Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022: Sve o događaju godine

Ove godine Svetsko prvenstvo u fudbalu dobija skroz novu dimenziju. Po prvi put u svojoj istoriji biće održano na Bliskom istoku. I ne samo to, po prvi put nije održano tokom leta već će biti održano u novembru i decembru. 

Ljubitelji fudbala su navikli da im Svetsko prvenstvo stigne na leto, međutim, ove godine će morati sačekati nekoliko meseci. Zbog nemogućih vremenskih uslova za odigravanje mečeva tokom leta, termin odigravanja je pomeren za mesec novembar.

Razlog odigravanja Svetskog prvenstva upravo na Bliskom istoku jeste jednostavan – ogromna sredstva su uložena u izgradnju stadiona i čitave infrastrukture. 

pehar za svetsko prvenstvo u fudbalu

Nova era stadiona Svetskog prvenstva

Izgrađeno je 8 neverovatnih stadiona. Katar stadioni predstavljaju pravu budućnost arhitekture i graditeljstva za koje je izdvojeno između 6,5 i 7 milijardi dolara. 

Kada je odlučeno da će se Svetsko prvenstvo održati u Kataru, ta vest je naišla na ogromne kritike zbog same činjenice da su u tom predelu često visoke temperature čak i tokom zime, a kamoli u letnjem periodu. Ali, organizatori su dokazali da se i taj problem može premostiti. Svetsko prvenstvo je pomereno za novembar, a stadioni su maksimalno prilagođeni vremenskim uslovima i ispunjavaju sve standarde.

Stadion Lusail

Ovaj stadion ima kapacitet 80.000 mesta i na njemu je planirano da se odigra 10 utakmica, ujedno i prva i poslednja utakmica šampionata. Izgradnju ovog stadiona prati i veliki broj kontraverzi po pitanju uslova za rad, s obzirom da je prema proračunima organizacije Amnesty international tokom njegove izgradnje poginulo oko 15.000 radnika.

Al Thumama

Kapacitet ovog stadiona je 40.000 mesta i predviđeno je da se na njemu igra 8 utakmica. 

Ovaj stadion je dizajniran od strane katarskog arhitekte Ibrahim Al Jaidah koji je smislio da oda počast kulturi na jedan vrlo kreativan i specifičan način. Stadion je dizajniran u obliku tradicionalne satkane kape koju nose muškarci na Bliskom istoku koja se zove gahfiya.

Iako su stadioni odličnog dizajna i pomerili su mnoge granice kada je u pitanju arhitektura stadiona za Svetska prvenstva, tokom izgradnje se vodila briga i o štedljivoj upotrebi energije i postizanju najviših standarda energetske efikasnosti.

Khalifa international stadion

Kapacitet ovog stadiona je 45.000 mesta i planirano je da se na njemu odigra 8 utakmica. On je izgrađen 1976. godine, ali je za potrebe ovog Svetskog prvenstva renoviran 2017. godine.

Ovaj stadion je renoviran sa svim modernim principa kako bi pružio ne samo gledaocima, već i fudbalerima najbolji mogući komfor i ugođaj. Došlo je do promene eksternog izgleda stadiona, uvođenja novih, naprednijih tehnologija za bolji sistem rashlađivanja i postavljena je nova krovna nadsteršnica.

Al Janoub stadion

Kapacitet ovog stadiona je 40.000 mesta i na njemu je planirano da se odigra 7 utakmica. Područje na kom je izgrađen ovaj stadion je prethodno bio poznat po izronjavanju bisera, pecanju i moreplovcima koji su se tu nalazili. Iz tog razloga, dizajn stadiona asocira na jedra tradicionalnih brodova koji su nekada plovili tim područjem. Kroz dizajn ovog stadiona je sačuvano istorijsko nasleđe tog podnebja.

Inovativni sistem hlađenja je ono što je fascinatno u vezi ovog stadiona i on je dokaz da u Kataru za mundijal zaista mogućnosti za održavanjem prijatne klime čak i tokom najvrelijih dana.

Al Bayt

Kapacitet ovog stadiona je 63.000 mesta i na njemu će se odigrati 8 utakmica, ujedno i mesto susreta reprezentacija koje će igrati jedno od polufinala takmičenja. 

