Zašto strani turisti posećuju Beograd?

Brojke kažu da iz godine u godinu Beograd ima sve više posetilaca iz stranih zemalja. Ta informacija i ne treba da nas čudi s obzirom da je prestonica Srbije nadaleko poznata kao grad dobrog provoda, širokih osmeha i bogatog kulturnog i istorijskog nasleđa.

Takođe, turisti jednostavno obožavaju opuštenu atmosferu koja se vezuje za noćni život, te su tako kafane Beograd učinile veoma poželjnom destinacijom za putovanje. Tokom svog boravka posetioci ističu kako je Beograd grad gostoprimljivih i lepih ljudi, i da će ga sigurno ponovo posetiti.

Beograd sve poseceniji grad kod turista

Iako se stanovnici Srbije češće odlučuju na planinski i banjski turizam, gosti koji dolaze iz drugih zemalja najviše će vremena provesti baš u Beogradu. A evo i šta ih kod glavnog grada najviše privlači:

Znamenitosti

Beograd je grad bogate istorije kroz koju je oslikana njegova neponovljiva priča koja ga izdvaja od drugih mesta. Bez sumnje, svaki turista će bar jednom posetiti Kalemegdansku Tvrđavu i najvažnije znamenitosti na toj lokaciji: Sahat kapiju i Sahat kulu, planetarijum, Crkvu ružice i Kapelu Svete Petke, Prirodnjački muzej, Vojni muzej i Nebojšinu kulu. Beogradska tvrđava sama je srž starog grada i sigurno polazna tačka svakog turiste. Nakon toga sledi i šetnja čuvenom Knez Mihajlovom ulicom, koja je važan trgovački centar, ali i jedna od najstarijih i najznačajnih ulica u centru Beograda. Za njom se nižu ostale znamenitosti, poput Terazijske česme, Narodne skupštine Republike Srbije, kao i brojne crkve i spomenici.

Dešavanja i proslave

Najveća poseta turista u Beogradu zabeležena je u toplijim mesecima, ali i tokom različitih proslava i dešavanja. Na primer, dosta stranih posetilaca na putu ka novosadskom festivalu „Exit“ izdvojiće i nekoliko dana da istraži lepote glavnog grada. Takođe, oni obožavaju i naša slavlja, te kada je Nova godina Beograd postaje bogatiji za oko 130.000 stranih turista. Iako su ranijih godina to bili pretežno ljudi iz regiona, u poslednje vreme prednjače stanovnici Kine, Turske, Nemačke i Rumunije. Kao najčešći razlog da provedu Novu godinu u Beogradu navode bogat program, dobar provod i izuzetno niske cene jela i pića.

Kafane i noćni provod

Ako upitate bilo kog turistu šta ga je to navelo da poseti Beograd, u velikom broju slučajeva dobićete odgovor da je njegov motiv vezan za neprevaziđeni noćni provod ovog grada. Iako grad obiluje kafićima, barovima i diskotekama, strane posetioce najviše će privući autentične srpske kafane. Uvek se iznova oduševe tradicionalnim ambijentom sa kariranim stolnjacima, limenim pikslama i drvenim stolicama, ali ono što ih obori sa nogu je vesela atmosfera koja tu vlada. Iako ne razumeju ni reč, to ih ne sprečava da se celu noć vesele uz najbolje kafanske pesme.

Izuzetno im je interesantno što im za celovečernju zabavu ne treba previše novca, ali i to da u većini kafana nema previše pravila. Bukvalno sve je dozvoljeno – od pušenja, do igranja na stolovima, a to je nešto što se retko viđa bilo gde u Evropi. I, naravno, svaka kafana obiluje beogradskim lepoticama koje izgledaju baš kao da su upravo sišle sa modne piste. Ako upitate bilo kog iskusnog turistu, reći će vam da nigde na svetu lepše žene nije video.

Podeli