Svi benefiti zidnih panela u kulturnim i obrazovnim institucijama

Zidni paneli su atraktivan način da uštedite prostor, dekorišete enterijer ali i dobijete na funkcionalnosti prostorija. Zidni paneli su odličan saveznik i kada je u pitanju održavanje temperature, zvučna izolacija, ili vam je jednostavno potrebna zaštita zidova zbog okupljanja većeg broja ljudi.

Međutim, postoje situacije kada je u nekim nišama gotovo obavezno primeniti neku vrstu pregradnih i zidnih panela, kako bi se postigle otpimalne perfirmanse zvučne izolacije, održavanja temperature ili čak ventilacije. To su pre svega mesta kao što su obrazovne, naučne i umetničke institucije i radionice.

Učenici sede u učionici

1. Zvučna izolacija i besprekorna akustika

Zidni paneli nisu posebni samo po svom obliku – oni apsorbuju i zvuk! Kvalitetni pregradni zidovi sprečiće prelivanje, mešanje i ometanje zvukova iz različitih prostorija što je jedan od najbitnih kvaliteta pregradnih zidova u muzičkim školama ili studijima!

Jednostavnim, ali istovremeno i elegantnim zidnim panelima dobijate upečatljiv dizajn koji konzervira zvuk i daje dramatičnu notu akustici – drvo je odličan rezonator, samo treba povesti računa o rasporedu nameštaja unutar učionice.

Međutim, za poboljšanje zvučne izolacije između etaža, pored pregradnih i izolacionih ploča koriste se i – podne obloge. Pažljivo i znalački ugrađen parket ili laminat učiniće da prostorija izgleda celovitije, kao da se prirodno drvo nadopunjuje finim dodirom postignutim takozvanim “klik” sistemom.

MV Selection nudi podne obloge najvišeg kvaliteta koje lepo izledaju kako u manjim tako i u većim prostorima kojima je potrebna zvučna izolacija. Prirodna, drvena struktura odlično se uklapa u bilo koju prostoriju a sa robusnim delovima pregradnih panela na zidovima, postiže se besprekorna akustiku i čuvanje zvuka.

Da, sve ovo dobijamo upotrebom panela!

2. Pregradni zid – ušteda novca a dobijanje na prostoru

Pametnim korišćenjem dekorativnih zidnih panela, svaka sala (konferencijska ili samo učionica) može uspešno da se podeli na samostalne jedinice. Ovo je veoma bitno kod zgrada koje ne raspolažu velikom kvadraturom.

Ne morate imati zdanje od nekoliko stotina kvadratnih metara kako biste postigli izgled moderne i otmene institucije. Kombinacijom zidnih panela sa staklom napravlićete savršen pregradni zid koji je i dekorativan, ali poseduje i mnoge druge kvalitete – slične “pravom” zidu.

Pregradni zidovi su dobri kao i “obični”!

Pregradni zidovi predstavljaju veoma efektan, funkcionalan i relativno ekonomičan način pregrađivanja prostora u obrazovnim insitucijama u našoj zemlji, uzimajući u obzir se novčana sredstva ne nalaze tako često i u većem obimu – a predstavljaju i ekološki prihvatljivije rešenje.

Njihova mala težina, u odnosu na tradicionalno zidanje, značajno smanjuje težinu konstrukcije, što pozitivno utiče na stabilnost i dugotrajnost konstrukcije. Vrsta potkonstrukcije i tip ploča zavisi od traženih mehaničkih, akustičnih, protivpožarnih i vlagootpornih karakteristika zida i celokupne prostorije.

Postupak instalacije zidova je jednostavan i brz, a skraćuje i vreme dekorativnih obrada prostora jer se današnji pregradni i zidni paneli mogu kombinovati u bojama, oblicima i veličinama.

Muzički studio sa izolacijom

3. Skrivanje školskih tabla, monitora i video opreme

Šta je ono što kulturne i obrazovne institucije moraju da imaju kako bi svojim posetiocima i đacima pružili kvalitetno iskustvo? 

Moderna oprema!

Živimo u modernom vremenu. Stoga je neophodno ići u korak sa vremenom i tehnologijom. Međutim – svi znamo da, osim novca, kulturno-obrazovne institucije ponekad i nemaju mesta za “skladištenje” ovakvih, tehnično-tehnoloških pomagala u nastavi koja bi se koristila svaki dan u praktičnoj nastavi.

Dekorativni zidni paneli ovde dobijaju poseban značaj i upotrebu, možda i jednu od najbitnijih u školama. Zidni paneli, u poređenju sa ugradnim policama, ne moraju uvek da pokrivaju ceo zid kako bi mogli da prime monitore, video bimove i sličnu video opremu.

Klizna vrata napravljena od zidnih panela su jednostavno i elegantno rešenje za uređenje enterijera jedne, na primer, moderne učionice ili slušaonice koja ne raspolaže ogromnim prostorom ali želi da koristi savremene tehnologije u izvođenju nastave.

4. Besprekorna ventilacija i održavanje temperature

Zidni paneli od različitih materijala koriste se i za pravljenje prostorija u kojima je potrebno održavanje temperature konstantnom, poput hladnjača, komora, mlekara, sušara… Preporučuje se korišćenje panela u svim situacijama gde je, na bilo koji način, potreban visok otpor na vatru, redukcija zvuka i termoizolacija u objektima za razonodu, kao i u komercijalnim, industrijskim, higijenskim i drugim objektima.

Termoizolacioni paneli imaju visoku vatrootpornost i mali odnos provodljivosti toplote usled čega se smanjujju troškovi grejanja i povećava bezbednost od požara, a dobija prelep enterijer, ukrašen dekorativnim panelima i kliznim vratima koja stvaraju funkcionalnost, jednostavnost i udobnost

Ove dekorativne ideje omogućavaju dobru “prirodnu” ventilaciju jer se vazduh koji dobijamo spolja ne isušuje ali i ne vlaži previše, prolazeći između panela, čime se sprečava onaj neprijatni i zagušljivi miris memljivosti.

U prostoru koji zahteva odredjenu klasu, poput onih gde se izvodi nastava, slušaju predavanja, drže govori i kojim generalno cirkuliše veći broj ljudi, zahteva posebne načine “dovijanja” kako bi se na pravi način iskoristio sam prostor.

U njima čak i dekoracija, koja nesumnjivo mora da bude i otmena i elegantna – služi poboljšanju namene prostora. Najbolji način da se sve to postigne “jednim udarcem” jeste postavljanjem zidnih panela kao pregradnih zidova, na mestima gde je potrebma veća zaštita materijalnih dobra ili u delovima čestih mehaničkih udara. 

Zidni paneli su izrađeni od savremenih materijala koji štede vreme postavljanja, novac koji biste uložili u komplikovanje zidarske radove i veoma su energetski isplativi.

Podeli