Vakcinacija pasa – kada i protiv čega vakcinisati pse?

Ako želite da Vaš pas ostane zdrav, preporučljivo je da se držite predviđenog rasporeda vakcinacija. Otkrijte zašto i kada je pravo vreme za vakcinaciju vašeg ljubimca.

pas kod veterinara

Vakcinacija pasa je nešto o čemu se često raspravlja. Neki su za, neki protiv. Međutim, veterinari su saglasni – vakcinacija je nezaobilazna ako želite da očuvate zdravlje vašeg psa. Osim toga, vakcine ne služe samo zdravlju vašem psu, već i vašem zdravlju.

slika

Mnoge bolesti, koje su posledica zanemarivanja vakcinacije, mogu se preneti na ljude. Ovo je razlog više zbog kog treba konsultovati veterinara i utvrditi plan vakcinacije za vašeg ljubimca.

Raspored akcinacija

Starost psa Preporučene vakcine Opcione fakcine
6 do 8 nedelja Štenećak, parainfluenca Bordetella bronchiseptica
10 do 12 nedelja DHPP vakcina (štenećak, hepatitis, parvovirus,parainfluenca) Koronavirusna infekcija, Leptospiroza, Bordetella, Lajmska bolest
12 to 24 nedelja Besnilo /
14 do 16 nedelja DHPP Koronavirusna infekcija, Lajmska bolest, Leptospiroza
12 do 16 months Besnilo, DHPP Koronavirusna infekcija, Leptospiroza, Bordetella, Lajmska bolest
Svake godine Besnilo (propisano zakonom) /

Tabelu možete preuzeti i odštampati sa sajta Barking Royalty.

Kao što možete videti, tabela prikazuje predviđeno vreme primanja vakcina, kao i protiv čega štite. Obavezne vakcine su obavezne za sve pse, dok opcione zavise od okruženja i od načina života.

Osnove vakcinacije za pse

Pre nego što uđemo u detalje, trebalo bi objasniti razliku između obaveznih i opcionih vakcina. Prve su, kako ime kaže, obavezne za sve pse i obaveuzujuće zakonom i striktnim rasporedom.

S druge strane, neobavezne vakcine su opcione, ali to ne znači da ih ne treba primati. Određene vakcine su potrebnije psima u određenim okruženjima, zbog čega ne mogu biti obavezne svima. Veterinar će vam pomoći u određivanju opcionih vakcina koje bi vaš pas trebalo da primi.

Zašto treba vakcinisati psa?

Vakcinacija protiv zaraznih bolesti čuva i vaše i zdravlje vašeg psa. Većina bolesti je smrtonosna i postoji samo jedan način sprečavanja – vakcinacija.

Vlasnike često brinu nuspojave vakcinacije, ali uz pomoć veterinara naučićete kako da reagujete u slučaju da do njih dođe. Nemojte preskakati vakcine, držite se rasporeda i moći ćete da uživate sa svojim psom dugo.

Kada je vreme za vakcinaciju?

Kao što možete videti u gorenavedenoj tabeli, postoji jasno utvrđeni raspored vakcinisanja koji treba pratiti kada su određene vakcine u pitanju. Kada kupujete psa, proverite da li su neke vakcine već primljene kako biste znali kako dalje da postupite.

6-8 nedelja

Obavezne vakcine: Štenećak, parainfluenca
Opciona vakcina: Bordetella bronchiseptica (pseći kašalj)

Između 6. i 8. nedelje vreme je za prvu vakcinu, protiv štenećaka i parainfluence. Štenećak je fatalna infekcija, koju štene može da dobije u kontaktu sa zaraženim psom ili u zaraženoj spoljašnjoj sredini. Najčešći simptomi su povraćanje, dijareja, kašalj i, u nekim slučajevima, grčevi.

Parainfluenca je zarazna i širi se putem vazduha. Reč je o respiratornoj infekciji, a simptomi su kijanje i kašalj. Što se tiče opcione vakcine protiv bakterije Bordetella bronchiseptica koja prouzrokuje pseći kašalj, ona je preporučljiva ako imate više pasa kod kuće ili ako vaš pas provodi puno vremena sa drugim psima u parkovima ili na drugim javnim mestima.

10-12 nedelja

Obavezne vakcine: DHPP
Opcione vakcine: Koronavirus, Leptospiroza, Bordetella, Lajmska bolest

Između 10. i 12. nedelje vreme je za DHPP vakcinu koja štiti od štenećaka, hepatitisa, parvovirusa i parainfluence.

Parvo je opasan virus koji može biti fatalan i najčešći simptom koji na njega ukazuje je krvava dijareja. Hepatitis je infekcija koja napada jetru i bubrege, a simptomi su slab apetit, kašalj i depresija. Ovo je jedna od najbitnijih vakcina, budući da obuhvata sve ove bolesti i stoga je nezaobilazna.

12-24 nedelja

Obavezna vakcina: Besnilo

Besnilo vodi do smrti, a može zahvatiti i ljude i životinje. Psi se mogu zaraziti ako ih već zaraženi pas ujede, ili ako zaražena pljuvačka dodje u dodir sa ranom. Najvidljiviji simptom je agresija, koja uglavnom dovodi do napadanja drugih životinja i pasa. Nakon napada, pas se oseća dezorijentisano i kreće da se krije. Ostali simptomi su smanjen apetit, slabost i grčevi.

Lek protiv besnila ne postoji. Iako simptomi postaju vidljivi kada se pas zarazi, besnilo se može utvrditi tek nakon smrti. Stoga su zaraženi psi uspavani.

Najbolja prevencija protiv besnila je vakcinacija, koja je čak propisana zakonom i prima se jednom godišnje nakon prve vakcine. Budite odgovorni prema svom psu, sebi i drugima oko sebe i držite se predodređenog vremena vakcinacije.

12-16 meseci

Obavezne vakcine: Besnilo, DHPP
Opcione vakcine: Koronavirus, Leptospiroza, Bordetella, Lajmska bolest

Određene vakcine se moraju primati redovno, kako bi imale efekta. Najbitnije su vakcine protiv besnila i DHPP vakcina. DHPP vakcinu treba primati jednom godišnje ili jednom u dve godine, dok je vakcina protiv besnila obavezna jednom u godinu dana.

Ne rizikujte zdravlje svog psa – obavaljajte vakcinacije na vreme i zaštitite i svog ljubimca, sebe i ljude u svojoj okolini. Zdrav ljubimac i saputnik tokom učenja je ono što nema cenu.

Podeli