Jogurt – svi benefiti jogurta za organizam studenata

Opšte je poznato da jogurt spada među najzdravije namirnice, tačnije, onu vrstu koja se redovno preporučuje za svakodnevnu konzumaciju, što veliki broj ljudi redovno i čini. 

Međutim, znamo da su studenti posebna kategorija ljudi, odnosno, obično važi pravilo da se studenti neredovno hrane, a često, i nezdravo, a krajnja presuda je da je to generalno kontraproduktivno. 

Postoji li rešenje?

Naravno – više povesti računa o ishrani, ali, pošto to često nije lako izvodljivo, idemo malim koracima, a tu nastupa jogurt.

Naime, jogurt spada u te zdrave i lako pristupačne namirnice koje se zdravmogu kupiti maltene svuda, a koje relativno lako možemo da uključimo u ishranu, što neki od nas čine, neki ne. Budući da se ovde obraćamo direktno studentima, evo nekih razloga zašto bi trebalo ozbiljno da razmotrite konzumiranje jogurta svakog dana. 

obrok napravljen od jogurta voca i ovsenih pahuljica

1. Namirnica visoke hranljive vrednosti

Kada je u pitanju vaša svakodnevna ishrana i jogurt zdravlje vašeg organizma može samo da poboljša, pre svega zahvaljujući optimalnoj količini hranljivih materija koju sadrži. 

Jogurt sadrži skoro svaki važan nutrijent koji je potreban mladom telu, a među najvažnije spada kalcijum koji je pre svega važan za zdravlje zuba i kostiju, pri čemu je samo jedna čaša jogurta dovoljna da bi zadovoljila pola dnevnih potreba za kalcijumom. 

Na drugom mestu među važnim mineralima koji se nalaze u jogurtu je fosfor, odgovoran za balansiranje metabolizma i jačanje kostiju. 

Zdrav, a pristupačan

Visoka hranljivost jogurta je već sama po sebi dovoljan razlog da počnete da ga pijete svaki dan, ali ono što je većini studenata često i bitnije je – cenovna pristupačnost. Pošto je zavladao trend da je ono što se promoviše kao zdravo, neretko i jako skupo da bi se priuštilo na svakodnevnom nivou, dobra stvar je da jogurt ne spada u tu kategoriju namirnica. 

Tako na primer, kada je u pitanju Balans jogurt cena po kojoj se može naći je više nego pristupačna za studentski džep, a reč je, bez presedana, o jednom od najkvalitetnijih i najzdravijih jogurta na našem tržištu. 

jogurt sa vocem

2. Jogurt daje svu potrebnu energiju za učenje

Svima nam je poznato da nam tokom spremanja kolokvijuma i ispita nekako uvek najviše nedostaje fokus, a baš je jogurt namirnica koja tad može da pripomogne

Zahvaljujući visokom udelu proteina, jogurt pomaže vašem organizmu da pravilno rasporedi energiju, zbog čega se najviše i preporučuje kao jedna od namirnica koje su idealne za prvi obrok u toku dana. 

Jogurt pospešuje proizvodnju vitamina B

Vitamin B se proizvodi u većim količinama kod osoba koje su uvrstile jogurt u svoju svakodnevnu ishranu. Ovaj vitamin uspešno reguliše energiju i daje potreban “bust” u toku dana, naročito nakon obroka, kada se osećamo pospano i umorno. 

Takođe, proteini u jogurtu su važni i za kontrolu apetita, budući da utiču na proizvodnju hormona koji našem mozgu signaliziraju da smo siti. Eto još jedne prednosti ispijanja jogurta svakog dana – manje ćete dolaziti u iskušenje da posećujete McDonalds i kioske brze hrane. 

Pojedine vrste jogurta su posebno obogaćene proteinima, što može da bude odličan dodatak ishrani kao užina, naročito u danima kada je učenje glavna stvar na meniju. 

devojka se drzi za stomak

3. Neke varijante jogurta su odlični probiotici

Kao što smo već u startu rekli, studenti imaju tendenciju da se hrane brzo, nezdravo i neredovno (na stranu oni kojima je studentska menza uspela da unese malo pravilnosti u ishranu), što često rezultira teškoćama sa varenjem, jer ipak naš organizam ne može funkcionisati ni pravilno ni zdravo, ako su glavno gorivo pica i pljeskavica. 

Neke varijante jogurta sadrže bakterijske kulture, odnosno probiotike, koji regulišu upravo probleme sa varenjem. 

Kada je u pitanju jogurt probiotik neće nužno biti karakteristika svakog od svih mogućih varijanti koje su dostupne na tržištu, pa je najbolje da uvek pročitate sadržaj na ambalaži i vidite da li sadrži aktivne kulture, koje ukazuju na probiotsku ulogu jogurta. 

4. Jogurt pomaže u jačanju imunog sistema

Još jedna odlična prednost konuzimiranja jogurta svaki dan – prepolovljene posete poliklinici!

