Usvojite ove navike i postanite uspešan student

Šta je to što je zajedničko svim uspešnim studentima? U moru tačnih odgovora izdvojićemo onaj koji je možda najkorisnije znati, a to je efikasnost u učenju. Ključ za postizanje odličnih rezultata u akademskoj karijeri jeste da učite pametno, odnosno tako da učenje ne bude teško. 

Čak i ako ste brucoš na početku studija, već vam je postalo jasno da dva sata učenja i čitanja beleški sa predavanja kao u srednjoj školi jednostavno nije dovoljno za devetku. Međutim, to ne treba da vas obeshrabri, već podstakne da se priključite uspešnim studentima koji primenjuju izvesne navike.

Pripremili smo za vas listu navika uspešnih studenata. Ukoliko radite na razvijanju svake od njih videćete veoma brzo kako vaše ocene rastu, zajedno sa sposobnošću da efektno i uspešno savladate gradivo i usvojite nova znanja.

#1 Napravite plan učenja

Uspešni studenti su organizovani. Napravite svoj raspored učenja koji ćete uskladiti sa nastavom. Nekim studentima više odgovara da uče odmah nakon predavanja, dok je drugima potrebno da naprave kraći predah ili odmor. Kojoj god grupi da pripadate, budite dosledni u ispunjavanju svog plana za učenje. 

Ukoliko želite uspeh, onda sporadično učenje neće dati rezultate. Čak iako ste zaokupljeni predavanjima i obavezama na fakultetu, upravo vam kreiranje nedeljne rutine može pomoći u njihovom savladavanju. Napravite svoj plan i razmišljajte unapred: bez obzira na to da li se radi o kolokvijumu, ispitu, studentskoj praksi ili sticanju novih veština. 

#2 Razmišljajte „izvan kutije“

Uspešan student nije indeks pun devetki i desetki, već mlada osoba koja se obrazuje i razvija svoje intelektualne i socijalne veštine. Studenti koji učestvuju u vannastavnim aktivnostima su srećniji i imaju više motivacije tokom studija.

Pevanje, sviranje, čitalački ili istraživački klub – da li na vašem fakultetu postoji neka vannastavna aktivnost u kojoj biste mogli da se oprobate? Postoji mnogo volonterskih programa kojima biste mogli da se priključite.

Takođe, tu su i plaćeni programi u zemlji u inostranstvu koji predstavljaju pravo iskustveno blago. Primera radi, Work and travel USA program omogućava studentima da žive i rade u Americi par meseci, da upoznaju američku kulturu i usavršavaju svoje znanje engleskog jezika, ali i druge veštine. Ovakvo iskustvo neće samo lepo izgledati u CV-ju, već će i zaista imati značajan uticaj na to kako se odnosite prema poslu i uspehu u svojoj karijeri.

#3 Koristite sve prednosti moderne tehnologije

Pre samo 20 godina studenti nisu imali jednu veliku prednost koju imaju studenti modernog doba, a to je Internet. Internet je zapanjujući resurs korisnih informacija koje vam bukvalno besplatno stoje na raspolaganju. Umesto višesatnog pretraživanja bibliotečkih fondova danas do sekundarne literature za istraživački rad ili ispit možete doći a da ne mrdnete iz svoje sobe.

Međutim, nije sva lepota u dostupnosti informacija, već i u formi u kojoj postoje. Multimedijalni pristup učenju i istraživanju je nešto najbolje što studenti današnjice sebi mogu priuštiti. Različiti pogledi i pristupi u rešavanju nekog problema, video tutorijali, biografije i bibliografije u audio i video formi, sve ovo može i treba da se iskoristi u cilju efektivnijeg učenja i postizanja najboljih mogućih rezultata.

Takođe, većina nastavnika i nastavnih institucija vodi internet stranice i platfome na kojima student ima uvid u raspored predavanja i ispita, sa kojih može preuzeti priručnike, sekundarnu literaturu ili pak svoje ocene. Tu je i velika baza različitih studentskih praksi.