Dizajn ovog stadiona je prilično nesvakidašnji i upečatljiv zato što je pravljen da bi podsećao na tradicionalne šatori koji se koriste u pustinjskim oblastima na ovim podrčuja. Naziv Al Bayt je dobio upravo po nazivu tih šatora.

Ovaj stadion ima pokretni krov koji će zajedno sa naprednim sistemom za hlađenje omogućiti gledaocima i igračima dovoljno hlada i prijatnu atmosferu.

Education City

Kapacitet ovog stadiona je 45.350 i planirano je da se na njemu odigra 8 utakmica. On se nalazi unutar Fondacije za obrazovanje, pa je upravo iz tog razloga i dobio takav naziv.

Ukoliko posmatramo stadion iz ptičije perspektive, možemo da vidimo koliko on podseća na dijamant, a zahvaljujući rasveti i dizajnu, on će noću zaista i sijati kao pravi dijamant.

Kao što smo gore spomenuli, tokom njihove izgradnje se vodilo računa o energetskoj efikasnosti i o tome najbolje govori priznanje od 5 zvezdica za dizajn i gradnju od strane institucije GSAS(institucija koja se u ovoj državi bavi održivom upotrebom energije).

974

Kapacitet ovog stadiona je 40.000 i predviđeno je da se na njemu odigra 7 utakmica. Sagrađen je najvećim delom od tačno 974 brodska kontejera za transport robe, ali i drugih materijala zahvaljujući kojima će demontaža ovog stadiona nakon Svetskog prvenstva biti jednostavnija. Mimo toga, što je sagrađen od kontejnera, još jedan zanimljiv podatak vezan za ovaj stadion jeste da je 974 upravo pozivni broj ove države.

Ova neverovatni stadion može da bude jedan od primera za naredne arhitekte da shvate kako se za izgradnju ovako velikih i modernih objekata ne moraju potrošiti abnormalne količine novca, ali takođe i primer je da ove godine stadioni za SP u Katru imaju da pruže nešto potpuno novo i inovativno.  Pored toga, veliki broj delova će nakon demontaže biti iskorićeno u neke druge svrhe. 

Ahmad Bin Ali

Kapacitet ovog stadiona je 40.000 i na njemu je previđeno da se odigra 7 utakmica. 

Ovaj stadion možemo nazvati i recikliranim stadionom, zato što je veliki deo materijala za izgradnju iskorišćen upravo od starog stadiona nakon recikliranja. A veliki broj stolica će nakon Svetskog prvenstva biti doniran. 

Kada je u pitanju eksterni dizajn ugostiteljskih objekata i štandova kojima je okružen stadion, oblikovano su slično kao peščane dine. Još jedan od načina predstavljanja ovog predela.

lopta na terenu

Reprezentacije koje su se kvalifikovale

Na Svetsko prvenstvo 2022. godine kvalifikovale su se 32 reprezentacije, od kojih su 24 učestovale na prvenstvu 2018. Jedini debitant je upravo Katar

Reprezentacije Holandije, Ekvadora, Gane, Kameruna i SAD se vraćaju nakon što su propustile prvenstvo 2018. A Kanada se plasirala posle 36 godina i prvenstva 1986. kada je prvi put uopšte i učestvovala. Vels se plasirao na prvenstvo nakon 64 godine, što je rekordna razlika između dva učešća za neku reprezentaciju iz Evrope.

Četvorostruki svetski šampion – Italija, nije se kvalifikovala na drugo prvenstvo zaredom, što joj se desilo prvi put u istoriji, izgubivši u polufinalu baraža od Severne Makedonije. Italija je jedini bivši svetski šampion koji nije uspeo da se kvalifikuje. Domaćin prethodnog prvenstva –  Rusija je diskvalifikovana zbog ruske invazije na Ukrajinu. 

Reprezentacije koje su učestvovale na prvenstvu 2018, kao što su Panama, Kolumbija, Egipat, Island, Peru i Švedska se nisu plasirale na prvenstvo.

Simboli prvenstva

Svake put kad se održava Svetsko prvenstvo predstavi novi logo, maskotu i loptu. Oni se svi vezuju za zemlju i kulturu zemlje koja je domaćin. U nastavku vam predstavljamo simbole Svetskog prvenstva u Kataru.

