Besplatni online kursevi Harvarda, Oksforda i Stanforda? Evo kako…

Da li ste ikada razmišljali kako je to studirati na Harvardu, Oksfordu ili nekom drugom svetski poznatom univerzitetu? To više nije tako nerealan cilj, pošto se veliki broj broj najboljih svetskih univerziteta priključuje Mooc pokretu, tako da svima postaju dostupni brojni besplatni online kursevi Harvarda, Oksforda i drugih. Evo kako se prijaviti i pohađati online kurseve prestižnih svetskih univerziteta, i to besplatno!

čitanje sa tableta

Kako izveštava Svetski ekonomski forum – rast Mooc pokreta (Massive open online course – Otvoreni onlajn kursevi za sve) poprima potpuno nove razmere. Ovom pokretu se priključuju prestižni svetski univerziteti, pa i univerziteti Ajvi lige, o kojim bi inače studenti mogli samo da maštaju. Ovo znači da besplatno možete pohađati veliki broj kurseva od svoje kuće, i to na interaktivan način.

Mooc besplatni online kursevi dostupni svima sa Internet konekcijom

Mooc kursevi koje možete pohađati, su praktično eksplodirali početkom 2011. godine kad Stanford univerzitet pokreće 3 besplatna kursa, da bi danas dostigli sasvim nove razmere. Tokom ovog kratkog vremenskog perioda više miliona studenata je pohađalo barem jedan online kurs baziran na interaktivnom studiranju.

slika

U pitanju su besplatni, kraći kursevi koji su dostupni svima koji poseduju pristup Internetu.


Nekada su bili popularni snimljeni video sadržaji koji bi dolazili i sa prestižnih svetskih univerziteta, ali danas se ovakvo daljinsko učenje pretvorilo u pravi sistem obrazovanja na daljinu. Svako ko pohađa ove kurseve interaktivno može učestvovati u učenju.

Univerziteti koji se priključuju ovom pokretu obično svoje kurseve realizuju uz sledeće, najpoznatije Mooc platforme:

slika

Ubedljivo su najpopularniji besplatni online kursevi koje organizuje Coursera (35,6 %) i edX (18,1 %). Oni zajedno zadovoljavaju oko 53% svetske potražnje za Mooc kursevima.

Coursera sistem je primera radi, tokom 2015. godine koristilo preko 17 miliona studenata!

Najpopularniji univerziteti koje studenti pohađaju na ovaj način

Ubedljivo najveći broj studenata koji su pogađali online kurseve po Mooc sistemu, putem neke od pomenutih platformi, su pohađali onlajn kurseve sledećih svetskih univerziteta:

  • Harvard
  • Caltech
  • Stanford
  • MIT
  • Sorbonne
  • Peking
  • Oxford

Kao što se može videti, veliki broj ovih univerziteta dolazi iz SAD-a, dok ima i univerziteta iz drugih krajeva sveta, kao što su francuska Sorbona u Evropi odnosno Peking u Aziji.

Ona prva tri Stanfordova kursa koja su privukla više od 160000 studenata su pokrenula lavinu, iz koje je proistekao i maločas pomenuti Udacity, kao jedna od platformi za online učenje. Tokom 2014. godine je broj univerziteta koji učestvuju porastao na više od 400, pri čemu je broj studenata porstao na više od 35 miliona. Jedan od poslednjih univerziteta, koji će sasvim sigurno podići kredibilitet samog sistema obrazovanja, jeste Univerzitet Oksford!

Poslednji na listi novih, je Oksford Univerzitet

Britanski Univerzitet Oxford je među poslednjima ušao na „voz“ razvoja Mooc obrazovanja na daljinu, ali u velikom stilu. On je uvek nosilac liste najboljih evropskih univerziteta, a prošle godine je bio proglašen i za najbolji svetski univerzitet.

Oksford univerzitet se priključuje pokretu sa kursevima ekonomije koji počinju od ovog meseca – februara 2017. godine u saradnji sa edX-om, koji je pritom osnovan od strane Harvarda i MIT-a.

Kako pohađati online kurseve ovih fakulteta?

Sve što je potrebno jeste da se prijavite na neki od pomenutih sajtova, gde se čak možete registrovati i putem društvenih mreža, i već ste ušli u sistem učenja. Naravno, verujemo da će znatno lakše biti učenje na engleskom jeziku, ali ako poznajete još neki svetski jezik (preporučujemo da ih vežbate putem Duolingo aplikacije), možete se oprobati i na drugim svetskim Univerzitetima.

Da li ste imali priliku da pohađate neki besplatni online kurs ovih fakulteta? Ako jeste, pišite nam svoje utiske u komentarima, jako bismo voleli da ih čujemo.

Podeli