Važni koraci prilikom odabira stana za studente u Novom Sadu

Iznajmljivanje stana za studente u Novom Sadu zahteva dosta istraživanja, kako vam se ne bi desilo da u sred semestra shvatite da morate da tražite drugo mesto za život. Ako se na vreme upoznate sa svim krajevima grada i dobro pregledate ponudu stanova na portalu za nekretnine, bićete u mogućnosti da donesete informisanu odluku, koja će vam omogućiti mirne dane predstojećeg studentskog života.

Ako se pripremate da krenete u potragu za stanom za studenta, pravo vreme je odmah. Tokom leta će brojni stanovi biti ispražnjeni, što će vam ići u korist. Imaćete veći izbor, a možda ćete moći da dogovorite i neki popust za dugoročni najam. Ako pak odlučite da čekate jesen, kao što većina ljudi čini, situacija će biti dosta teža, jer će i potražnja biti veća.

Novi Sad

Sledite sledeće savete kako biste znali gde i kakav stan za studenta da tražite:

Upoznajte krajeve Novog Sada i odaberite najprikladniji

Univerzitet u Novom Sadu, u okviru kojeg se nalazi 14 državnih fakulteta, nalazi se na Limanu 1. Privatni fakulteti, kojih ukupno ima sedam, su raspoređeni mahom po centru grada – u blizini Trga mladenaca, Jevrejske i Zmaj Jovine ulice.

U zavisnosti od lokacije fakulteta, koji će (nadajmo se) biti glavna preokupacija studenta, birajte i lokaciju za izdavanje stanova Novi Sad. Ako je vaš student upisao neki od fakulteta novosadskog univerziteta, Limani (1, 2, 3 i 4) će biti idealna opcija, baš kao i stanovi na novosadskom keju. Ukoliko je odabir pao na privatne fakultete, Grbavica i centar su logičan izbor, jer će do obrazovne ustanove moći da stigne u svega par minuta.

Naravno, ne treba biti isključiv. Ukoliko pronađete stan koji vam se dopada i odgovara vam cenovno, a nije u okviru ovih delova grada, imajte na umu da je Novi Sad odlično povezan gradskim prevozom. Sa Detelinare i Nove Detelinare se do centra stiže za 15ak minuta, a u pitanju su mirni krajevi sa odličnom infrastrukturom, koji su veoma prijatni za život.

Odredite budžet za najam stana koji vam odgovara

Nije tajna da su cene stanova za iznajmljivanje doživele visoku stopu rasta u poslednje dve godine. Jedan od odlučujućih faktora prilikom najma, pored lokacije, biće i cena kirije.

Kada otpočnete potragu za stanom za iznajmljivanje, savetujemo vam da pogledate ponudu na NadjiDom.com, vodećem domaćem portalu za nekretnine. Pretragu možete podesiti po parametrima koji vam odgovaraju, te tako možete precizirati deo grada, cenovni rang, sprat, broj soba, tip grejanja, nameštenost – sve što odgovara vašim zahtevima. Ponuda se konstantno ažurira, stoga proveravajte svakodnevno šta je novo na tržištu za izdavanje.

Na pomenutom portalu za nekretnine pored ponude stanova u Novom Sadu možete se informisati i o stanovima u ostalim većim gradovima Srbije – Beogradu, Nišu, Kragujevcu, kao i o tržištu nekretnina u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Makedoniji.

Kada pronađete stan čija vam je cena prihvatljiva i odete u razgledanje, ne zaboravite da proverite koji je iznos mesečnih računa tokom zimskog i letnjeg perioda. Na osnovu dobijenih informacija donesite odluku.

Koju kvadraturu stana odabrati?

Prostrani stanovi velikih kvadratura neporecivo lepo izgledaju, ali ako vaš student želi da živi sam, stan od 70 kvadrata će biti preveliki. Za samostalni život jedne osobe jednosoban stan ili garsonjera biće sasvim dovoljni. 

Ako je pak plan da student stan deli sa cimerima, idealno bi bilo da svako ima svoju sobu, kako bi mogli nesmetano da se bave ličnim obavezama i da imaju privatnost. Zavisno od broja cimera tražićete i veću kvadraturu stana. Imajte na umu da uz velike stanove po pravilu idu i veliki računi, a cena kirije je niža, dok su manji stanovi skuplji za najam, ali imaju i manje račune.

 Spomenuli smo pitanje cimerstva – cimeri mogu biti mač sa dve oštrice. Ako student prvi put odlazi van roditeljskog doma, spoznaja da neće biti sam u velikom gradu može biti utešna. Međutim, nije svejedno s kim će student deliti životni prostor. Izbegavajte novinske oglase “tražim cimera” jer možete završiti sa osobom koja se svojim navikama nikako ne uklapa u životni stil i obaveze studenta. Takvi aranžmani se obično završavaju obostranom frustracijom.

Na koje detalje obratiti pažnju prilikom izbora stana?

U ponudi su namešteni i nenamešteni stanovi. Uz pretpostavku da ne želite da opremate tuđi stan, biraćete namešten za vašeg studenta. Stan bi trebalo da ima osnovni nameštaj – mesta za sedenje i spavanje, mesto za obedovanje, osnovne električne uređaje – frižider, šporet, veš mašinu. Sve ostale sitnice eventualno možete dokupiti.

Tražite stan koji ima funkcionalno grejanje (najbolje parno) i koji je dodatno opremljen klima uređajem, u slučaju potrebe za dogrevanjem ili hlađenjem. Pregledajte sve kutke stana, kako ne bi bilo neprijatnih iznenađenja u vidu insekata ili glodara. Obratite pažnju da u stanu ima dovoljno prirodne svetlosti, kako ne bi delovao mračno i turobno. Razgovarajte sa vlasnikom, pitajte kakvo je susedstvo i sve ostalo što bi vas moglo zanimati.

I na kraju uživajte u novom poglavlju života budućeg akademskog građanina, koje počinje smeštajem u novi životni prostor. Srećno!

Podeli