Vodič za pravilnu negu zuba i desni

Pranje zuba bi trebalo da bude deo jutarnje i večernje rutine svakog čoveka. Međutim, svaki stomatolog će ti reći da samo pranje zuba nije dovoljno za adekvatnu negu. Postoji veliki broj faktora koji takođe utiče na zdravlje zuba i desni, među kojima su redovne posete zubaru, pravilno pranje zuba, ali i odabir odgovarajuće četkice, paste i konca za zube. I ne samo to! 

Ono što takođe u velikoj meri utiče na zdravlje zuba i desni jeste način ishrane, a brojne namirnice koje svako od nas ima u svojoj kuhinji mogu pomoći u adekvatnoj nezi i brizi oko oralnog zdravlja.  No, krenimo redom. 

Predstavljamo ti vodič za pravilnu negu zuba i šta je sve potrebno da uradiš kako bi imao zdrave zube i desni, ali i čist i blistav osmeh koji obara sa nogu!

Stomatolog pregleda zube pacijentu

#1 Odlazak kod stomatologa – redovni pregledi od krucijalnog značaja

Stomatolozi su stručnjaci koji se nalaze u prvoj liniji odbrane od bolesti zuba i desni. Oni su ključni faktor za održavanje dobrog zdravlja desni i zuba. Tokom stomatoloških pregleda oni mogu utvrditi pravo stanje tvojih zuba i desni i ukoliko postoji neki problem odmah ga otkloniti. 

Naravno, veoma je važno imati poverenje u svog stomatologa, a stomatološka ordinacija Donna Dent na Voždovcu može da se pohvali vrhunskim stručnjacima koji su posvećeni svom poslu i koji će ti sigurno biti prava podrška, kada je u pitanju tvoja oralna higijena. 

Poverenje je i te kako važno i zbog same činjenice da mnogi imaju usađen strah od posete zubaru, pa je pravi pristup neophodan kako bi se mladi ljudi na vreme oslobodili straha i kako im odlasci kod stomatologa ne bi predstavljali nikakav stres. 

#2 Adekvatan odabir četkice za zube važan za pravilnu negu

Kao što smo već rekli, pranje zuba mora da bude neizostavna rutina svakoga od nas, međutim tu postoje određena pravila koja se moraju ispoštovati, da bi samo pranje dalo efekta. Pre svega, neophodno je da imaš adekvatnu četkicu za zube, koja će najbolje odgovarati tvojim zubima. 

U današnje vreme masovno se kupuju plastične četkice koje imaju veštačka vlakna, ali tvoj izbor bi uvek trebalo da budu one četkice sa prirodnim vlaknima. Ukoliko imaš osetljive zube, onda obavezno koristi četkice sa mekim i razdvojenim vlaknima, koje na pravi način mogu da očiste i održavaju zube. 

Pored toga, važno je znati kako se pravilno peru zubi. Donje zube pokretima četkicom na gore, gornje zube pokretima čestkicom na dole. Nikako trljanje sa leva na desno i obrnuto. Takođe, važno je da se zubi temeljno peru barem 2 do 3 minuta – minimum ujutru i uveče, a po potrebi i između svakog obroka. 

#3 Izbor paste za zube je podjednako bitan 

I sam sastav paste za zube ima veliki značaj za zdravlje zuba i desni. Svedoci smo da na tržištu postoji široka ponuda pasti za zube i teško je odlučiti se za onu koja najviše odgovara našim zubima i desnima. 

Međutim, ono što je najvažnije kod svake paste za zube jeste da bude obogaćena prirodnim ekstraktima (đumbir, propolis, zeleni čaj), jer samo takve paste za zube na pravi način obezbeđuju protiv-upalni efekat i sprečavaju krvarenja desni. 

Četkice za pranje zuba

#4 Upotreba konca za zube je neophodna

Da li koristiš konac za zube? Sigurno je bar 80% vas reklo NE, jer ko u današnje vreme ima vremena, ali i živaca da posle svakog obroka koncem eliminiše sve one ostatke hrane između zuba. Međutim, za adekvatnu negu i brigu o zubima, ovaj segment oralne higijene je od krucijalnog značaja. 

Ipak, pojedini stomatolozi savetuju da je sasvim dovoljno uveče temeljno očistiti zube koncem, kako ti ostaci hrane ne bi prenoćili između zuba i tako prouzrokovali nelagodne upale desni. Uvedi i ovu aktivnost u svoju dnevnu rutinu i videćeš kako će se zdravlje zuba i desni dugoročno popraviti.

#5 Ispiranje zuba i desni – prirodni lekovi koji deluju

Pored svih ovih aktivnosti, koje su od izuzetnog značaja za zdrave zube, ono pšto svakodnevno možeš da upotrebiš jesu određene tečnosti za ispiranje usta, na prirodnoj bazi. Njihova priprema je poprilično jednostavna, a sve sastojke možeš da pronađeš u svojoj  kuhinji. 

Na primer, ukoliko želiš blistav osmeh, bele zube i uvek svež dah, onda je idealno da usta ispiraš prohlađenim čajem od žalfije. Pored toga, ako u svojoj kuhinji imaš propolis, sipaj 3-4 kapi u šoljicu vode i koristi ovaj napitak za ispiranje svakog jutra.

Briga o zubima i oralna higijena od velikog su značaja za celokupno zdravlje. Dokazano je da postoji povezanost između bolesti srca i kvarnih zuba, zbog toga nikako nemoj da zanemariš adekvatnu oralnu negu. Uz redovne posete stomatologu i svakodnevne rutine u održavanju higijene usta i zuba, sigurno je da ćeš uvek imati savršen osmeh i zdrave zube i desni. 

Podeli