Planirajte, ali neka se ne zadrži na tome!

Mnogo puta ste se našli u situaciji da naizgled imate vremena za sve, ali zapravo ništa ne uradite?
Planirajte! Planirajte na vreme, planirajte često. Najbitnije od svega, pridržavajte se plana!

sveska i zgužvani papiri

Veliki problem sa planiranjem je što može biti kontraproduktivno, na taj način što ispustivši jednu stavku plana, ulazite u začarani krug, nedostaje vam vremena za obaveze, a ne znate da li da nastavite dalje ili se vratite na neizvršenu obavezu. U začaranom krugu obično izgubite najviše svog vremena i  „uništite“ svoj plan.

Ne menjajte planove, prilagođavajte, vežbajte, vremenom ćete biti dobri u planiranju. Niko se naučen nije rodio, pa je tako i planiranje veoma bitna stavka koju treba savladati.
Postoji čitava nauka, time management, ali imate li vremena i potrebe da je zaista proučavate? Možda to radite upravo čitajući ovaj tekst? Ne, neću ulaziti u nauku i proširivati priču.

Manje priče, bacite se na rad! Ostavite prostora, a obaveze izvršavajte unapred, višak vremena uvek će dobro doći.

Ne planirajte u minut, prelazak sa obaveze na obavezu je težak. Da ne spominjemo kako sa pauze se uvek kasni na učenje, a sa učenja prelazi na pauzu čim alarm zazvoni.

Dan je dugačak, nemojte ga prespavati! Osam sati je više nego dovoljno svakom da bude spreman i fizički i psihički ceo dan, zato nemojte sebi dozvoliti luksuz da spavete duže!
Niko ne može da radi bez prestanka, ili makar da posao koji obavlja, obavlja efikasno. Računajte pauze, računajte koliko vam je vremena potrebno da počnete da radite nešto ili da odete do odredjenog mesta.

Underpromise, overdeliver. Budite realni, svesni svojih sposobnosti! Ukoliko se radi o učenju, ne ide uvek isto, niti je materija ista. Ukoliko planirate idealno, a tog dana nemate koncentraciju, uradite manje, ulazite u začarani krug, budete li realni, a uradite više, pred ispit će vam verovatno ostati koji sat, ako ne i dan viška za obnavljanje.
Izvršili ste obavezu ranije? Obavezno nastavite i iskoristite vreme predviđeno za rad, nema pauze pre vremena!

Planirajte zabavu, planirajte redovne aktivnosti, ali uvek očekujte da nešto može da pokvari plan, određene situacije u životu ne možemo kontrolisati, očekujte ih u najgore moguće vreme (ko je spomenuo Marfija?).
Ostavljajte prostor sebi za takve situacije, neka rezervni plan uvek bude pri ruci.

Multitasking zvuči više nego lepo, ipak ostavite to naprednim procesorima, svoj mozak organizujte da radi operaciju po operaciju, imajte fokus, držite koncentraciju uvek na maksimalnom nivou kada radite jedan zadatak.

Planirajte nedeljno, mesečno, što je kraći rok, planovi neka budu precizniji, ali pravite i grube planove za dug vremenski period. Godinu dana? Što da ne, velike stvari dolaze vremenom, šta je godina naspram života?

Koristite tehniku koliko god možete, pomoćiće vam, ali ne dozvolite da vas dovede do kontraproduktivnosti. Vaš pametni telefon može biti ključ vašeg uspeha, uz silne podsetnike I slične aplikacije, ali proveranjem svakog časa, više vremena ćete izgubiti nego uštedeti planiranjem.

Kada radite, zaboravite na sve ostalo, završite zadatak do kraja. Ispoštujte plan, bićete veoma zadovoljni, nagrada će biti vreme ostalo za omiljene aktivnosti.

Kada se probudite tj. kada počinjete sa radom, spremite se kao da idete na posao, obucite i poštujte svoje radno vreme. U toku radnog vremena nema privatnih poziva, nema igranja, šetnje, jela. Probajte.

Koje tehnike upravljanja vremenom vi koristite? Koliko dugoročno planirate, uspevate li da ispunite svoje planove? Čekam vaše ideje, a uskoro ću pisati i o stvarima koje će vaše planiranje podići na viši nivo

Podeli