Saveti za studente: Udoban život i u garsonjeri

Kada ste student, uglavnom ne možete priuštiti sebi život u velikom stanu. Osim toga što se manji stan više isplati, studentu uglavnom ni ne treba mnogo prostora. Potrebno vam je samo mesto za spavanje i mesto na kojem možete učiti, jer ostatak vremena provodite na predavanjima ili van stana, sa prijateljima, zabavljajući se.

Ipak, to ne znači da ne možete obezbediti sebi udoban život u funkcionalnoj i sa stilom uređenoj garsonjeri. Pripremili smo savete kako da maksimalno iskoristite prostor, kao i koji kućni aparati i nameštaj su najbolji izbor za povećanje komfora u stanu male kvadrature. Pročitajte.

Povećajte funkcionalnost stana

Krevet, radni sto, rešo kuhinja i kupatilo – u poređenju sa prosečnom sobom u studentskom domu, garsonjera ne nudi više, a ni bolje uslove za stanovanje. No za razliku od stanara u domu, student koji privatno iznajmi stan ipak može uneti izvesne izmene i tako unaprediti funkcionalnost prostora u kome živi.

Osamostaljivanjem i selidbom iz roditeljskog doma u studenski stan često se mnogi mladi ljudi po prvi put suočavaju sa brigom o nekim kućnim obavezama. Priprema obroka, pranje veša, peglanje, plaćanje računa – samo su deo te duge liste.

Da biste imali što više vremena za učenje, potrebno je da se “snađete”. Koliko god kuhinja bila mala u njoj možete napraviti mesta za mikrotalasnu pećnicu za instant podgrevanje jela. Umesto širenja veša na sušilici posred stana, mašine za sušenje veša su odlična opcija, idealna za vlažne i hladne mesece. Mnogi modeli ovih mašina imaju i programe koji će vas osloboditi dodatnog posla oko peglanja. Mini usisivač za skupljanje mrva sa stola i oko stola ne zauzima mnogo mesta, a i te kako je efikasan u čišćenju.

Osim pametne kupovine kućnih uređaja, postoje još neki koraci koji vam mogu pomoći da ostvarite maksimalan komfor čak i u garsonjeri.

Usvojite inovativne metode za odlaganje stvari

Prema mišljenju mnogih dizajnera, za funkcionalnost i udobnost u malom stanu ključno je skladištenje. To znači da je najveći problem u garsonjeri upravo u nedostatku prostora za ormare i uopšte mesta za odlaganje.

Kutija – stočić za kafu, taburei u kojima možete skladištiti razne sitnice, otvorene police do plafona ili pak prilagođene police za neki nezgodan ćošak, kao što postoje na potkrovlju, na primer, sve su ovo pametni načini da upotrebite prostor maksimalno.

Krevet sa velikom fiokom ili kutijom takođe može biti odlično mesto za odlaganje, i to ne samo posteljine, već i knjiga, fascikli, pa čak i odeće.

Polica za knjige kao pregradni zid

Studentu nikad dovoljno mesta za knjige i udžbenike, zar ne? Zašto onda ne biste postavili policu za knjige tako da posluži kao pregradni zid? Nekad mali prostori poput garsonjera zahtevaju vizuelnu pregradu kako bi prostor bio najprikladniji za život. Polica za knjige je u ovom slučaju odlično rešenje, jer sa njom  dobijate dodatni prostor za skladištenje, a uz to “ukroćuje” nered vizuelnim deljenjem prostora. Naravno, osim knjiga na ovu policu možete postaviti i neke druge dekorativne detalje, poput ramova za slike i dragih drangulija koje ćete poneti iz roditeljskog doma.

Okrečite zidove u belo

Ako već neko vreme živite u istom stanu i potrebno mu je krečenje, iskoristite ovu priliku da “osvetlite” prostor belom bojom ili nekom pastelnom nijansom. Ne eksperimentišite, samo okrečite u jednu boju. Jednobojni zidovi stvaraju iluziju udaljenosti i otvorenosti, zbog čega ceo prostor izgleda veći no što jeste. Za one koji žele da izbegnu sterilnu belu, sličan efekat može se postići svetlim nijansama žute, narandžaste, zelene. Kod malih prostorija je bitno izbeći šare na zidovima, zbog njih prostor deluje još manje, a stvaraju utisak nereda.

Redovno čistite stan

Čišćenje nije baš omiljena aktivnost studenata, ali je neophodna za udoban život u stanu kako velike, tako i male kvadrature. No u garsonjerama je posebno važno redovno pospremati. Ovo se jednako odnosi na održavanje čistoće kao i na raščišćavanje stvari koje ne koristite često (ili uopšte).

Sezonsko raspremanje je zgodno za izbacivanje suvišnih predmeta. Zimsku odeću, jakne i džempere u proleće možete vratiti roditeljima, kao što možete učiniti u jesen sa letnjom garderobom. Društvene igre koje ne igrate mesecima, knjige koje ste pročitali ili udžbenici za ispite koje ste položili takođe možete skloniti sa polica – i napraviti mesta za nove. Ako živite duže od godinu dana u istom stanu a držite stvari koje nijednom niste upotrebili, to je definitivno znak da im tu nije mesto.

Birajte rasklopiv nameštaj

Krevet, sto za ručavanje ili radni sto ako se može rasklopiti mesto mu je u vašem malom stanu. Posebno zgodni su most-ormari sa ležajem koji se razvlači, odnosno sklapa tako da bude fotelja ili sofa za sedenje. Trpezarijski sto koji izvlačite iz ormara samo za obroke, a potom sklopite takođe je korisna stvar.

Druga mogućnost su okrugli stolovi. U uskim prostorima je lakše sedeti, a i kretati se oko okruglog stola bez oštrih uglova. Sto pravougaonog oblika zauzima veliki prostor, a posebno je nezgodno ako naletite na njegove ivice svaki put kad prođete kraj njega.

Okačite ogledala na zid

Da, na samom ulazu u stan nalazi se malo ogledalo, ali to nije razlog da okačite još neko na zid. Ogledala odražavaju svetlost, pa će učiniti da vaša ušuškana garsonjera izgleda veće. S obzirom na to da se prave u svim oblicima, veličinama i stilovima, neće vam biti teško da pronađete ogledalo koje savršeno odgovara vašem stilu i dizajnu enterijera.

Pored toga što stvaraju iluziju većeg prostora, ogledala su  jednostavan način da dodate zidovima funkcionalni dekor. Malo ogledalo na ulazu zamenite većim, a iznad komode postavite nekoliko manjih. Ukoliko ste ljubitelj umetničkih fotografija i želite da od jednog zida napravite malu galeriju, uključite i ogledala u elegantnom ramu i tako ostvarite dodatni glamur.

Lampa, lampe, još lampi!

Osvetljenja nikad nije previše, a ovo pravilo posebno važi za male prostore poput garsonjera. Posebno zgodne su zidne svetiljke i lampe koje pružaju svetlost ne zauzimajući pod ili površinu stolova i polica.  Možete ih strateški postaviti iznad sofe ili radnog stola, tako da vam bude lakše čitanje, pisanje i učenje. Ne treba zaboraviti i to da su lampe poput ogledala nosioci i funkcionalnosti i stila.

Kako god da je uređen stan, da li više volite moderan ili tradicionalan izgled, rustikalan ili minimalan, klasične ili unikatne lampe, sasvim sigurno ćete pronaći onu koja se uklapa u koncept dizajna i odgovara vašem stilu.

 

Podeli