Logo i slogan

Zvanični logo je predstavljen 3. septembra 2019. godine tokom svečanosti u Doha kuli, Centru grada Dohe i ruševinama tvrđave Zubarah. Logo oslikava trofej prvenstva, znak beskonačnosti, kao i broj 8 aludirajući na osam stadiona gde će se prvenstvo igrati.

Maskota

Maskota je predstavljena 1. aprila 2022. godine, tokom finalnog žreba za prvenstvo. Predstavlja lebdeću kefiju, tradicionalnu nošnju u Kataru, sa očima. La`eeb na arapskom znači profesionalni igrač. La`eeb će biti poznat po svom mladalačkom duhu, širiće radost i samopouzdanje gde god da je.

Zvanična lopta

Zvanična lopta za prvenstvo je predstavljena 30. marta 2022. godine i nosi naziv “Al Rihla”. Al Rihla predstavlja arapsko značenje za reč putovanje. Ovo je 14. po redu lopta dizajnirana od strane kompanije Adidas. Ova lopta dokazuje najviši nivo tačnosti na terenu i podržava veliku brzinu zbog svoje nove figure i površinske teksture.

Posledice odigravanja Svetskog prvenstva zimi po igrače

Svetsko prvenstvo se inače odigrava leti i igrači pre SP imaju kratak period da odmore, napune baterije i da ujedno stignu i da se pripreme za Svetsko prvenstvo bez posledica po njihovo zdravlje. Tempo je blaži nego u toku sezone. 

Dok su novembar i decembar naporni meseci za evropske fudbalske klubove. Mnogi igrači upravo iz tih klubova biće pozvani da igraju za nacionalne timove u Kataru. Shodno tome, evropske lige poput engleske Premijer lige, italinajske Serije A i španske La lige prekidaju svoje sezone nedelju dana uoči Svetskog prvenstva i biće nastavljene posle turnira. 

Što znači da igrači neće dobiti adekvatan odmor koji im je preko potreban pred Svetsko prvenstvo i šanse za povrede su samim tim veće. Da li će zbog ove odluke biti oštećen kvalitet SP, kao i sezone koja se nastavlja nakon njega?

avion kompanije katar

Katar Svetsko prvensto – Zanimljivosti o ovom turniru

Sem stadiona koji su remek delo i činjenice da je početak ovog Svetskog prvenstva u novembru mesecu, postoje još neke zanimljivosti i neke okolnosti koje ćemo podeliti sa vama:

  • Najskuplje Svetsko prvenstvo do sada – U izgradnju 8 prethodno opisanih stadiona i čitave infrastrukture oko njih uloženo je oko 200 milijardi američkih dolara. Pored stadiona, tu se nalaze i šoping centri, manji tereni za trening, prodavnice, škole i mnogi drugi građevinski objekti
  • Prvenstvo sa najviše posetilaca – s obzirom na to da su cene karata visoke, a za smeštaj i život u ovoj zemlji se treba pozamašna svota novca, zanimljivo je da je u novembru mesecu prema navodima kompanija Qatar Airways i Hamad International svaki dan rezervisano preko 1300 letova ka ovoj zemlji 
  • Olakšan transport – Gradovi domaćini kao što su Doha, Al Razzan, Al Wakrah i Lusail se nalaze nadomak jedan drugog i zahvaljujući odlično umreženim linijama metroa koje povezuju fudbalske stadione i gradove, posetioca će transport biti lak i brz.
  • Alkohol u Kataru – Alkohol u ovoj zemlji se uglavnom ne služi na javnim mestima i poprilično je skup. Katar stvarno ima stroga pravila po pitanju alkohola. Međutim, organizatori su morali da uzmu u obzir da dolaze posetioce iz celog sveta pa su i obezbedili fan zone sa pristupačnijim cenama alkohola 

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio zanimljiv i da ćemo se zajedno radovati pobedama koje će ostvariti fudbalska reprezentacija Srbije u Kataru. Onima koji će imati mogućnost da našu reprezentaciju isprate uživo u Kataru, želimo da budu najglasniji tokom navijanja, ali isto tako i da budu fer plej navijači!

Podeli