Još jedna prednost interenta jeste i veliki broj besplatnih onlajn obuka stranih jezika ili kurseva iz IT oblasti.

#4 Naspavajte se

Nemojte biti jedan od onih studenata koji veruje da može učiti čitave noći bez imalo sna. Mnogi studenti se odlučuju za ovaj pogrešan pristup, jer veruju da je spavanje gubljenje vremena kada pripremaju ispit. Ne mogu biti dalje od istine. Učenje bez spavanja je zapravo najveća greška. Spavanje je neophodno da bi vaše pamćenje bilo jako, a uz to pomaže da se koncentrišete.

Uspešni studenti će odgovorno isplanirati svoj raspored, tako da odlaze u krevet u razumno vreme i odspavaju bar 7 sati.  

#5 Vodite beleške

Vođenje beleški je dobar način da se aktivirate i angažujete tokom nastave, a ujedno suzite obim gradiva koje treba da savladate za ispit. Razmislite o tome, mnogo je lakše da pred ispit ponovo prođete kroz svoje beleške, no da čitate udžbenik po drugi put.

Uspešni studenti neće čekati da se ispit približi, pa da obnove naučeno. Umesto toga, pametno je da iskoristite bar jedan sat za vreme vikenda da pregledate ono što se naučili i zabeležili tokom radne nedelje. Ovo takođe pomaže da se pripremite za usvajanje novih znanja i poboljšate svoj akademski uspeh.

#6 Pronađite grupu za učenje

Učenje je lakše u grupi. Kada učite sa ljudima koji uče isto gradivo, uvek postoji više načina da pređete gradivo koje vas zbunjuje ili da rešite neki zadatak. Za početak, kolege studenti mogu biti od pomoći kada ne razumete koncept ili neku oblast gradiva koje treba savladati. Zadaci u grupi se brže rešavaju, jer svaki učesnik grupe ima drugačiji pristup problemu.

Mogućnosti su beskrajne: možete se međusobno ispitivati, razmeniti radne materijale i rešenja, ili pak napraviti skriptu koja će svima poslužiti kao dobar podsetnik za ispit. Mnogi smatraju da je podučavanje nekog drugog najbolji način za učenje. Na kraju krajeva, ponavljanje je majka znanja, zar ne?

Međutim, da bi učenje u studentskoj grupi bilo zaista efikasno, neophodno je da svi njeni učesnici budu spremni, te da aktivno učestvuju u obavljanju svih zadataka.

#7 Prilagodite svoj radni prostor

Radni sto, krevet, pod, čitaonica, šta god da je vaš izbor, veoma je važno da to bude mesto na kom ćete maksimalno biti produktivni. Uredan, organizovan sto koji je daleko od televizije ili drugih “ometača” učenja je dobar početak.

Razmislite o tome šta vas ometa u učenju, a onda se udaljite od toga. Bilo da je to televizija, Internet, mobilni telefon, porodica ili pak tišina, veoma je važno da obezbedite sebi prostor i vreme samo za učenje gde vam ništa neće prekidati tok misli ili remetiti koncentraciju. 

Nekome je to sto u tihoj čitaonici, nekome studentska soba sa malo pozadinske buke ili muzike za učenje. Setite se, koliko god dugo sedeli nad knjigom učenje neće imati efekta ako vas malo malo nasmeje neka reklama na TV-u ili iznervira buka u susednoj sobi. 

#8 Ne odlažite obaveze

Nije neuobičajeno među studentima da se učenje i obavljanje zadataka odloži zbog neke druge obaveze ili zabavne aktivnosti. Međutim, ako želite da učenje bude efikasno a rezultati zadovoljavajući, veoma je važno da počnete na vreme. Uspešni studenti ne odlažu svoje obaveze. 

Prokrastinacija vas može dovesti do toga da sve obavljate u zadnji čas, a to je dobar put do grešaka.

Na kraju, važno je reći, ukoliko želite uspeh fokusirajte se na učenje i verujte u sebe. Razvijte ove navike kod sebe i sasvim je sigurno da ćete biti zadovoljni svojim akademskim rezultatima.

Podeli