Kako da se odvikneš od društvenih mreža

Ako verujete da vam je telefon postao sastavni deo tela, ako mislite da bez laptopa ne možete da provedete dan, ako non-stop proveravate sve socijalne medije iznova i iznova, onda je vreme da razmislite kako da se odviknete od društvenih mreža. Evo kako teče odvikavanje od društvenih mreža.

Društvene mrežeZa početak, moramo priznati problem. Razmislite da li vam samopoštovanje zavisi od broja lajkova? Da li vam veza „visi o koncu“ jer je neko, nekome, nešto lajkovao? Da li stalno proveravate partnera i istražujete njegov profil na društvenim mrežama? Da li više komunicirate sa svojim prijateljima putem socijalnih medija nego uživo? Da li vam je lakše da ljude upoznajete preko Interneta, nego lično? Da li radije slikate zalazak sunca za Insta stori, nego što uživate u doživljaju uživo? Da li uhodite bivše ljubavi na svim postojećim aplikacijama? Da li vam previše vremena i energije oduzimaju društvene mreže?

Ako ste na većinu ovih pitanja odgovorili potvrdno, znači da vam život itekako remeti moderna tehnologija. Moguće je da vama to, zapravo i ne smeta, a moguće je da niste ni razmišljali o tome do sada.

Ipak, ako ste shvatili da želite svoj realan život natrag, evo kako da to postignete.

#1 Pokušajte da bar malo smanjite količinu vremena na društvenim mrežama

Odvikavanje od virtuelnog života može biti teško, jer ovo ipak predstavlja jednu vrstu zavisnosti. Zato, ne pokušavajte odjednom da presečete, već se trudite da postepeno menjate svest i navike. Dakle, za početak, smanjite boravak na društvenim mrežama za jedan sat, zatim za dva i nastavite u tom smeru dok ne dođete do broja koji ste sami odredili. Cilj nam je da odviknemo mozak od potrebe za stalnim ulaženjem na sve aplikacije, ne moramo potpuno uništiti potrebu da imamo profile na Internetu.

#2 Skrenite pažnju nečim drugim

U početku ovog procesa odvikavanja, zaista možete da se osetite neprijatno bez svog mobilnog telefona u ruci. Iako ovde pričamo o malo ekstremnijim slučajevima zavisnosti od moderne tehnologije, priznaćete da svaka osoba koja poseduje pametan telefon vrlo često ovu spravu doživljava kao nastavak svoje šake. Zato, nije važno da li spadate u opsesivne korisnike društvenih mreža ili ste ipak oni manje zavsni, savet je isti – skrenite sopstvene misli nekim aktivnostima koje ne podrazumevaju korišćenje bilo koje vrste moderne tehnologije.

#3 Pratite pozitivnu emociju

Kada jednom odlučite da se odviknete od društvenih mreža, možda će biti teško na početku, ali onda ćete početi da osećate olakšanje jer više nema pritiska tagovanja, čekiranja, lajkovanja, šerovanja i iščekivanja šta će se sledeće desiti na vašoj vremenskoj liniji. Pratite tu divnu emociju slobode i neka vas ona motiviše da nastavite dalje.

#4 Imajte na umu da kontraindikacija nema

Ovo možda nije potrebno naglašavati, ali odvikavanje sa socijalnih medija zaista nema negativne posledice. Osim što ćete imati više vremena za aktivnosti van virtuelne realnosti, odsustvo društvenih mreža može vam obogatiti život ako višak slobodnog vremena trošite na knjige, filmove ili hobije koji vas zaista zanimaju, više nego što vas intrigiraju životi drugih ljudi.

#5 Shvatite zašto ste opsednuti društvenim mrežama

Mobilni telefon povezuje ljude

Nema ničeg lošeg da tu i tamo uđete na neku aplikaciju ili društvenu mrežu. Potpuno je ok da vas zanimaju kul fotografije vaših prijatelja koji su upravo otputovali na neku egzotičnu destinaciju. Takođe,  totalnoje u redu da svoje raspoloženje podignete gledajući neke zabavne video klipove ili kroz onlajn konverzaciju sa dragim ljudima.

Međutim, ako ste već shvatili da virtuelni svet negativno utiče na vas, zapitajte se zašto je to tako.

Ako vam broj lajkova previše znači, možda treba da poradite na jačanju samopouzdanja i samopoštovanja. Ako se previše bavite partnerovim nalogom, možda treba da izgradite međusobno poverenje iskrenim razgovorom. Ako opsesivno pratite poznate ličnosti i patite za njihovim načinom života, možda treba da razmislite koliko je on realno prikazan na Internetu. Ako imate potrebu da se čekirate na najurbanijim mestima u gradu, možda bi bilo lepo da ispitate zašto vam to toliko znači i da ponovo izgradite sopstveni sistem vrednosti.

#6 Potpuno isključivanje društvenih mreža ne mora da bude konačan izbor

Ok, svi smo svesni da društvene mreže imaju mnogo mana, ali takođe ne možemo da poreknemo da imaju i mnogo vrlina. Kao što su prvobitno zamišljene, društvene mreže mogu biti sjajan način za razmenu informacija među studentima i učenicima. One mogu idealno poslužiti da brzo i besplatno komunicirate sa rodbinom koja ne živi blizu. Takođe, fotografije koje kačimo tamo mogu ostati uspomena na koju se možemo vratiti kad god osetimo nostalgiju.

Zato, nemojte odmah preduzimati drastične mere gaseći naloge na svim mrežama. Pokušajte da dozirate svoje prisustvo u virtuelnoj zajednici i prisetite se da se realan život ne odigrava na Internetu.

Priznajte da vam sve ovo deluje mnogo lakše nego što ste očekivali? Društvene mreže zaista jesu sastavni deo naših života danas, ali mogu postati i velika opsesija u situacijama kada preuzmu kontolu nad našim navikama i željama. Baš kao i sa čokoladom i sa socijalnim medijima, umerenost je ključ uspeha.

Kako god da se nastavi vaš budući onlajn život, mi vam želimo da u realnosti budete pametni kao na Fejbuku, duhoviti kao na Tviteru, lepi kao na Instagramu, hrabri kao na Jutjubu, kreativni kao na Pinterestu, elokventni kao na Linkedinu, zabavni kao na Snepčetu i srećni u sopstvenom životu.

 

Podeli