Stacionarne vs trakcione baterije – koje su razlike?

Stacionarne vs trakcione baterije – koje su razlike?

Sigurno ste se tokom života više puta zapitali kako funkcionišu pojedine stvari u našem okruženju i šta ih pokreće. Po kom principu radi viljuškar? Kako rade trafostanice ili elektrane? Međutim, kada krenete da pretražujete internet, naiđete samo na gomilu nepoznatih izraza. 

Danas mnoge stvari rade zahvaljujući baterijama. Od onih najmanjih, pa do onih ogromnih, sve one imaju isti zadatak – da pokrenu određeni mehanizam. U njima se nalazi hemijska energija koja se pretvara u električnu, na taj način omogućavajući nekom uređaju da radi. 

Danas na tržištu postoji veliki broj kompanija koje se bave proizvodnjom ili prodajom baterija. Jedna od takvih kompanija kod nas je Moldovanović doo. Kada je u pitanju Moldovanović baterije koje kod njih možete naći su izuzetnog kvaliteta i povoljne cene.

Kako bismo što bolje shvatili kako funkcionišu mehanizmi koji nas okružuju, u ovom tekstu ćemo vam približiti pojmove stacionarnih i trakcionih baterija, te ukazati na razlike koje između njih postoje.

Stacionarne baterije – rezervni izvor napajanja

Kada je reč o stacionarnim baterijama, one predstavljaju obnovljivi izvor hemijske energije. Najčešće se koriste kao rezervni izvor, tamo gde je napajanje električnom energijom potrebno samo u hitnim slučajevima ili u slučaju nužde.

Upotreba ovih baterija datira još od sredine XIX veka, a one se i do današnjeg dana koriste, ali u znatno unapređenoj verziji.

Upotreba ovih baterija je stacionarna, one se koriste za UPS uređaje (u pitanju su uređaji za besprekidno napajanje), alarmne sisteme, elektrane, trafostanice, krizne centre i slično. Ovo znači da baterija radi povremeno, samo u slučaju nestanka napajanja.

Prilikom izbora stacionarnih baterija koje će se naći u postrojenju, potrebno je obratiti pažnju na sva mesta gde će se one ugraditi, pa tek onda vršiti odabir onih koje će se postaviti.

Osobine stacionarnih baterija

Važno je napomenuti da stacionarne baterije imaju određene osobine zahvaljujući kojima ih možemo odvojiti od drugih vrsta (tačnije, trakcionih baterija). Mi vam ukazujemo na nekoliko glavnih.

 • Dugotrajne su
 • Otporne su na visoke i niske temperature, kao i generalno na sve uslove iz spoljašnje sredine
 • Kratko vreme punjenja
 • Niska cena
 • Otporne su na iznenadni gubitak kapaciteta
 • Imaju visoku specifičnu energiju
 • Mogu da izvrše više ciklusa punjenja i pražnjenja

Trakcione baterije – namenjene za pokretanje vozila

Ova vrsta baterija, daje električnu snagu pretežno za pokretanje i pogon vozila. Kod trakcionih baterija, glavni naglasak je na odnosu kapaciteta i težine, s obzirom na to da vozilo mora da ima u sebi ugrađen izvor napajanja. 

Trakcione baterije su olovno-kiselinske, a može se reći da je njihova upotreba ciklična. To znači da se one koriste u električnim vozilima, mašinama za čišćenje podova, viljuškarima, čamcima na električni pogon i slično. Dakle, u slučaju kada se baterija svakodnevno puni i prazni, kao i kada postoji veliko opterećenje na akumulator, zbog čega one moraju imati mogućnost brzog punjenja.

Ove baterije, kreiraju određenu količinu električne energije koja se koristi duži vremenski period, što za posledicu ima da trakcione baterije imaju mnogo veći kapacitet od svih ostalih.

Crno žuti bager na baterije

Osobine trakcionih baterija

Isto kao i stacionarne, tako i trakcione baterije imaju određene osobine. One su sledeće.

 • Relativno dobar odnos snage i težine u vozilu (manje i lakše baterije poboljšavaju performanse vozila)
 • Imaju nisku specifičnu energiju
 • Usled češćeg korišćenja i punjenja imaju kraći rok trajanja
 • Kratko vreme punjenja
 • Otpornije su na vibracije i promene pritiska

Kako da izaberem najbolju bateriju za ono što mi treba?

Ovo je, zapravo, veoma jednostavan zadatak!

Veoma je bitno da znate za koju svrhu kupujete bateriju. Ukoliko vam je potrebna baterija koju nećete često koristiti i koja će vam služiti kao rezervni izvor električne energije, onda je najbolje da nabavite stacionarnu bateriju. U slučaju da vam je baterija neophodna za vaše električno vozilo, onda je trakciona baterija upravo ono šta vam treba.

Nakon što odredite svrhu, obratite pažnju na cenu proizvoda. Često, na internet stranicama ne pišu cene ovih baterija. Ovo znači da ćete morati da se malo “iscimate” i kontaktirate prodavca ili da direktno posetite njegovu poslovnicu. Osim toga, fokusirajte se na odnos cene i kvaliteta proizvoda.

Zaboravite na internet kupovinu! Ne kupujete baterije za daljinski upravljač, već za mehanizam koji je mnogo složeniji, a samim tim i zahtevniji. Poseta radnji je nezaobilazna, jer će vam tamo stručnjaci sve detaljnije objasniti i usmeriti vas na kupovinu u pravom smeru.

Sagledajte karakteristike baterije. Pošto znate šta vam je potrebno, usmerite se na njene osobine i izaberite onu koja će najviše odgovarati potrebama. 

Zaključak: birajte najbolje

Kada birate neku od ove dve vrste baterije – stacionarnu ili trakcionu – vaš izbor je dugoročnog karaktera. Zato je veoma bitno da na prvo mesto stavite kvalitet proizvoda.

Za svoje potrebe izaberite samo ono najbolje što u datom trenutku možete da priuštite. Na taj način ćete izbeći moguće neprijatnosti do kojih može doći, ukoliko se desi neki kvar ili problem. 

Razlike između stacionarnih i trakcionih baterija su očigledne, što znači da sigurno nećete imati problem prilikom odabira jedne od ove dve vrste. 

Podeli