adl adl

Romeo i Julija lektira prepričano

32

Romeo i Julija je tragedija čiji je pisac Vilijam Šekspir. Radnja lektire prati priču dvoje mladih iz zavađenih porodica Kapulet i Montagi, koji pronalaze ljubav uprkos porodičnim razlikama i čija tragična smrt primorava porodice da zaborave na razmirice između njih i pronađu zajednički mir.

Pisac: Vilijam Šekspir;
Književni rod: drama;
Književna vrsta: tragedija;
Vreme radnje: 16. Vek;
Mesto radnje: Verona, Mantova (zemljotres);
Tema: tragična ljubav između Romea i Julije, što će pobediti mržnju;

Analiza lektire Romeo i Julija

Ovde se nalazi cela lektira Romeo i Julija, ukratko prepričano kroz celine, gde se prožima sama fabula.

Ekspozicija

Prilog: najavljuje radnju, ukazuje na mesto i naglašava trajanje glume.

I čin: silina mržnje dočarana gradacijski; sukob između sluga, rođaka i građana. Zatim i knez Kapulet traži mač da se sukobi sa knezom Montegi, dolazi treći i preti smrću ako se ponovo sukobe. Benvolio govori o Romeovoj ljubavi prema Rozalini (izveštačena ljubav koja nije uzvračena jer se zamonašuje). Paris prosi Juliju, a njen otac organizuje zabavu. Romeo slučajno saznaje za zabavu zahvaljujući nepismenosti sluge.

Benvolio nagovara Romea da odu na zabavu da bi video ostale devojke i zaboravio Rozalinu. Dadilja i grofica Kapulet nagovaraju Juliju da je Paris dobra prilika. Romeo sluti kobnu sudbinu i smrt. Na zabavi Romeo i Julija se zaljubljuju na prvi pogled; grof Kapulet sprečava Tibalda da napadne Romea jer je gost i smatra ga izuzetnim plemićem. Romeo je poljubio Juliju ne znajući ko je ona. Dadilje im otkrivaju istinu, Julija sluti nesreću.

Zaplet

– Prilog: hor veliča Romeovu uzvraćenu ljubav.

Razgovor koji potvrđuje snagu njihove ljubavi. Dolazi Monah Lavrentije, on dobro poznaje Romea (znao za Rozalinu). Pristaje da venča Juliju i ispuni Romeu želju, nada se pomirenju porodica. Dadilja se raspituje o budućim namerama Romea, a on poručuje Juliji da dođe kod monaha da bi se venčali. Dadilja prenosi vest.

Kulminacija

R i J. su se venčali. Tibaldo ubija Merkucija, a Romeo Tibalda. Knez osuđuje R. na progonstvo; svako ga može ubiti. J. proklinje prvo R. jer joj je Tibaldo blizak rođak. R. doživljava užasno kaznu, jer život bez J. nije život. R. i J. tajno provode noć u njenoj kući. Roditelji žure da Juliju udaju u četvrtak za Parisa. Ona odbija, otac joj preti batinama i izbacivanjem. Dadilja pokušava da je odbrani, ali posle staje na stranu roditelja. Ona odlazi kod monaha i odlučuje da se ubije ako joj on ne pomogne.

Peripetija

– Paris odlazi kod monaha da najavi venčanje za četvrtak. Julija dolazi „na ispovest“.

– plan monaha Lavrentija –

Juliju snabdeva napitkom koji je napravio da bi izbegla udaju za Parisa. Planira da pošalje pismo Romeu u Mantoru kako bi se na vreme vratio i došao na Julijinu grobnicu pre nego što se ona probudi. Julija se vraća kući i glumi radost da bi skrenula pažnju sa sebe. Strahuje da je u pitanju pravi otrov, plaši se duhova, buđenja pre nego što dođe Romeo i da će poludeti od straha u grobnici, ali ona ipak ispija napitak.

Rasplet (IV i V čin)

Dadilja i roditelji pronalaze „mrtvu“ Julija i oplakuju njenu smrt. Prisutan je i Paris koji kroz svoju tužbalicu pokazuje da je iskreno voli i žali što je mrtva. Do Romea stiže vest da je Julija mrtva pošto monah ne uspeva da uđe u grad zbog kuge. Romeo odlazi u svoju apotekaru i kupuje pravi otrov. Vraća se u Veronu i na Julijinoj grobnici zatiče Parisa i ubija ga, zbog ljubomore. Na samrti Paris traži da bude položen tako pored Julije. Romeo izvršava samoubistvo otrovom, a Julija se budi i kad njega vidi mrtvog, probada sebe njegovim mačem.

– Objašnjenje monaha, pomirenje porodica i knežev govor. Porodice se mire i obećavaju…

Analiza likova

Glavni likovi u delu su Romeo, Julija, Merkucio, Tibalt, Monah Lavrentije, Dadilja, Benvolio, grof Kapulet i grof Montagi. Evo koje su to glavne osobine likova.

