Zdravstvena nega – odlike profesije koju biraju najistrajniji

Medicina je nauka koja se svakodnevno menja i cela je zasnovana na neprestanom istraživanju i pronalscima. Zdravstvena nega bolesnika predstavlja područje rada medicinskih sestara-tehničara i negovatelja.

Danas se mladi sve više odlučuju za srednje stručne škole. U velikom broju slučajeva to su razni smerovi u srednjim medicinskim školama. Kako je zdravstvena nega sastavni deo bilo kog posla u medicini, tako svi koji se odluče da svoj život posvete pomaganju bolesnima moraju proći određene stupnjeve ne bi li došli do određenog cilja.

U daljem tekstu ćete imati priliku da se upoznate sa profesijom koja je ako ne najhumanija, onda jedna od najhumaniji koje postoje u svetu.

Hirurg u sali.

Negovateljice i medicinske sestre-tehničari

Posao u koji nam se nikada nije desilo da posumnjamo je posao koji obavljaju medicinske sestre-tehničari. Njima se apsolutno veruje. Beli mantili, ubrzani koraci, lupkanje klompi po hodniku, nasmejana lica u svakoj situaciji i ljubazni odgovori na svako postavljeno pitanje samo su neke od asocijacija na medicinske sestre-tehničare.

Spretnih ruku, naoružani strpljenjem, oni će vam rešiti probleme zbog kojih ste se obratili baš njima. Bilo da rade u bolnicama, klinikama ili u domovima zdravlja, svi su prošli istu školi, svi su prošli ista stažiranja, ali je svako od njih pojedinačno najbolji u svom poslu.

Medicinske sestre i tehničari rade na području unapređenja zdravlja, sprečavanja bolesti i lečenja i rehabilitacije. Zbog svega toga, postoje razlike u poslovima medicinskih sestara-tehničara i negovateljica. Ono što im je zajedničko je otkrivanje i rešavanje zdravstvenih problema iz njihovog delokruga.

Razlika između negovateljica i medicinskih sestara-tehničara nije znatno velika. Uglavnom imaju isto znanje i stručnost. Medicinske sestre su ujedno i negovateljice, dok negovateljice ne moraju ujedno biti i medicinske sestre. Postoje kursevi koji se moraju završiti kako bi se dobilo zvanje negovateljice, dok za medicinske sestre-tehničare postoje škole i više škole.

Zdravstvena nega i pomoć u kući

Različiti uslovi rada u državnim i privatnim institucijama, često su jedan od razloga zašto se medicinske sestre-tehničari i negovateljice opredeljuju za privatne institucije i kućnu negu i lečenje. Mnogi se odlučuju i za jedno i za drugo ukoliko im radno vreme to dozvoljava.

Kako gerontološki centri ne mogu pokriti veliki obim posla koji postoji, osnivaju se privatne agencije koje se bave unapređenjem zdravstva u državi.  Eliksir zdravstvena nega pruža pomoć u kući onima kojima je to potrebno. Profesionalne negovateljice, medicinske sestre, pedijatrijske sestre i babice sa dugogodišnjim iskustvom staraju se da bolesni dobiju neophodnu negu i u lečenju i u kući.

Zahvaljujući kućnoj nezi oslobađaju se postelje u bolnicama za bolesnike kojima je bolnička nega neophodna. Kućna nega je jeftinija od bolničke, pa je ponekad i to razloga zašto se bolesnici opredeljuju za ovakav oblik lečenja, ukoliko je to moguće. Takođe, kućna nega i lečenje doprinosi dodatnoj prijatnosti obolelih da budu u svojim kućama, okruženi članovima porodice.

Negovateljica i pacijent

Kakve osobine mora posedovati zaposleni?

Pored stručnosti u radu i neophodnog znanja u obavljanju posla, osobe koje se odluče za ovakvu vrsta posla moraju imati veliko strpljenje. Takođe, empatičnost je jedna od karakteristika medicinskih sestara i negovateljica, jer je upravo empatija to što ih motiviše i pokreće.

Ljubaznost i prijatnost u komunikaciji, kao i emocionalna zrelost i stabilnost samo su neke od osobina koje bi trebalo da imaju medicinske sestre-tehničari. U ovakvoj vrsti posla, posebno kod negovateljica, fizička snaga je često neophodna zbog opisa posla. Zato se za ovu vrsta posla odlučuju samo najistrajniji.

Danas, sve više mladih u Srbiji završava medicinu i odlazi u inostranstvo. Razlog nalaze u niskim platama. Neproporcionalno mala primanja u odnosu na obim posla koji obavljaju i za koji zaslužuju ordenje i priznanje, nije jedini razlog koji ih navodi na odluku da napuste svoju zemlju. Nepoštovanje i neprijatne situacije u koje ih uvlače pacijenti su često glavni okidač za odlazak.

Medicina je vodeća grana jednog društva od koje svi zavisimo. Negovateljice i medicinske sestre-tehničari u toku svog radnog vremena dožive i vide ono što mi možemo samo da vidimo u filmovima.

Stoga budite prijatniji i nasmejaniji sledeći put kada se obratite medicinskoj sestri-tehničaru kroz mali otvor na staklu šaltera. Jer nikada ne znate koliko je života spasila osoba sa druge strane pulta pre nego što ste se vi pojavili.

Podeli