Značaj lokalnih portala u pogledu reklamiranja lokalnog biznisa

Kreatorima lokalnog biznisa nije lako da se probiju na tržištu.

prikaz ekrana telefona na kome su izlistane vesti

Razlog za to pre svega leži u manjim novčanim sredstvima za ulaganje i velikoj konkurenciji. Međutim i ove prepreke nije nemoguće prevazići, te je potrebno upoznati se sa opcijama pomoću kojih se možete probiti na tržištu. 

Jedan od potencijala jeste oglašavanje na lokalnim portalima. Upravo o tome biće reči u narednim redovima. Nastavite sa čitanjem i informišite se o značaju lokalnih portala i marketinškog potencijala koji oni pružaju. 

U čemu se ogleda značaj lokalnih portala?

U Srbiji živi nešto manje od 7 miliona stanovnika. Ta brojka govori u prilog tome da je gotovo neostvarivo da nacionalni mediji prenesu sve informacije sa lokala. Tu na scenu stupaju lokalni portali koji građane informišu o aktuelnostima na lokalu. 

Portal https://www.borca.info/ nudi korisne informacije i stanovnicima ovog beogradskog naselja u kratkom roku dostavlja sve važne vesti i aktuelne događaje, te je on pravi primer portala koji se rado čita u lokalnoj zajednici. 

Na lokalnim portalima ovog tipa pronaći ćete detaljne informacije koje olakšavaju stanovnicima lokalne zajednice jednostavnije funkcionisanje. 

Ova činjenica se između ostalog ilustruje u kriznim situacijama kao što su nestanak struje, vode, poplave, požari i slično. U takvim okolnostima, poseta portalima raste, a mnogi se iz sata u sat informišu o važnim događajima. 

Naravno, sve ovo mora biti uokvireno objektivnošću članaka, što se izdvaja kao osnovna karakteristika kvalitetnih lokalnih medija.

Od ekspanzije lokalnih portala, koja je sve više uočljiva poslednjih godina, male kompanije počele su da prepoznaju značaj oglašavanja na njima. 

laptop i notes na radnom stolu

Oglašavanjem na lokalnim portalima stiže se do ciljne grupe

Šta je to što preduzetnici uočavaju kao potencijal na lokalnim portalima?

Pre svega, reč je o ciljnoj grupi koja je izdvojena na lokalnim portalima. Složićete se da su vesti sa portala određenih gradova, opština i naselja, predmet su interesovanja onih koji tu stanuju. 

Dolazimo i do dileme koja muči mnoge začetnike lokalnih biznisa – zar moja kompanija neće doći do većeg broja ljudi na nacionalnim portalima? 

To nije sasvim tačno. 

Sigurni smo da ste više puta čitali veliki internet portal kako biste se informisali o aktuelnostima na nacionalnom nivou. Na portalima ovog tipa, reklame su gotovo svuda. U neku ruku, možemo reći da one opterećuju čitaoca i smanjuju mu ugođaj. 

Ova situacija dešava se iz razloga što se veliki broj kompanija odlučuje da se oglasi putem velikih nacionalnih portala. Ukoliko ne odvojite velike svote novca i zauzmete najveći reklamni prostor, teško je da će baš vaš oglas doći do izražaja i zapasti čitaocu za oko. 

Povoljnost usluga reklamiranja je ono što privlači vlasnike malih biznisa

Sigurni smo da ćete se složiti da je vlasnicima lokalnog biznisa, posebno onog u začecima, teško da izdvoje novca koliko i kompaniji koja posluje na teritoriji čitave države, pa i šire. 

Dakle, prednost oglašavanja na lokalnim portalima je dvojaka – na njima najveći deo čitalaca čini ciljnu grupu, a reklamiranje je povoljnije od onoga na nacionalnim portalima. 

Vaš zadatak je da kontaktirate portal koji obuhvata vesti iz mesta, opštine ili naselja u kom poslujete, te se raspitate o mogućnostima, uslovima i pogodnistima oglašavanja.

Osnova od koje polazite prilikom potražnje portala jeste da je aktivan, da objektivno i kvalitetno izveštava i da je čitan među stanovnicima lokalne zajednice. 

Za kraj ćemo dodati da je oglašavanje na online portalima samo jedna od marketinških strategija kojima možete da se vodite prilikom pokretanja i razvijanja lokalnog biznisa. 

Pored toga, pomoći će vam oglašavanje u štampanim medijima koje i dalje igra veliku ulogu u marketingu i ne gubi na značaju među ljudima na ovim prostorima. Takođe, u zavisnosti od usluga koje pružate, bilo bi izuzetno značajno da profesionalcima prepustite kreiranje sajta biznisa

Na reprezentativnom veb-sajtu trebalo bi da budu izlistane sve usluge koje nudite, a izgradnja imidža kompanije na ovaj način znatno se ubrzava. 

Izuzev toga, važno je da pružate kvalitetne usluge, odgovarate na zahteve klijenata i u poslovanju se vodite profesionalnošću. 

Svesni smo da pokretanje lokalnog biznisa predstavlja veliki izazov, međutim u savremenom dobu u kojem živimo, mogućnosti su brojne. Nadamo se da vas je naš tekst informisao o svim prednostima oglašavanja na lokalnim portalima, te da ćete ovaj vid oglašavanja implementirati u svoju marketinšku strategiju. 

Iskoristite sve prednosti 21. veka i smelo zakoračite u uzbudljiv svet biznisa. Srećno!

Podeli