Opis Julije

Ima 14. godina, aristokratsko poreklo. Izuzetne lepote (R. se na prvi pogled zaljubljuje kao i Paris). Odana, domišljata, hrabra (beži sa R., pije otrov). Emotivna, poslušna dok nije bila ugrožena ličnost. Naivna, ima jaku intuiciju i čita ljude. Požrtvovana (spremna da se okrene svega zbog ljubavi). Simbol tragične ljubavi. Praktična.

Opis Romea

Ima 17 godina, plemićkog porekla. Obrazovan, iz višeg plemstva (Romeu je dozvoljeno da nosi oružije). Hrabar (najbolji vitez, „preskače zid…“). Njegova analiza kaže nam da je odan prijatelj, požrtvovan, druželjubiv i otvoren (prijatelji znaju za Rozalinu, dobro se poznaju, šale se). Zaljubljive prirode, naivan, prenagljen/impulsivan. Nepraktičan, voli svoju porodicu, ima blizak odnos sa porodicom.

Opis Dadilje

Nije plemićkog roda, ali ima slugu. U povlašćenom položaju zato što Juliji zamenjuje majku. Neobrazovana, brižna prema Juliji, verna, hrabra, požrtvovana, pričljiva, vedrog duga, ume da čuva tajnu, saosećajna/empatična.

Opis Monaha Lavrentija

Sveštenik širokih shvatanja (renesansni tip) što govori da je visokouman, mudar, plemenit, hrabar, odgovoran.

Opis Sluga

Koristoljubivi, hladnokrvni, surovi. verni svojim gospodarima i vulgarni kad se odnose prema ženama.

Karakteristike grofa Kapuleta i grofa Montagi

Višegodišnja mržnja i sukobi, surevljivost. Imaju mlade žene, briga o porodici. Odani, ponosni, stalo im je do ugleda porodice. Uživaju u položaju i bave se politikom.

Mlada Aristokratija

Impulsivni, druželjubivi, šale se, bliski su. Tako uživaju u prednosti položaja. Obrazovani, hrabri, romantični, zaljubljivi, odani, skloni avanturama, relativno nezavisni.

Ženska aristokratija

Zavise od odluka muževa (očeva). Ograničeno kretanje, brigu i svoju decu prepuštaju dadiljama. Staju na stranu muževa, patrijarhalno vaspitane. Organizuju proslave. Bonton, uče kako da se ponašaju, ručni radovi, umeju da sviraju klavir, violinu… Moraju da znaju da plešu, uče jezike.

Najlepši citati iz dela Romeo i Julija

“Ko nikad nije osetio rane, taj se ožiljcima smeje..
(Julija se pojavi gore.)
Ali tiho, kakvo svetlo sviće kroz onaj prozor?
To je istok, a Julija je sunce!“
– Romeo

“O Romeo, Romeo, zašto si ti Romeo?
Zaniječi svog oca i odreci se svog imena.
Ili, ako nećeš, budi mi samo prisegnuta ljubav,
i ja više neću biti Capuletti.“
– Julija

Ako baš i ne volite da čitate knjige filmske adaptacije dela Romeo i Julija su za vas

 • Film Romeo i Julija koji dolazi iz 1936. godine koja je bila nominovana za oskara
 • Verzija iz 1968. godine koja je bila najprofitabilnija adaptacija Šekspirovih dela u svoje vreme
 • Moderna verzija 1996. godine sa Leonardo Di Kaprijem u glavnoj ulozi, gde se pritom koristi originalni dijalog. Trejler možete da pogledate ovde:

Pouka

Pouka dela Romeo i Julija je puštanje porodičnih rana u zaborav, i ne dozvoliti emocijama da ovladaju našim životima. Montagi i Kapuleti su dozvolili da staro porodično rivalstvo preuzme njihov život, kao i život njihove dece.

O piscu Vilijamu Šekspiru

Vilijam Šekspir je rođen u XVI veku u Stratfordu na Ejvonu. Bio je treće od osmoro dece čiji je otac uspešan trgovac (godinu dana i gradonačelnik). Posle finansijske propasti napušta školu da bi pomogao ocu. Sa 18 godina će se oženiti Anom Varime i dobio troje dece, ćerku Suzanu i sinove blizance. Loza je brzo bila mrtva.

Sa 20 godina odlazi u London i bavi se radom u pozorištu (piše komade, režira i glumi, postaje upravnik pozorišta „Klop“ i živi luksuzno). Postaje suglasnik glumačke grupe, vraća se u Stratford i živi povučeno okružen prijateljima.

Šekspirove faze stvaralaštva:

I rana faza: preovladava optimizam, renesansni duh, desetak komedija.
II srednja faza: pesimizam, bavi se najtamnijim stvarima.
III pozna faza: tragikomedije i soneti.

