak rešava mamurluk.

Iako smo već pričali o hrani i njenom uticaju na mamurluk, složićete se da postoji verovanje da slanina, jaja i sir pomažu da se brže oporavite.

Ipak, ovo nije potpuno tačno. Jak doručak će vam svakako pomoći da se osećate bolje i da imate više energije, ali mnogo je važnija hrana koju jedete pre ili u toku večeri kada pijete.

Ako imate kvalitetan obrok pre nego što počnete da pijete, apsorbcija alkohola će biti znatno manja, što znači da hrana jutro nakon pijanstva ne može baš puno da pomogne.

#10 Mit: Piće pre spavanja pomaže da bolje spavate.

Piće pre spavanja zaista može olakšati proces uspavljivanja, jer će vas na neki način opustiti, ali neće pomoći da bolje spavate.

Međutim, alkohol pre spavanja utiče na kvalitet sna, odnosno remeti ključnu, REM fazu spavanja. Iako ćete brže zaspati, velike su šanse da se nećete naspavati zbog uticaja alkohola na vaš organizam.

Čak i ako spavate poželjnih osam sati, imaćete utisak da ste ustali umorni, za taj osećaj odgovoran je alkohol.

Znate li i vi neki mit koji se ispostavio kao netačan? Pišite nam sopstvena iskustva i podelite ovaj tekst sa prijateljima, kako bi i oni znali koji to mitovi o alkoholu nisu istiniti.

Podeli