Izletišta u Srbiji za Prvi maj – alternative za uranak

Mladi se najviše raduju maju jer dolazi posle aprilskog ispitnog roka, a prvi dan tog meseca je Prvi maj, poznati neradni dan. Dan se tradicionalno započinje prvomajskim urankom. Izletišta u Srbiji za Prvi maj su brojna, a ipak, mnoga su prenatrpana. Evo koja izletišta u Srbiji možete posetiti za Prvi maj, ako želite pravi odmor. Da li ste za neku planinu ili, pak, jezero? Pogledajte naše savete.

Izletišta u Srbiji prvi maj Uranak

U susret jednom od omiljenih praznika omladine, predstavljamo vam par ideja gde možete provesti majski uranak. Pored već poznatih izleta, kao što su šoping u Budimpešti, obilazak Rumunije i dvorca grofa Drakule, ili ludi provod na Srebrnom ili Šumaričkom jezeru, otkrićemo vam par destinacija koje nisu toliko popularne za vreme ovog praznika.

Ukoliko volite da kampujete i da se opustite u prirodi, da sa svojim dragim ljudima uživate u druženju na otvorenom, a ne želite da to bude na Avali ili Košutnjaku, savetujemo vam da ove godine posetite planine Goč, Goliju ili Stolove.

Ove planine se nalaze u Raškom i Moravičkom okrugu, i nisu popularne među turistima. Imaju velike livade na kojima ćete moći da namestite svoje šatore, a u slučaju da vas vreme ne posluži, postoji smeštaj sa prenoćištem i obrokom gde možete da se ugrejete, prespavete i da nastavite druženje bez obzira na vremenske (ne)prilike.

Planina Goč

Planina Goč je niža planina u Srbiji, južno od Zapadne Morave, iznad Vrnjačke Banje . Nalazi se u sklopu severnokopaoničkih planina i udaljen je 200 km od Beograda i 31 km od Kraljeva. Goč je pristupačan sa raznih strana, ali dva glavna puta vode prema njemu: od Kraljeva preko Kamenice do vrha Dobre vode I od Vrnjačke banje do Stanišinaca.

Ukoliko dolazite putem od Kraljeva, smeštaj možete potražiti u hotelu Dobre vode, a ako dolazite sa banjske strane, u hotelu Beli izvor. Kako biste lakše odabrali odgovarajući smeštaj, sve informacje možete pronaći na sledećem sajtu.

Planina Golija

Golija je planina u jugozapadnoj Srbiji, zapadno od Raške i nalazi se na 40 km od Ivanjice i 32 km od Novog Pazara. Ova planina je najverovatnije dobila ime zbog svoje veličine – golema. Planina Golija pripada Dinarskom planinskom sistemu.

Smeštaj na Goliji je raznovrstan, od hotela do konaka i brvnara. Na Goliji se nalazi više planinskih sela koja nude prenoćišta sa doručkom, pa pre svega, treba da odlučite koje vam se selo najviše dopada i da onda izaberete neki od smeštaja koji se nude.

Planina Stolovi

Planina Stolovi se nalazi 221 km od Beograda i 30 km od Kraljeva. Zauzima prostor između Ibra, Kameničke i Gvozdačke reke. Zapadni obronci Stolova formiraju istočni deo Ibarske klisure, a na njima se nalazi tvrđava Maglič.

slika

Na ovoj planini smeštaj je malo nepristupačniji odnosno, morali biste da potražite smeštaj u nekom od sela nadomak planine kao što su Lopatnica ili Brezna, a možete prenoćiti i u Vrnjačkoj banji.


Smeštaj na planini Stolovi takođe možete potražiti na sledećem sajtu.

Ako više volite komfornije varijante, i da se možda opustite i odmorite u krugu najdražih i najbližih, varijanta koja ispunjava vaše kriterijume je poseta nekoj od mnogobrojnih banja u Srbiji kao što su Vrnjačka ili Ovčar banja.

Vrnjačka banja

Vrnjačka banja se nallazi u Raškom okrugu i ona je i najveća banja u Srbiji. Udaljena je 200 km od Beograda i 25 km od Kraljeva. Banjsko naselje je delom na severnim obroncima planine Goč. U Vrnjačkoj banji se nalazi 7 mineralnih izvora:

  • Topla voda,
  • Slatina,
  • Snežnik,
  • Jezero,
  • Borjak,
  • Beli izvor i
  • Vrnjačko vrelo.

Razvoj moderne Vrnjačke banje započeo je još davne 1868. godine. Na zvaničnom sajtu Vrnjačke banje  možete pronaći  sve turističke informacije, baze smeštaja a možete i otiči na virtuelni obilazak banje.

Ovčar banja

Ovčar banja se nalazi 17 km od Čačka odnosno 154 km od Beograda. Smeštena je u samom srcu Ovčarsko – kablarske klisure. Termominelarne vode ove banje se najpre preporučuju za jačanje organizma, ali su svakako pogodne i za opuštanje i uživanje.

Kako bi užitak bio potpun, ostavljamo vam link sa smeštajem u hotelu sa spa centrom. Moguće je  pronaći smeštaj i u privatnim domaćinstvima.

Planina Zlatibor

Zlatibor je jedna od najpopularnijih planina, kako za letovanja, tako i za zimovanja. Ipak, ono se svrstava i u izletišta u Srbiji koja vredi posetiti, ako krenete rano na put ili baš veče pre, kako se to radi za prvomajski uranak. Zlatibor se nalazi se na 217 km od Beograda, tj. 80 km od Čačka. Najviši vrh ove planine je Tornik, do kog možete stići kako kolima, tako i peške, planinskim stazama preko samih obronaka planine.

Na Zlatiboru je pre 3 godine otvoren Avantura park, koji ima 4 poligona sa preprekama koje prelazite u roku od 2 sata, koliko traje jedan termin. Sami birate, na osnovu vaših sposobnosti i želja, da li želite da prelazite poligone sa lakšim ili težim preprekama. Takođe, tu je i mogućnost da uživate u planinarenju stazama koje vode do Tornika i još nekih vrhova Zlatibora; ili u dugim šetnjama preko padina, a na kraju dana možete da se opustite u nekoj od udobnih brvnara i vila, ili da dan završite večernjim izlaskom, jer je nočni život na Zlatiboru zastupljen i raznovrstan.

Nadamo se da će vam se neki od naših predloga dopasti i da ćete ove godine doživeti potpuno nova i zanimljiva iskustva. Pre nego što počnete da planirate svoj prvi vikend u maju, obavezno pogledajte vremensku prognozu i dobro isplanirajte svoje finansije, kako biste sebi priuštili vikend bez neprijatnih iznenađenja.

Gde vi birate da odete na izlet za Prvi maj?

Podeli