8 saveta za rent-a-car ako putujete sa društvom

Zamislite sledeću situaciju. Na putovanju ste sa društvom i našli ste se u nepoznatom mestu koje vam svima deluje zanimljivo i želite da ga celog obiđete i upoznate. Onda je iznajmljivanje vozila definitivno jedna od najboljih opcija za vas. Metro i gradski prevoz takođe dolaze u obzir, ali u gradu koji vam nije poznat to iz više razloga može biti prilično komplikovano, naročito kada vas ima nekoliko i svi vučete putne torbe sa sobom. Zato vam rent-a-car daje dodatnu slobodu kretanja.

Uz rent a car, ne morate zavisiti od drugih načina prevoza, već se možete odvesti gde god poželite, pa i tamo gde gradski prevoz ne dopire. A u ponudi rent a car agencija postoje i različiti modeli automobila, različitih veličina kabine i prtljažnika, što vam garantuje da možete pronaći vozilo koje će vam pružiti udobnu i bezbednu vožnju u grupi.

Taksi vozila su isto dobar izbor, ali ako planirate dosta da se vozite i obilazite, taksi može na kraju ispasti skuplji nego rentiranje vozila u agenciji. Zato se smatra da je iznajmljivanje vozila najbolji način da dobro upoznate neko mesto i njegovu okolinu, a da do svog odredišta stignete relativno brzo.

U narednim redovima ćemo vam pružiti savete kako najbolje izabrati rent-a-car agenciju, kako uštedeti i osigurati se od nesreća i eventualnih problema.

#1 Pažljivo birajte agenciju

Uvek se preporučuje da birate rent-a-car agenciju od poverenja. To su one od kojih ste već iznajmljivali vozila i imali dobra iskustva. Ako vam je ovo prvi put da želite uzeti vozilo raspitajte se na sajtovima koje se agencije smatraju najboljim.

Najbolji marketing obično ne znači da je i agencija najbolja, zato izguglajte i proverite ponudu na sajtovima nekoliko agencija, pa uporedite kakve su njihove usluge, koja vozila nude i kakve su cene. Vodeće agencije obično imaju najveće cene, dok se sa druge strane za jeftine smatra da ne posluju dovoljno dobro. Međutim, to ne mora da uvek bude slučaj, jer postoje i one kvalitetne koje su relativno skoro počele sa poslovanjem i još uvek pružaju jeftine usluge dok se ne probiju na tržištu.

Zato je najbolje da pogledate utiske drugih ljudi o tim agencijama. Njih možete naći u komentarima na sajtovima agencija, kao i na Fejsbuk stranicama.

#2 Proverite sve čega možete da se setite u iznajmljenom vozilu

Kada iznajmite vozilo obavezno proverite sve šta je potrebno pre nego što počnete sa korišćenjem. To podrazumeva da treba da osmotrite čitav auto, da li ima ogrebotina i oštećenja, da li je sve to već prijavljeno u agenciji.

Proverite kako radi motor, uključite ga i ostavite da se zagreje. Ne želite u nekom trenutku na sred puta da uvidite da motor krči.

Pored toga, preporučujemo da isporobate sve funkcije i dugmiće u automobilu. To uradite iz dva razloga – prvo, da biste naučili i orijentisali gde se koja funkcija nalazi, a drugo da bi ste proverili da li sve te funkcije rade.

Ako ste u mogućnosti, birajte modele automobila za koje znate da se najmanje kvare.

#3 Pažljivo čitajte polisu osiguranja

Prilikom iznajmljivanja vozila neophodno je i da osigurate i vas i vozilo. Agencije nude više vrsta osiguranja, a najčešće se uzima kasko osiguranje. Ono vas štiti u slučaju krađe i u slučaju nesreće, bilo da ste vi odgovorni ili niste. Sa ovim osiguranjem ne plaćate nikakvu nadoknadu agenciji, jedino što je potrebno jeste da donesete zapisnik iz policije.

Pored ovog osiguranja postoje i CDW osiguranje (Collision Damage Waiver), TP – Theft Protection.

SCDW – Super Collisiton Damage Waiver je drugi naziv za kasko osiguranje.

#4 Nemojte rentirati vozila direktno na aerodromu

Ne preporučuje se iznajmljivanje vozila direktno na aerodromu, kao što se ni ne preporučuje uzimanje taksi vozila odatle. Drugi je slučaj ako ste već unapred bukirali vozilo na aerodromu ili sami pozvali taksi da vas sačeka.

Iznajmljivanje vozila treba obaviti unapred ili u samoj agenciji jer tako bitno smanjujete mogućnost od prevare. Rent-a-car agencije obično imaju ugovore sa aerodromima, koji im dozvoljavaju parkiranje na njihovom ulazu i izlazu, ali nije redak slučaj da se i tu naiđe na nekog prevaranta.

#5 Ne morate uzimati dodatne usluge koje pokrivaju vaši telefoni

Agencije će vam uvek ponuditi dodatne usluge koje obuhvataju na primer GPS ili radio satelit. Ove usluge se dodatno naplaćuju, a za njima uopšte ne postoji potreba ako već imate dobar pametni telefon sa korisnim aplikacijama. Velika je mogućnost da bar na jednom od vaših telefona već postoji navigacija ili radio, ili druge korisne aplikacije, te vam ovo dodatno trošenje novca neće biti potrebno.

#6 Saznajte koliko se naplaćuju sve usluge, možete proći jeftinije

Automobili se u najvećem broju slučajeva iznajmljuju na par dana, i tako vi plaćate po danu. Međutim, nekad može ispasti jeftinije da platite za celu nedelju, iako planirate da vozilo koristite svega par dana. Razlog je taj što na duže iznajmljivanje agencije uglavnom nude pogodnosti u cenama, pa vam je najskuplje da plaćate automobil po danu. Drugim rečima, što je auto duže rezervisan to se cena po danu sve više smanjuje.

#7 Rezervišite svoje vozilo na vreme

Ovaj savet ćemo bezbroj puta ponoviti. Ako rezervišete vozilo na vreme, pa čak i mesec dana unapred moći ćete da birate vozila koja vama više odgovaraju i mnogo je manja mogućnost da ostanete bez željenog vozila ili da rezervišete najskuplji model jer je samo taj ostao slobodan.

Rezervisanjem vozila na vreme možete dosta uštedeti umesto da sve uradite u zadnji čas. Iznajmljivanje vozila možete obaviti preko sajtova za rent-a-car ili pozivom broja sa sajta agencije.

#8 Vraćanje vozila

Kada vraćate vozilo obavezno ponovo proverite sve njegove funkcije kao kad ste ga tek rezervisali. Nakon što to učinite, parkirajte vozilo i idite u agenciju i zatražite agenta da sa vama utvrdi da li je sve u redu. Na ovaj način ćete do kraja obaviti svoju dužnost, te će odnos između vas i agencije ostati potpuno čist, bez žalbi i tužbi.

Podeli