Najčešće prevare u trgovanju binarnim opcijama

Na putu ka novcu, postoje brojne opcije. Zarada putem interneta ili drugi vidovi online trgovine, su česta opcija, baš kao i binarne opcije. Prema tome, treba reći ono što svaki potencijalni trgovac binarnim opcijama treba da ima na umu – postoji opasnost da bude prevaren. Postoji mnoštvo brokera koji se bave prevarama i kojima te prevare izvesno vreme dobro idu od ruke. Na sreću, tu su regulatorna tela koja postavljaju standarde u trgovanju binarnim opcijama koji se moraju poštovati, zato pogledajte koje prevare u trgovanju binarnim opcijama postoje i kako se zaštititi.

Binarne opcije brokeri

Tako većina prevaranata posle određenog perioda bude i otkrivena. Sa druge strane, postoje i platforme koje trgovcima pružaju sigurnost i odlične uslove za trgovinu binarnim opcijama, sa niskim depozitom i visokim procentom povraćaja investicija.

Rizik uvek postoji

Još jedna vrlo važna činjenica jeste da rizik od gubitka uloženog novca nikada nije isključen. I to u slučajevima kada brokeri nisu odgovorni za taj gubitak. Često se dešava da su sami korisnici binarnih platformi isključivi krivci za svoj gubitak. I to iz neznanja.

Ovde svakako treba ukazati i na  činjenicu da se mnogi brokeri oglušuju o pravila koja su jasno definisana od strane regulatornih tela i služe se metodima oglašavanja koji nisu etički. Puno je brokerskih kuća koje svojim novim klijentima prećutkuju koliki je stvaran rizik za gubitak, pa čak i tvrde da je profit zagarantovan. Zato je veoma važno da svako ko želi da se oproba u zaradi putem binarnih opcija bude potpuno svestan da rizik uvek postoji.

Da se vratimo na prevare binarnih opcija

Postoje razni načini da se raskrinkaju brokeri koji se bave prevarama, a najvažniji i najjednostavniji od njih biće opisani u tekstu koji sledi. Zato, ako želite da trgujete binarnim opcijama, ovaj članak će vam biti od velike koristi. Šta vam je činiti da bi ste se zaštitili od prevara?

Binarne opcije kreditna kartica

Obratite pažnju na crnu listu brokera

Na internetu možete naći razne crne liste u koje su uvršteni brokeri kod kojih su primećene prevare. Broj takvih brokera je dosta velik, ali se na listi često nalaze i neki koji više nisu ni aktivni. Svakog brokera koji se nalazi na crnoj listi najbolje je zaobići u širokom luku. Zato dobro proučite liste koje su vam dostupne i birajte samo proverene, licencirane brokere sa dobrim ocenama i kritikama od strane iskusnih korisnika.

Prikrivanje realnog rizika

Jedna od glavnih zamki za tr svakako je prikrivanje realnog postojećeg rizika u trgovanju binarnim opcijama. Neki brokeri prećutkuju koliko su trgovci zaista izloženi riziku od gubitka. Drugim rečima, trgovci uopšte nisu svesni kolika je verovatnoća da izgube novac, pa se takvi brokeri svrstavaju u prevarante. Oni ne upozoravaju nove korisnike o stepenu rizika, a pri tom ih još i ubeđuju kako na svakih 5 ulaganja mogu profitirati bar na 3. Regulatorna tela koja ispituju poslovanje binarnih brokera utvrdila su da je procenat prevara na ovaj način veoma visok.

Iako trgovanje binarnim opcijama na prvi pogled deluje jednostavno, ipak je potrebno da trgovci dobro prouče sve aspekte trgovanja i da, pre svega ne nasedaju na priču kako će za svega 7 dana moći da zarade više hiljada dolara. Brokeri koji iznose ovakve tvrdnje koriste se lažnim oglašavanjem. Pri tome, oni svojim budućim klijentima uopšte ne spominju da rizik postoji. Prosto rečeno, „prave se blesavi“.

Nedovoljno jasni uslovi korišćenja

Ima brokera koji namerno prave izuzetno dugačke i nejasne pravilnike o uslovima korišćenja, pa u nekim krajnjim tačkama pravilnika, koje mnogi budući klijenti često i ne pročitaju do kraja, unose neko nelogično i nedovoljno razgovetno pravilo. E baš to pravilo im služi da manipulišu uloženim sredstvima svojih klijenata i da ih varaju.

Zato obavezno, pre nego što se upustite u trgovanje, studiozno proučite sve uslove korišćenja. Ukoliko postoji neka tačka koja vam nije dovoljno jasna, obratite se brokeru za dodatno objašnjenje. Ako broker ignoriše vaš zahtev ili vam i nakon njegovog dodatnog objašnjenja i dalje ništa nije jasno – bolje potražite usluge na nekoj drugoj binarnoj platformi.

Menadžeri za upravljanje računima

Nije retka praksa da brokeri svojim klijentima nude razne vidove edukacije, pa čak da im savetuju da njihovim računom upravlja menadžer, koga, naravno, oni preporučuju. Nekim neiskusnim trgovcima se učini da će im biti lakše da njihov račun vodi neko ko je stručan, pa olako prihvataju njegove usluge.

Međutim, ovde je reč o klasičnom vidu prevare, o tipičnoj „navlakuši“. Tada tzv. menadžer za upravljanje računima, nekoliko puta zaredom napravi solidan profit na uzastopnim opcijama, pa novopečeni trgovci počnu da ulažu veću sumu i onda sve kreće po zlu. Zato nikada ne prihvatajte ovakve vrste usluga.

Klonite se voditelja računa i zaobiđite u širokom luku borker koji vam nude takvu uslugu.

Narušavanje privatnosti

Potencijalne žrtve ovakvih prevara su uglavnom osobe koje već trguju binarnim opcijama. Njihovi lični podaci nekako uspevaju da završe kod nepoznatih borkera koji se kasnije koriste zloupotrebom tih podataka. Zovu ljude telefonom ili im šalju mejlove kako bi im ponudili izuzetno visoke profite (od 80 i više procenata). A kako su došli do vaših ličnih podataka? To niko ne zna. Prepostavlja se da za njih rade ljudi koji od drugih brokera kradu liste sa podacima njihovih klijenata i onda ih prodaju. Ovakvi brokeri, kada ih otkriju regulatorna tela, odmah završavaju na crnoj listi.

Ovo su samo neki od najčešćih vidova prevara, a obzirom da je trgovanje binarnim opcijama još uvek u fazi razvoja, stalno se pojavljuju novi načini za varanje trgovaca. Zato dobro otvorite oči. I držite se one stare narodne poslovice: Tri puta meri, jednom seci!

Podeli