Naime, pokazalo se da redovna upotreba jogurta u ishrani, naročito jogurta koji sadrže probitike, može ojačati vaš imuni sistem i smanjiti šanse da se razbolite čak i u sezoni prehlade. 

Probiotici aktivno učestvuju u regulaciji upalnih procesa koji nastaju kada nam je organizam u opasnosti od virusnog oboljenja ili neke infekcije. 

Čemu probiotski jogurt može da se zahvali na ovim odlikama?

Pre svega mineralima koji su u jogurtu prisutni u tragovima, a koji igraju ključnu ulogu u jačanju imunog sistema – magnezijum, cink i selen. 

zdrav obrok sa obrokom odlican za mrsavljenje

5. Jogurt za mršavljenje – na koji način može pomaže?

Nezvanično pravilo koje se odnosi na neredovnu ishranu studenata, ne samo da loše utiče na sistem na varenje, već i može otići u sasvim drugu krajnost, a to je gojaznost. 

Gojaznost ne samo da utiče na manjak samopouzdanja, koje je još jače izraženo kod mladih ljudu od kojih većina jesu studenti, već neposredno utiče i na zdravlje, i samim tim je i stanje koje se mora shvatiti ozbiljno u bilo kom dobu. 

Kao što smo već rekli, visok udeo proteina u jogurtu pomaže kod kontrolisanja apetita i aktiviranja osećaja sitosti, a nekoliko studija je pokazalo da je redovna konzumacija jogurta povezana sa manjom težinom, nižim procentom masti u telu i obimom struka. 

Dakle, varijanta jogurt za mršavljenje itekako ima svojih prednosti. 

6. Za sve one koji stižu da studiraju i treniraju – jogurt se ne preskače

Pošto smo već spomenuli benefite jogurta kada je reč o energiji i mršavljenju, red je pomenuti još jedan aspekt gde ove prednosti puno znače, a to je fizička aktivnost. 

Redovan trening je važan u bilo kom životnom dobu, a može se reći da je najvažniji u studentskom – kada se telo još razvija, ali prečesto napreže što zbog umora, stresa i nespavanja, to i zbog ne pridavanja važnosti ishrani, budući da nam metabolizam još uvek nije usporen.

Međutim, trening se preporučuje i zbog zdravlja, ali i onima koji žele da smršaju, pa je tako važno šta ćete jesti pre i posle samog treninga, u skladu sa ciljem koji želite da postignete. 

Jogurt je upravo namirnica koja se preporučuje nakon zahtevnog treninga, jer osim što će obnoviti zalihe energije vašeg tela, takođe će pomoći u obnovi mišića koji su tad istegnuti i bolni, i poslužiti kao gradivni blok u njihovom razvoju.

jogurt u casi sa borovnicama

7. Jogurt mogu podneti i oni alergični na laktozu

Napominjemo, ne svi. 

Alergija na laktozu podrazumeva izbegavanje pre svega mleka, a onda i drugih mlečnih proizvoda koji sadrže laktozu u meri koja je za njih opasna, međutim, srećom, jogurt spada u mlečne proizvode koji sadrže laktozu u manjoj meri, zbog čega ga alergične osobe bolje tolerišu. 

Najbolje je da za početak probate četvrtinu čaše, kako biste ispratili reakciju, pre nego što generalno rešite da jogurt nije za vas. Prednost jogurta u ovom slučaju je što sadrži veći udeo kalcijuma, što je upravo mineral koji osobama netolerantnim na laktozu fali. 

8. Najvažnija stavka – jogurt je zabavan.

Da, i to u velikoj meri. 

Jogurt je jedna od onih namirnica koju možete jesti na milion načina, nikad da vam ne dosadi. 

Pored toga što se može piti uz doručak ili večeru, jogurt može biti idealan deo baš ti obroka, ili neke laganije užine u pauzi od učenja – pravi način da se podigne energija i pojača koncentracija za nove pobede.

Jogurt se može pomešati sa suvim voćem, ovsenim pahuljicama ili drugim žitaricama, ili se može pomešati sa voćem i povrćem u smutijima i tako napraviti ukusni tečni obrok, bogat vitaminima i mineralima, a opet dovoljno hranljiv da ne osetite glad u narednih nekoliko sati. 

Da zaključimo – jogurt je pre svega višestruko korisna namirnica koja će na mnogo načina pomoći u dostizanju balansa u organizmu jednog prosečnog studenta. Bilo da imate zahtevna i višečasovna predavanja, van nastavne aktivnosti, treninge, učenje u čitaonici ili jednostavno ne stižete da jedete kako treba – jogurt je spas!

Stvaranjem ove jedne sitne, ali bitne navike u svakodnevnoj ishrani, ne samo da ćete poboljšati zdravlje i samim tim, bolje učiti, već ćete ostvariti i mnogo bolje rezultate na svim životnim poljima.

Podeli