Eksperti kažu: Ovo su razlike na tržištu nekretnina u balkanskim zemljama

Poslednjih nekoliko godina, tržište nekretnina u zemljama Balkana je bilo vrlo dinamično, a glavna razlika među zemljama ogledala se u oscilacijama u cenama, kao i u tome u šta se najviše ulagalo tokom godina.

Nekretnine nikada nisu bile na ceni kao danas i nikada se nisu toliko tražile, pa ne čudi što su međunarodni investitori sve više zainteresovani za ulaganje nekretnina u pojedinim zemljama Balkana.

U nastavku teksta smo izdvojili nekoliko država Balkana navodeći njihove trenutne razlike na tržištu nekretnina.

Velike poslovne zgrade

Srbija – tržni centri preuzimaju primat

Srpsko tržište nekretnina veoma dobro funkcioniše i sve više napreduje, čemu nesumnjivo doprinosi rast privrede u zemlji i u regionu Jugoistočne Evrope. Naime, Balkan je postao interesantniji onda kada su ostali regioni u Evropi postali preskupi za ulaganje.

Ono što Srbiju i njeno tržište nekretnina čini posebnim je činjenica da je ona dovoljno velika tako da se nove nekretnine mogu graditi prateći najnovije trendove koji utiču na budućnost tržišta nekretnina uopšte.

Trenutno, glavna razlika kojom se Srbija može pohvaliti je činjenica da je ovo jedina država Balkana koja razvija tržne centre, pa je tako glavni grad Beograd u poslednjih nekoliko godina postao bogatiji za čak tri tržna centra.

Veruje se da u državi ima prostora za još šoping molova, jer su sprskom tržištu novi tržni centri potrebni. Trend izgradnje tržnih centara zahvatio je i veće gradove u zemlji, pa tako Novi Sad krasi novi TC Promenada, dok se u Kruševcu trenutno radi na još jednom tržnom centru.

Crna Gora – luksuzne nekretnine za istaknute hedoniste

Sa dolaskom Rusa na tlo Crne Gore luksuz je postao sinonim za novosagrađene nekretnine na jadranskom primorju. Nova naselja, kao što su Porto Montenegro i Portonovi, karakterišu elitne građevine koje pružaju uživanje u svakom pogledu, a za sve one koji su raspoloženi za ulaganje u nekretnine, stanovi u Crnoj Gori sada predstavljaju idealnu investiciju.

Stambene jedinice visokih kvalifikacija su sada broj jedan na tržištu nekretnina u Crnoj Gori što ovu balkansku državu izdvaja u poređenju sa ostalim državama regiona. Vlasnici nekretnina u nekom od luksuznih odmarališta u Crnoj Gori na raspolaganju imaju brojne usluge i pogodnosti, poput konsijerža koji im je dostupan u svakom trenutku tokom 24 sata.

Takođe, ono što crnogorsko tržište nekretnina čini posebnim je činjenica da Crna Gora izlazi na more, pa pored luksuza koji je sada na ceni u državi, sam položaj luksuznih luka omogućava usidrenje takozvanih superjahti, što je, zajedno sa visoko kvalitetnim nekretninama na premium lokacijama, ujedno i najveća prednost luksuznog turizma na tlu Crne Gore. 

Pogled na crnogorsko naselje sa mora

Hrvatska – ulaganje u pametne nekretnine

Hrvatska je država koje se okrenula nekom novom i drugačijem tipu izgradnje. Naime, hrvatsko tržište nekretnina sa ponosom u prvi plan stavlja činjenicu da se u ovoj balkanskoj zemlji počelo sa ulaganjem u pametne nekretnine, koje su veoma poznate u razvijenim delovima sveta.

Glavni grad Zagreb je nedavno dobio svoje prvo pametno naselje, koje karakterišu pametni stanovi prilagođeni potrebama građana. Ime ovog naselja je Home of the Future, pa i sam naziv govori o ideji koji ovaj projekat proklamuje.

Sam projekat predstavlja krunu hrvatskog tržišta nekretnina i dugogdišnjeg rada u ovoj oblasti. Pametne nekretnine odlikuju najveći svetski standardi u uređenju stambenih jedinica, što čini spoj pametne tehnologije i ekološki prihvatljivog luksuza, kojim se Hrvatska razlikuje od ostalih država Balkana.

Bugarska – akcenat na poslovnim prostorima u Sofiji

Poslednjih godina u prestonici Bugarske, Sofiji, prisutan je porast u ulaganju na tržištu poslovnih prostora, pre svega u industrijama trgovine, transporta i biznis usluga. Ovi poslovni objekti su mahom koncentrisani u modernoj industriskoj i logističkoj zoni Sofije, gde je i potreba za objektima ove vrste i najveća. 

Ono što je takođe prisutan trend u Sofiji, i Bugarskoj generalno, jeste sve veće spajanje srodnih, i obično raštrkanih timova jedne kompanije, u jednu poslovnu zgradu kako bi se na taj način ostvarila bolja komunikacija i integracija timova, i uštedelo na logističkom planiranju. Upravo odatle i potreba za većim poslovnim objektima u industrijskim zonama, i porast ulaganja u ovu vrstu nekretnine. 

Sektor čije je prisustvo generalno u porastu na Balkanu je IT, pa su poslovni objekti i prostori često na meti kompanija koje pripadaju i ovoj industriji, takođe u kapacitetima moderne poslovne zone u Sofiji. 

Pokretne stepenice u tržnom centru

Slovenija – porast broja stanova

Tržište nekretnina u Sloveniji, u poslednjih nekoliko godina, pokazuje ozbiljnu tendenciju rasta. Najdinamičniji segment tržišta nekretnina je smeštaj, odnosno stanovi. Broj ugovora za stanove je prošle godine povećan za skoro četvrtinu u poređenju sa prethodnim godinama, što svakako govori o tome da čemu je slovenačko tržište okrenuto i čime se razlikuje od ostalih zemalja Balkana.

U junu prošle godine, tržište nekretnina u Slovenji bilo je treće po dinamici rasta u celoj evrozoni 2017. godine. Najviše se ulaže u izgradnju stanova u većim gradovima, bilo da su u pitanju mali stanovi, stanovi srednje veličine ili pak dupleksi, jer se u velikim gradovima povećava broj stanovnika iz godine u godinu.

Slovenija nesumnjivo ima još prostora za razvoj samog tržišta nekretnina, ali podaci navode da se ova država trenutno nalazi u usponu, iako se beleži pad u poređenju cena stanova sada sa 2008-om godinom, kada su cene za stanove dostigle svoj vrhunac.

Ceo Balkan se može pohvaliti impresivnim tržištem nekretnina, a svaka zemlja se izdvaja nekim posebnim segmentom i sferom ulaganja, što je čini ne samo drugačijom, već i vodećom u toj oblasti. To nesumnjivo investitorima olakšava posao pronalaska lokacije za ulaganja u neretnine, jer razlike tržišta nekretnina u državama dovoljno govore o tome šta je potrebno i šta opstaje u kojoj balkanskoj zemlji.

Podeli