5 Stvari zbog kojih smo obožavali putovanje autobusom na ekskurziju

Ono što je mnogima prva asociacija na osnovnu i srednju školu, ali i fakultet, svakako jeste učenje. Ipak, postoji još jedna aktivnost koja im je zajednička, a koja je daleko zabavnija od knjige. Reč je, naravno, o ekskurzijama.

Obilazak novih mesta i upoznavanje sa drugim kulturama su zanimljivi sami po sebi, ali ono što se ističe kao možda najzabavniji deo ekskurzije jesu doživljaji koje nam je omogućila usluga iznajmljivanja autobusa sa vozačem, jer od momenta ulaska u bus počinjala zabava. Evo zbog čega smo obožavali ovaj deo putovanja.

Djaci patike

#1 Raspored sedenja

Za razliku od školskih klupa kada raspored sedenja određuje profesorka na osnovu redosleda u dnevniku, ili radi postizanja radne atmosfere, u autobusu je važilo samo i isključivo pravilo sedenja sa najboljim drugom, drugaricom, dečkom ili devojkom.

Ova činjenica u startu je činila putovanje drastično zanimljivijim. Celodnevno putovanje u ovom slučaju ne predstavlja nikakav napor, već dan internih fora, smeha, tračeva i kovanje planova za provod na samoj destinaciji. Primamljivo, zar ne?

#2 Žurka u autobusu

Svi znamo da je najbolja žurka – žurka u busu. Vrlo je često da je ovde provod bio bolji nego u klubu, a zašto je to tako? Razloga je više. Pre svega, ovoj žurci ne prethodi odbir garderobe, šminkanje, i generalno bilo kakav vid pripreme. Provod u autobusu je u startu podrazumevao dozu opuštenosti.

Opuštenu atmosferu izmedju ostalog odlikuje i to što ona nastaje spontano. Žurka može početi u svakom momentu, i može trajati do kraja putovanja. Takođe je svaki momenat dobar za predah ili promenu muzike. A i piće je jeftino!

#3 Hitovi za svačiju dušu

Noćni klubovi i diskoteke obično su podeljeni po muzičkim žanrovima. Negde se pušta isključivo strana pop muzika, negde se sluša rok, a domaći klubovi su rezervisani za gostovanja bendova. Žurka u autobusu omogućavala nam je muziku po svačijem ukusu.

Disk ili usb koje pušta vozač autobusa, a čija se playlista obično sastavlja danima pred putovanje, oduvek je bila jedna od omiljenih stavki pripreme za ekskurziju. Tu je bilo mesta za vaše omiljene pesme i izvođače, ali i favorite vaših prijatelja. A kad god bi vam dosadila jedna vrsta muzike, veoma brzo ste mogli da je promenite i pređete na drugi žanr.

#4 Zbližavanje sa vršnjacima

Svog najboljeg druga ili drugaricu ste već odlično poznavali, ali duga vožnja autobusom uvek je dizala prijateljstvo na viši nivo. Takođe je odlična prilika za upoznavanje i zbližavanje sa onima sa kojima do sada i niste bili toliko bliski.

Muzički ukus naših vršnjaka nije jedina stvar sa kojom smo se upoznali ovom prilikom. Možda u školi nismo preterano komunicirali sa svima, ali višesatna vožnja autobusom je i te kako dobra prilika za to. Momenat za brojne neispričane priče!

Ukoliko autobuski prevoz delite sa nekim drugim odeljenjem, utoliko je prilika za nova poznanstva veća. Odmori na školskim hodnicima su uglavnom rezervisani za jedno isto društvo, pa sigurno postoje osobe koje do sada niste ni primetili.

Još jedna osoba koju smo bolje upoznali na ovakvim putovanjima jeste – razredni, odnosno razredna. Njihova reakcija na odeljenski izbor muzike je uvek urnebesna, a još jedna stvar sa kojom se do sada niste susreli jeste outfit u vidu trenerke. Takođe nije retka pojava da profesori pozitivno iznenade učenike svojom opuštenošću van učionice.

#5 Priprema za avanturu

Deo putovanja koji prethodi samom dolasku na destinaciju je uzbudljiv i zbog činjenice da je to momenat kada se planiraju dani koji slede. Ko će biti sa kim u sobi, ko će šta obući, šta ćete prvo razgledati, spekulacije o potencijalnim parovima… Sve su to planovi koji se kuju još u autobusu! Ovo je takođe mesto nastanka prvih fotografija sa ekskurzije.

Autobus je tokom putovanja ovog tipa uvek bila naša druga kuća. Ovde smo se radovali jer je provod počeo, ali i tugovali kada se završio. Pregledajte fotografije sa svojih ekskurzija i setite se lepih momenata, a ukoliko vam ona tek predstoji – blago vama!

Podeli