Najzanimljivija mesta za turiste u Beogradu

Mesta za turiste u našem glavnom gradu koje ne bi smeli zaobići, ali i koje bi svi domaći trebali poznavati. Ukoliko vodite rođaka, kolegu ili prijatelja iz unutrašnjosti ili inostranstva, postarajte se da vidi sve što Beograd pruža.

 

U želji da privuku što veći broj turista, grad Beograd kao prava prestonica jedne države je domaćin brojnih svečanosti, od kojih su mnoge međunarodnog karaktera. One se održavaju tokom cele godine, ali ih je najviše tokom proleća i leta, pa je stoga i broj posetilaca srpske prestonice u to vreme najveći.

Većina turista u posetu srpskoj prestonici dolazi autobusima, a neretko i brodovima, kada počne sezona.

Hram Svetog Save

Ono što je nezaobilazni deo posete Beogradu svakako je hram Svetog Save. Bez obzira kako turisti stignu u grad, do Hrama dolaze autobusima. Uz pratnju stručnog vodiča i priču o nastanku Hrama, turisti kreću u obilazak od spomenika Svetom Savi, preko tzv. male crkve, odnosno crkve Svetog Save, do Hrama. Neretko se ture nastavljaju i do Avale, Topčidera, Košutnjaka… Beograd zaista ima šta da ponudi. Naravno, mesta koja obilaze zavise od vremena koje provedu u našem lepom gradu.

Skadarlija

Svakako, čak i ako ostaju samo jednu jedinu noć u Beogradu, gotovo je nemoguće da se ne upute u Skadarliju, čuvenu beogradsku boemsku četvrt, u kojoj se i danas oseća duh davnih vremena. Kafanice gotovo naslonjene jedna uz drugu, sa ponekim ekskluzivnijim mestom za izlazak, stara srpska pekara-čuveni „Spasa“ i njihov gulaš u lepinji, kaldrmisana ulica, sve ovo zajedno sigurno ni jedan turista neće zaboraviti. A ako tome dodamo i „muziku na uvce“ jasno je zbog čega turisti odlaze oduševljeni Beogradom.
Naravno, pre Skadarlije, obavezan odlazak do Trga Republike, spomenika Knezu Mihailu, tj. čuvenom „konju“.

Crkve, konaci i muzeji

Ukoliko, pak ostaju koji dan duže, mogu da krenu u obilazak i ostalih znamenitosti Beograda. Kako su uglavnom smešteni u hotelima u centru grada, vrlo brzo stižu do zanimljivih mesta. Tu je Saborna crkva i zgrada Patrijaršije, uz posetu Konaku kneginje Ljubice, u kome je otvorena tokom većeg dela godine stalna muzejska postavka. Tokom letnjih meseci Turistička organizacija Beograda organizuje različite događaje upravo u Konaku, a jedan od najinetresantnijih je „Na kafu sa kneginjom“, koji je i privukao najveći broj posetilaca. Nakon obilaska mogu se osvežiti u najstarijoj beogradskoj kafani „Znak pitanja“, koja se nalazi u ulici Kralja Petra, baš prekoputa Saborne crkve. Poslužiće vam tursku kafu kao nekad, uz ratluk i obaveznu hladnu vodu, a doneće je u pravim džezvama.

Kalemegdanska tvrđava

Nakon predaha, obično kreću u obilazak Kalemegdanske tvrđave, naravno uz pratnju stručnog turističkog vodiča, koji im pripoveda o istoriji tvrave. Ukoliko imaju dovoljno vremena, a i u zavisnosti od interesovanja istarosne dobi, mogu obići i Beogradski zoološki vrt. Neretko viđamo strane turiste koji obilaze crkvu Svete Petke i Ružicu na Kalemegdanu. Kalemegdanska crkva Svete Petke je poznata po lekovitoj Svetoj vodi.

Turistički autobus

Tokom letnjih meseci u Beogradu radi i turistički autobus, koji Beograđanima i njihovim gostima nudi obilazak otvorenim autobusima šireg područja grada. Ide se do obližnje Avale, preko Starog dvora i Dedinja, zatim do Novog Beograda i Zemuna, a uz stalnu priču o znamenitostima pored kojih se prolazi i njihove istorije. Tako da ako nemaju strpljenja da šetaju i izlaze, mogu jednostavno da sednu u autobus, provozaju se i pogledaju. Potražite i turistički vodič Beograd.
Pa ipak, da bi ugođaj bio potpun, većina turista je saglasna da se mora osetiti i duh noćnog života, po kome je grad Beograd itekako poznat.

A ono što gotovo svaki posetilac srpske prestonice ponese iz Beograda jeste sećanje na gostoprimljivost i ljubaznost srpskog naroda.

Podeli