Tipovi svadbe koje ćeš doživeti bar jednom u životu

Postoji nekoliko vrsta svadbi koje su karakteristične za Srbiju i ove prostore, a na njima ste sigurno bili, ili ćete biti u nekom trenutku vašeg života. Tradicionalisti se groze modernih svadbi, urbanisti se groze tradicionalnih svadbi, i to će zauvek biti jedan začarani krug.

Svadba

Tip svadbe mnogo zavisi i od toga u kom delu Srbije neko živi, kakav je njegov ekonomski status i ekonomska moć, i kakvu poziciju zauzima na socijalnoj lestvici. Osnovna stvar koja određuje tip naše svadbe jeste muzika. Kada su fokusu bendovi za svadbe Srbija se može pohvaliti raznovrsnim izborom, što bi se reklo od Nirvane do Silvane.

Naravno, uvek postoje izuzeci, i oni koji štrče van norme, ali norma je jedan dobar opšti pokazatelj šire slike društva.

Svadbe su ipak veoma važne u životu svakog pojedinca, kojoj god klasi da pripada, i kakav god stil da neguje, jer su one bitna prekretnica u životu. To je prelaz iz jednog života u kom smo najviše mislili na sebe, u zajednicu koja treba da funkcioniše na solidarnosti i međusobnoj brizi o članovima. Saznajte šta je to brak, i kakvi tipovi braka postoje.

Pročitajte koji su to tipovi svadbe karakteristični za Srbiju, i šta da očekujte na svakoj od njih, ukoliko već niste posetili sve.

Prava srpska svadba

Tradicionalna srpska svadba je karakteristična za provinciju. Na ovim svadbama možete videti sve stare običaje, kojih ima stvarno mnogo, pa vremenom se i oni polako selektuju. Međutim, atmosfera prave srpske svadbe i dalje postoji u svom punom obliku.

Što se tiče običaja, na pravoj srpskoj svadbi, postoje oni koji moraju da se ispune. Svadba počinje još u mladinoj kući, gde mladoženja dolazi da kupi mladu. Cenkanje sa bratom, ili nekim drugim članom porodice je u toku, a kada mladoženja ponudi privatljivu sumu, mlada se izvodi i predaje se mladoženji.

Mladoženja je u obavezi da uzme pištolj i iz prvog puta da skine jabuku sa najvišeg vrha u dvorištu, i tako pokaže svoju sposobnost.

Nekada je bio običaj da mlada obavezno baci žito preko krova, kako bi to donelo sreću novopečenoj porodici. Od kuće mlada i mladoženja idu ka opštini gde se održava zakonsko venčanje, a nakon toga se posećuje crkva i obavezno crkveno venčanje.

Kada se ovaj protokol obavi, prelazi se pod šatru, gde počinje prava srpska tradicionalna žurka. Na ovim svadbama je karakteristično da je prisutna sva moguća rodbina i širi komšiluk, jer gostiju uvek ima makar 300, a uglavnom 500.

Saznajte koji su to običaji poznati kada je u pitanju veridba, i kako da na tradicionalan način verite svoju buduću ženu, ako joj je porodica tradicionalna.

Muzika koju ćete ovde čuti su takozvani teški narodnjaci, uglavnom u dosta lošem izvođenju, jer je ozvučenje prilično loše. Moći ćete da jedete i da pijete do mile volje, u suštini, dok ne popadate.

Hipsterska svadba

U pitanju su moderni mladenci koji žele da naprave svadbu potpuno drugačiju od svih ostali, i pozovu samo najuže prijatelje jer sa rodbinom ne razgovaraju. Na ovom venčanju je sve posebno i specijalno napravljeno. Venačnica je obavezno handmade, dekoracija je posebno odrađena i osmišljavana mesecima.

Muzika koju možete čuti su pop hitovi poput Adele i Justina Timberlake, jer su mladenci i njihovi gosti previše kul za narodnjake. Broj gostiju je uglavnom do 100, jer je ovo intimno originalno venčanje bilo skupo organizovati.

Od domaćih pesama možda se može čuti jugoslovenski pop rok u sitnim satima kada se možda neko i napije. Gosti uglavnom nisu radi da se unezvere od alkohola, a hrana koju možete očekivati su kanapei, suši i kavijar. Lagano, sterilno, fino i uglađeno.

Zlatna sredina – klasična svadba

Ovo je spoj srpske svadbe i modernih vremena. Svadba na kojoj je sve izmiksovano, pa ima malo i običaja i tradicije, i pucanja iz pištolja, ali i fensi muzike, dekoracije, svečane sale i mešovite muzike.

Na početku svadbe se može čuti pop rok, ali kako svadba odmiče, i kako se alkohol u krvi penje, prelazi se na popularne turbofolk hitove, a u sitne sate i na Zoricu Brunclik. Ovde dolaze i trubači, igra se i kolo, a atmosfera je prijatna, vesela, ali u granicama normale.

Mlada i mladoženja obično izgledaju klasično, obučeni u odelo i venčanicu, a ceremonija je ispraćena ulaskom, prvim plesom i zajedničkim sečenjem torte.

Mladi u gradu sve više izostavljaju crkveno venčanje, ali i običaje poput kupovine mlade, pa iz opštine se pravo prelazi u svečanu salu, gde je zagarantovan dobar provod, živa muzika, piće i hrana.

Ako su se vaši prijatleji tek verili, a vi ne znate šta da im kupite kao poklon za veridbu pročitajte sve o poklonima, i kako izabrati pravi poklon.

Podeli