Saveti za organizaciju venčanja

Dan venčanja je definitivno poseban dan u životu mladenaca, međutim, njegova organizacija i planiranje koje traje mesecima umeju da budu izazovni i stresni. Potrebno je misliti o mnogo toga – od najkrupnijih pa sve do najsitnijih detalja, kako bi celokupna proslava bila baš kako je zamišljena.

U nastavku teksta pročitajte savete za organizaciju venčanja – kada poćeti sa planiranjem, kako upravljati budžetom, kako pronaći idealnu salu za svadbe i druge.

Mladenci

Koliko unapred početi sa planiranjem?

Vreme planiranja svadbenog dana je individualno. Neki se odlučuju da ovaj proces započnu i godinu dana ranije, dok drugi radije biraju da završe sve stavke nekoliko meseci unapred, što je verovatno dosta stresnija varijanta.

Najbolje je da započetak razmislite o tome šta sve treba organizovati – od odabira sale za svadbe, pravljenja liste gostiju i biranja venčanice, pa sve do najsitnijih detalja poput dekoracije na stolovima.

Jedna od opcija je svakako da angažujete profesionalne organizatore proslava i prepustite njima veći deo posla. Uz konsultaciju sa njima možete iskazati svoje želje, a potom uživati bez obaveza u mesecima pred venčanje.

Kada je potrebno da uručite pozivnice gostima?

Ovo je još jedna stvar koju možete sami odlučiti, ali obično se radi o periodu od nekoliko meseci pre same svadbe pa sve i do godinu dana ranije. Ukoliko sami šaljete pozivnice poštom, imajte u vidu da je to potrebno uraditi na vreme, kako bi zvanice imale sasvim dovoljno vremena da potvrde svoj dolazak.

Sa druge strane, postoji i veoma lakša i efikasnija opcija a to je slanje pozivnica online. Svojim gostima možete poslati digitalne pozivnice putem elektronske pošte i zatražiti molbu za potvrdu dolaska u neophodnom vremenskom roku.

Svakako, za koju god varijantu da se odlučite, mislite na svoje zvanice kojima je potrebno određeno vreme da isplaniraju dolazak, organizuju putovanje u slučaju da je neophodno, kupe poklone i svoja odela i slično.

Isplanirajte troškove organizovanja venčanja

Kada napravite listu svih neophodnih elemenata za planiranje, vreme je i da razgovarate o budžetu. Ukoliko isplanirate okvirni budžet za venčanje, moći ćete efikasnije da realizujete i precrtavate jednu po jednu stavku sa spiska.

Odredite ono što vam je neophodno i ono bez čega se može. Tako su venčanje u crkvi i opštini, venčanica, muzika, cipele, frizura, odelo za mladoženju, sala za proslave, muzika, burme i fotograf samo neke od stavki koje se kod većine mladenaca podrazumevaju.

Čak i ako planirate manje venčanje, u krugu najbližih i u maminoj staroj venčanici, opet morate isplanirati svoje troškove i razgovarati o budžetu za moguće troškove.

Sala za venčanja

Odabir sale za venčanje

Pri odabiru idealne sale za venčanje, potrebno je da uzmete nekoliko kriterijuma u obzir. Nekim parovima je važniji sam izgled sale, dok drugi na prvo mesto stavljaju komfor i fukncionalnost. Bilo kako, univerzalni faktori ne postoje, te prilagodite odabir sale svojim željama.

Ono na šta morate biti spremni je da je veliki broj sala za proslave rezervisano jako dugo unapred. Stoga, krenite u potragu što pre, kako se ne bi desilo da je restoran sa vaše liste želja nedostupan na vaš specijalan dan.

Najpre uzmite u obzir broj svojih zvanica, jer ne bi trebalo da vam u sali bude prevelika gužva, kako bi svi mogli komforno da se kreću i đuskaju na podijumu. Takođe, dobro razmotrite ponudu restorana – šta je sve uključeno u cenu i kakva je ponuda pića i hrane.

Isto tako, proverite sa vlasnicima sale da li je dekoracija uključena u cenu ili je potrebno da to sami organizujete. Nemojte zanemarivati ovaj deo, jer je dekoracija jedan od ključnih detalja tog specijalnog dana.

Angažujte fotografa za najlepše uspomene

Odabir dobrog profesionalnog fotografa za dan venčanja je jedna od najvažnijih stvari tokom organizacije svadbe. Ukoliko angažujete nekoga ko je odličan u svom poslu, imaćete kvalitetne uspomene koje ćete čuvati decenijama.

Zbog toga je dobar fotograf definitivno nešto na čemu ne treba da štedite, jer su zabeleženi i očuvani trenuci koje on može da vam obezbedi od neprocenjive vrednosti.

Pri odabiru fotografa, dobro istražite njegove prethodne radove i portfolio fotografija. Tako ćete najsigurnije moći da vidite da li vam se dopada njegov stil i da li će vaše uspomene biti onakve kakve ste zamislili.

Takođe, obavite razgovor sa njim i uputite ga u detaljan plan i satnicu na dan venčanja. On će se bolje organizovati da bude kod vas na vreme i da ne propusti ni jedan važan trenutak iza objektiva.

Muzika i veseli mladenci za odlićnu svadbu

Odgovarajuća muzika je jedan od ključnih elemenata za nezaboravnu i dobru atmosferu na vašoj proslavi. Ali, kao i restoran, i muziku bi trebalo rezervisati na vreme, posebno ukoliko je vaš datum u sezoni kada se održava najveći broj venčanja – proleće i jesen.

Dogovorite muzički program sa muzičarima prema svom i afinitetu svojih gostiju. Cilj je da se svi dobro provedete, te bi trebalo da muzika razigra sve prisutne svuda po podijumu.

Ovo su bili samo neki od saveta za organizaciju venčanja, ali znajte da je spisak obaveza dug. Svakako, nadamo se da vam je tekst bio koristan i da ćete se nezaboravno provesti na svoj sudbonosni dan. Srećno!

Podeli