Šta je to magično u Novogodišnjim reklamama Koka Kole (a nije Deda Mraz)

Voleli Koka Kolu ili ne, priznaćete da su zimski praznici gotovo nezamislivi bez, već tradicionalnih, Koka Kolinih reklama u kojima glavnu, (ređe sporednu) ulogu, igra Deda Mraz. Saznajte šta još daje „magiju“ novogodišnjim reklamama.

figurica Deda Mraz

 

Javnost je sa svojim „pričama“ otišla čak toliko daleko da smo svi uvereni da ja Koka Kola izmislila Deda Mraza. Naravno, ovo nije istina ali jeste tačno da je globalnu slavu, simpatični debeljko stekao upravo zahvaljujući Koka Koli.

Rekoh li „debeljko“ u prethodnoj rečenici?!

Ko kaže da je Deda Mraz Debeo?!

– Da li ga je takvim predstavio Tomas Nast, američki karikaturista koji je prvi ilustrovao njegov lik, ili Koka Kola? Tačan odgovor je – Tomas Nast!

Novi Koka Kolin Deda Mraz je sasvim solidnog stasa, iako ga u reklami „slikaju“ u krupnom planu tako da se stomak ne vidi. Ipak, po konfiguraciji njegovog lica, da se zaključiti da čovek nema problema sa gojaznošću.

Ipak, nameće se pitanje zašto je „Koca“ zamenila Deda Mraza u svojoj reklami? Možda zato što je onaj prethodni umro? – da, možda se čak i sećate vesti iz 2014-e koja je odjeknula planetom. „Umro je Deda Mraz“! Bejaše to pokojni Džon Mur (John Moore), čuveni Deda Mraz iz reklame za Koka Kolu.

slika

Novi Deda Mraz?

Ovogodišnji Koka Kolin Deda Mraz, kažu mnogi, nije autentičan. Iako je, po tradiciji, Koka Kolin Deda Mraz model za sve ostale Deda Mrazove.

Brada kao da mu nije dovoljno gusta i duga, kosa – naročito, kostimu kao da nedostaje belo krzno, čak je i čuvena dedamrazovska kapa redizajnirana utoliko što umesto bele grudve na vrhu ima praporce. Baš interesantno!

U ovogodišnjoj reklami Deda Mraz se pojavljuje tek na kraju ali, ipak, reklama je, kao i sve prethodne, očaravajuća.

Šta je, osim Deda Mraza, čini toliko magičnom? Praznični duh, sreća, porodica, zajedništvo, darivanje… Sve ono što inače čini Novogodišnju čaroliju.

Scenografija je uvek savršena: Toplina doma, mama pravi kolače, tata lampionima ukrašava dvorište, praznična večera, dečak koji čini dobra dela – poklanja ljudima, šta bi drugo nego – Koka Kolu: mami, tati, umornoj prodavačici… i na kraju, kad mu ostane još samo jedna, a i sam bi je rado popio, odluči da je sačuva za Deda Mraza. Predivno!

Naravno, Koka Kola se pobrinula i oko rasne ravnopravnosti te je ista reklama snimljena u više verzija, u kojima su glavni junaci belci, crnci i Azijati.

Najlepše, iako uvek najkraće i jedva uočljive scene u svakoj Koka Kolinoj reklami su oni simpatični bajkoviti gradići u kojima se dešava radnja reklamnog spota.

I na kraju, možete li Vi da zamislite Novogodišnju „čaroliju“ bez reklame za Koka Kolu?

 

Podeli