Saveti za pakovanje – kako se spakovati za selidbu

Planirate da se selite?

Selidba je jedan od većih koraka u životu gotovo svakog pojedinca, posebno ako govorimo o preseljenju u vašu novu nekretninu, osamostaljivanju, odvajanju od roditelja ili započinjanju zajedničkog života sa partnerom.

Kada ste već pronašli novi životni prostor i renovirali ga po vašoj meri, sledi pakovanje nameštaja, odeće, dekorativnih sitnica i pokućstva. Pakovanje neretko može da izazove stres, ali ne mora uvek biti tako. U nastavku teksta pročitajte naše savete za pakovanje i u proces selidbe uđite pripremljeni!

Selidba u toku

Odaberite pouzdanu agenciju za selidbe i olakšajte sebi proces pakovanja

Brza, pouzdana i efikasna usluga selidbe je jedan od najboljih načina da olakšate sebi proces selidbe.

Da li znate šta ona podrazumeva?

Pouzdane agencije za selidbu imaju timove profesionalaca koji će vam sa puno pažnje pomoći prilikom preseljenja. Kod njih se možete odlučiti za uslugu kupovine kutija, prevoza stvari, ali i kompletnu uslugu pakovanja i prevoza.

Sve što je potrebno jeste da uzmete svoj telefon, istražite ponudu na internetu i odaberete ageniciju sa najboljom ponudom i recenzijama.

Ako napravite pravi izbor agencije, možete biti sigurni da će njihov tim spakovati vaš nameštaj, brinući da se on ne ošteti i bezbedno preveze sa tačke A do tačke B. U zavisnosti od količine i veličine nameštaja možete odabrati kombi prevoz ili prevoz stvari kamionom.

Osim efikasnosti prevoza do željene lokacije, tim profesionalaca pobrinuće se da vaš nameštaj bude spakovan na pravilan način, s obzirom na to da poseduju profesionalnu opremu – streč folije za pakovanje, lepljive trake, ali i pucketave folije, uz koje možete biti sigurni da se čak ni lomljivi, osetljivi predmeti neće oštetiti.

Sada dolazimo i do sitnica koje najveći deo ljudi samostalno pakuje, te pogledajte savete kako da vam ovaj deo selidbe bude što manje stresan.

Redosled pakovanja – kako je najbolje pakovati se

Redosled pakovanja je jedna od najvažnijih stavki za efikasnost preseljenja. Pakovanje bi trebalo da započnete od stvari koje najmanje koristite. To mogu biti suveniri i dekorativne sitnice iz vašeg doma, koje nemaju određenu funkciju, te vam neće biti neophodne tokom procesa.

Takođe, među prvima na listi treba da se nađe odeća za drugu sezonu u godini. Primera radi, ako se selite tokom kasnog proleća, započnite pakovanjem kaputa, zimskih jakni, kapa, šalova, džempera i drugih debelih komada odeće. Osim toga, na početku spakujte posteljinu za drugo godišnje doba, tanjire, šolje i escajg za specijalne prilike i slične predmete koje retko koristite.

Odaberite metodu za pakovanje u skladu sa vašim potrebama

Metode za pakovanje su najrazličitije. Mnogi pakuju stvari po bojama, drugi po nameni, a metoda koju vam predstavljamo je njihova kombinacija.

Za pakovanje pokućstva izuzev kutija biće vam potreban i jak selotejp, folije, novine, papirići u boji, flomasteri i makaze.

Kako biste se lakše otpakovali u vašem novom stanu ili kući, predlažemo vam da pakujete sobu po sobu. Dakle, stvari koje u su namenjene za kupatilo, spakujete u jednu grupu kutija, stvari za spavaću sobu u drugu grupu, itd.

Na taj način, kada kutije prevezete do novog stana, odmah ih možete rasporediti po prostorijama i olakšati otpakivanje. Svaka soba može da ima svoju boju, te je predlog da kutije označite papirićima u boji. Pored toga kratko dopišite šta se u njima nalazi i pakujte stvari slične namene zajedno.

Kako spakovati lomljive stvari

Pakovanje lomljivih stvari gotovo svima koji se sele predstavlja najveći stres, posebno ako se radi o skupim predmetima, ili stvarima za koje ste sentimentalno vezani.

Zato je izuzetno važno pronaći najbolji način za pakovanje lomljivih stvari.

U kutije ih pakujte tako da se između njih nađu zgužvane novine, a svaki predmet možete uviti u pucketavu, streč foliju, ili obložiti novinama. Tokom pakovanja ćete proceniti šta je najbolje rešenje za koji predmet.

Nakon lepljenja kutije selotejpom, predlažemo da je dodatno uvijete folijom kako ne bi postojala opasnost da se polomi. Ne zaboravite da na velikom papiru jasno naznačite da su unutra lomljive stvari i dopustite profesionalcima da pronađu najbolje mesto u kombiju za njih.

Kutije za selidbu

Pakovanje kablova – korisni trikovi

Sigurno je da u vašem domu posedujete jedan elektronski uređaj koji je kablovima uključen u struju, ali i povezan sa eksternim uređajima. Bilo da imate ruter, računar i druge mašine i uređaje, važno je da kablove pakujete na ispravan način kako vam ponovno povezivanje ne bi bilo problematično.

Ukoliko niste sigurni kako su kablovi utaknuti najbolje je da ih fotografišete ili označite bojama. Na primer, na kabl zalepite crveni papirić, a istom tom bojom označite njegov ulaz u uređaj.

Kada ih izvadite iz uređaja, rasporedite ih po kesicama, tako da svi kablovi za jedan uređaj budu u istoj kesici. Na kesicama napišite za koju mašinu su namenjeni, i sve zajedno kablove i uređaje – smestite u istu kutiju, na kojoj ćete to i naznačiti. Ovi trikovi biće vam od velike koristi.

Rešite se suvišnih stvari

Sigurno je da u vašem starom stanu već dugo čuvate stvari, kako iz sentimentalnih razloga, tako i pod parolom “popraviće se”. Mnogi u svojim stanovima imaju nefunkcionalne uređaje, stare komade nameštaja kojima škripe vrata, staru posteljinu koja se ne koristi, itd.

Selidba je odličan način da se ovih stvari rešite – poklonite ih ili prodate ukoliko su u dobrom stanju, samo ne odgovaraju vašim potreebama. Takođe, dok pakujete odeću, možete odvojiti onu koja vam je mala, ili je više ne nosite iz bilo kog razloga, te je poklonite onima kojima je potrebnija.

Nadamo se da vam je naš tekst pokmogao da se bolje pripremite za pakovanje za selidbu. Za kraj ćemo dodati da započnete pakovanje na vreme i napravite detaljan plan koji će vam pomoći da eliminišete nepotreban stres. Srećno!

Podeli