Šekspirova dela:

Komedije: „Ukroćena goropad“, „Dva viteza iz Verone“, „San letnje noći“, „Mletački trgovac“, „Vesele žene vindsorske“, „Uzaludan ljubavni trud“, „Mnogo muke ni oko čega“, „Sve je dobro što se dobro svrši“, …

Istorijske drame: „kralj Džon“, „Julije Cezar“, „Tit“, “Hamlet“ …

Tragikomedije: „Bura“, „Zimska bajka“.

Komentari32 коментара

 1. Imam da napisem za ocenu opis likova: Merkucio, Benvolio i Tibaldo. Treba da opisem njihove karakteristike, osobine, i neke dogadjaje, plus neki stihovi. Ako bi mi neko napisao, bila bih mu veoma zahvalna. Treba mi sto pre. Hvala unapred!

 2. Lara Nikcevic

  Je li neko moze da mi kaze
  zasto Sekspir prvo pise u prozi i u stihu?
  i takodje koji su elementi komike?
  hvala unapred!

 3. ovo je super taman da prepisem da se ne mucim dzabe ionako niko nece znati xD

 4. ova Julija ima samo 13 godina sta je ovo a udaja neka nesto boze pomozi ko neka decija pornografijaa strasno 🙁

 5. Sajt nije los. Delo nije romanticno. Sve u svemu gadi mi se i skola i lektira i pismeni.

 6. Aca Gagijev drug

  Gago samo se usudi da ovo koristis za pismeni. Ja sam vec prepisao sa ovog sajta i ja cu da ga koristim. Ti promeni nesto da nas ne bi provalili!!!

 7. jel mi moze neko reci sto pre size za Romea i Juliju.Hvala u napred!

 8. Treba mi prepreke ljubavi Romea i Julije i bitne odluke izvrsene na brzimu ako moze do veceras bio bih mnogo zahvalan!!!! 😀

 9. MOLIM VAAAAAAAS IMAM JEDAN PROBLEM TREBA MI IZ LEKTIRE ROMEO I JULIJA,DEBATU RADIMO,TREBA MI ARGUMENTI I PROTUARGUMENTI NA STRANI RODITELJA I NA STRANI ROMEA I JULIJE,MOLIM VASSS,DA MI NEKO NAPISEE,MOLIM VAS :* bar nekolikooo

 10. Treba mi hitno tema „Moj dozivljaj tragedije „Romeo i Julija.“ Jel moze?

 11. Hvala mnogo možete li samo reći koje bio tibaldo nisam baš razumjela

 12. Imam pismeni dnas na temu Analiza Romeo I Julije….Ovaj sajt mi je bio od odlicne pomoci sve Sam prepisao na casu. HVALA !!!!

 13. Ah, toliko pitanja, a nijedan odgovor. Izgleda da je vecina nesrecnika na pogresnom mestu.

 14. mateja ruski

  hvala puno!!!!!!prepisala sam sve odrečidoreči mislim dacu dobiti pet kao i uvek!!!!!jos cu da napravimplakat da se jos malo ulizem nastavnici u dupe hhihihihhihihi (poz za dragoslavu ljubav najvechu♥)

 15. Mladen Mladenovic

  Cao.Potrebna mi je pomoc u vezi drame, dobio sam zadatak da opisem Porodicu Kapulet i porodicu Montagi, kao i lik Parisa.Da li biste mogli da mi date neki savet sta bih mogao da pisem, a prva godina sam gimnazije?Hvala vam puno unapred. 🙂

 16. Najbolje je da počneš sa detaljnim analiziranjem njihovih dijaloga i monologa. Porodice, same po sebi, možeš da opišeš u nekim opštim crtama, prema podacima koji su dati u samom delu. Možeš se pozabaviti i odnosima između likova unutar jedne porodice, to je često ključno za razvijanje likova i radnje. Za individualne likove, sa druge strane, treba pažljivo da pročitaš delove drame u kojima su oni akteri i da analiziraš postupke, kako bi imao uvid u kompletnu ličnost. Postavi se kao da si ti lik ili deo priče i pokušaj da pišeš o tome kako ti shvataš radnju i likove. Nadam se da smo bili od pomoći.

 17. Andjela Arsic

  Veo lepo ali tuzno.Zar prava ljubav nemoze pobediti mrznju.

 18. Andjela Arsic

  Veoma lepo ali tizmo.Zar prava ljubav nemoze pobediti mrznju.

 19. Samo da nastavnik ne provali i da maja nije s ovog sajta Prepisivala xD

 20. Pozz za Pacariza 😀 Nastavnice ne brinite se,nismo mi ono sami sastavljali

 21. Veoma poucna pricica koja me podstice da izvrsim isto sto su romeo i julijeta. Sa svojom ljubom odlazim sutra do hrama Sv. Marka ozenicu je u cao zdravo svete

Ostavite komentar