Posledice loše oralne higijene

Oralna higijena uključuje sve procese za održavanje usta čistim i zdravim. Dobra oralna higijena je neophodna za sprečavanje zubnog karijesa, paradentoze, lošeg zadaha i drugih stomatoloških problema.

Tri glavna koraka u održavanju dobre oralne higijene su: pranje zuba, čišćenje zuba koncem i redovne posete stomatologu.

Posledice loše oralne higijene

Glavna svrha oralne higijene jeste da spreči stvaranje plaka – lepljive materije koja se formira na zubima i sadrži bakterije. Plak nakupljen na zubima zbog loše oralne higijene glavni je uzrok stomatoloških problema, jer omogućava akumulaciju kiselina koju proizvode bakterije na površini zuba. Kiselina demineralizuje zubnu gleđ i uzrokuje propadanje zuba (šupljine na zubu). Zubni plak može napasti i desni i tako uzrokovati različite bolesti desni i paradentozu.

U oba slučaja, konačna posledica loše oralne higijene je gubitak jednog ili više zuba. Ne sme se čekati da dođe do gubitka zuba i tek tada uvideti važnost oralne higijene i preventive.

Rezultate najnovijih naučnih istraživanja možete videti u prilogu na dnu teksta.

Značaj dobre oralne higijene

Prevencija je uvek bolja nego lečenje. Dobre navike oralne higijene će držati daleko najveći deo stomatoloških problema i poštedeti Vas zubobolje i dugotrajnih stomatoloških tretmana. Zanimljivo je koliko se mnogo može postići ukoliko oralnoj higijeni posvetimo samo par minuta svaki dan.


Velik broj različitih proizvoda, osim uobičajene paste i četkice za zube, dostupan je na tržištu, kako bi Vam pomogao u nastojanju da sačuvate zdrave zube. Na žalost, većina nas seti se važnosti oralne higijene samo onda kada dođe do problema.

Istraživanja su pokazala da kada se pacijent aktivira i počne da misli na svoje zube može pokazati trenutni napredak u svojim navikama oralne higijene. Međutim, samo mali procenat pacijenata zadržava isti nivo oralne higijene šest meseci kasnije. Održavanje dobre oralne higijene mora biti doživotna i svakodnevna navika.

Svest o važnosti oralne higijene je znatno porasla u razvijenim zemljama, ali, suprotno tome, moderan stil života i loše prehrambene navike donose i veće rizike za oralno zdravlje. Zdravi zubi ne omogućavaju samo dobar izgled i lep osmeh, već oni omogućavaju da jedemo i govorimo pravilno. Dobro oralno zdravlje je važno i za opšte zdravstveno stanje.

Dnevna preventivna zubna nega, uz pravilno pranje zuba i čišćenje koncem, pomoći će sprečiti stomatološke probleme pre nego što se razviju, a mnogo je manje bolno i skupo od lečenja bolesti zuba.

Ilustrativna fotografija zuba koji se lomi

Znaci dobre oralne higijene

Rezultat dobre oralne higijene su usta koja zdravo izgledaju i mirišu.
To znači:

  •  Zubi su čisti i bez pukotina
  • Desni su ružičaste, ne bole i ne krvare kada peremo zube ili upotrebljavamo zubni konac
  • Loš zadah nije konstantan problem

Najvažnija uputstva za održavanje dobre oralne higijene

Pored redovnih poseta stomatologu, postoje jednostavni koraci koje svako od nas može preduzeti kako bi značajno smanjio rizik od kvarenja zuba, bolesti desni i drugih stomatoloških problema. Uputstva za dobru oralnu higijenu obuhvataju:

  • Pranje zuba najmanje dva puta dnevno ili nakon svakog obroka, koristeći pastu za zube sa fluoridima.
  • Čišćenje zuba zubnim koncem najmanje jednom dnevno
  • Kontrolu ishrane. Izbegavajte šećer i ograničite grickanje između obroka.
  • Posetu stomatologu bar na svakih 6 mjeseci. Prrofesionalno čišćenje zuba od strane stomatologa.

Podeli